Урок української мови у 8 класі за темою "Відокремлений додаток"

Про матеріал
Розробка спрямована на допомогу учителям української мови, які проводять дистанційні (онлайн) уроки за розділом "Відокремлені члени речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок рідної мови. З  Лідія Іванівна Калюжна

Номер слайду 2

Пригадаємо з попереднього уроку, що в українській мові називається відокремленням?Дата. Дистанційне навчання. Відокремлений додаток. Відокремлення – це виділення членів речення у вимові (за допомогою інтонації) та на письмі (за допомогою розділових знаків, найчастіше ком, рідше – тире) для підсилення їхньої смислової ролі або значення. Важливо пам'ятати!Відокремлюються тільки другорядні члени речення. Пригадайте, які саме?

Номер слайду 3

Пригадаємо, який член речення називається додатком?Додаток – це другорядний член речення, який …вказує на предмет чи особу, на яких спрямована чи якого стосується дія, процес, стан чи ознака;відповідає на питання непрямих відмінків: кого? чого? кому? чому? кого? що? ким?чим? на /у кому? на / у чому?;виражається найчастіше іменником, а також займенником та субстантивованими частинами мови (тобто такими, що переходять в іменники);підкреслюється в реченні пунктиром. Повторіть, будь ласка, у вашому підручнику § 12. Також перегляньте, будь ласка, друковану розробку, яку я вам подавала на факультативі.

Номер слайду 4

В яких випадках додаток відокремлюється?Відокремлений додаток виділяється (відокремлюється): на письмі комами; в усному мовленні – паузами. В українській мові додатки, на відміну від інших другорядних членів речення, відокремлюються нечасто.Їхнє відокремлення залежить від смислового навантаження. Відокремлюється тоді, коли додаток виражає значення виключення, виділення або заміщення одного предмета іншим, при цьому перебуває у тісному зв’язку з невідокремленими додатками у реченні або з дієсловом-присудком.

Номер слайду 5

Наприклад: А я не знаю нічого ніжного, окрім берези. (Леся Українка)Пахне грибами й ме­дом, вогкістю пахне тією, що, опріч назви осінь, немає імені їй. (М. Рильський)Особливе місце в літературі для дітей займає поезія, зокрема для наймолодших читачів. (В. Бичко)Замість робитися майстрами часу, ми стали йогобранцями. (О. Забужко)Відокремлюються насамперед додатки, які вводяться до речення за допомогою слів крім, окрім, опріч, зокрема, за винятком, на відміну від, навіть, особливо, замість ( але не в значнні за) тощо. Важливо!Як ви уже помітили, на початку відокремлених додатків завжди стоїть прийменник.

Номер слайду 6

У таких випадках прийменник замість можна замінити прийменником за (взамін): Замість дочки всю біль забрала мати. За дочку всю біль забрала мати. Або й весь додаток замінити конструкцією з часткою не: Замість квітів біля школи посадили декоративні кущі. Не квіти біля школи посадили, а декоративні кущі. Зверніть увагу!Деякі додатки з прийменником замість не відокремлюються і на письмі комами не виділяються. Це буває у випадках, коли додаток з цим прийменником не означає предмет вибору серед інших, а вжитий у значенні заміни на щось інше.

Номер слайду 7

Я пригадав / пригадала …Я зрозумів / зрозуміла …Я вмію…Мені б хотілося більш докладно повторити …Дякую за урок!Будьте здорові!Вивчайте рідну мову…З  Лідія Іванівна. Рефлексія (самоаналіз)Опрацюйте, будь ласка,§ 34. Виконайте письмововправу 349.

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
1150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку