презентація до уроку в 7 класі "ДПЗ"

Про матеріал
У нагоді стане презентація до уроку "Дієприкметниковий зворот", що допоможе кращому засвоєнню даного матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зібрала осінь жовті фарби,Стеблиння променів ясних,Сховала золотії скарби. Від срібних крапель дощових. Летіло листя,мов пташини,З гнізда поволі, без мети,І тільки гроно горобини. Життя хотіло зберегти. Б. Слющинський 

Номер слайду 2

   «ПРОПЛИВАЄ ОСІНЬ НА ХМАРИНЦІ СІРІЙ…»Дієприкметниковий зворот

Номер слайду 3

  Збери пазл. Кожній групі потрібно із запропонованих слів вибрати дієприкметники , зібравши певну картинку - символ

Номер слайду 4

Перевіримо

Номер слайду 5

  Дієприкметниковий зворотжо Дієприкметник разом із залежними від нього словами становить дієприкметниковий зворот(ДПЗ). Іменник або займенник, від якого залежить дієприкметниковий зворот, називають означуваним словом(ОС). Наприклад: Далеко - далеко на південь засиніли смугою гори (які?), вкриті лісом. Дієприкметниковий зворот, що стоїть після означуваного слова, виділяється на письмі комами. Наприклад: Стоять дерева, загорнені в сутінь, рясно вкриті краплистою росою. втий.

Номер слайду 6

Дієприкметниковий зворот, що стоїть перед означуваним словом, здебільшого комою не виділяється. Наприклад: Налиті пурпуром плоди звисають тяжко з віт зелених. Не виділяється комами дієприкметниковий зворот, що виступає присудком. Наприклад: Мій перший вірш (який він є?) написаний в окопі. Завжди виділяються комами дієприкметникові звороти, які залежать від особових займенників. Наприклад: Стомлені далекою дорогою, ми тільки на світанку добрели до села. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 7

Запам’ятай!ОС,/ ДПЗ / ,… / ДПЗ / , ОС/ДПЗ / , ОС (особовий займенник)…/ ДПЗ(=чому?) /, ОС…

Номер слайду 8

Упевнено увійшла у свої права осінь ознаменована одним з найшанованіших у слов'ян місяців — жовтнем. Довколишні гаї вже зодягнені в яскравий привабливий жовтогарячий колір з усіма його відтінками. Вилежані під осінніми дощами та вітрами стебла сушили в печі. Людина добре обізнана з українською народною обрядовістю знає, що, починаючи від Покрови, 14 жовтня, уже дозволялося справляти весілля.

Номер слайду 9

Перевір себе. Упевнено увійшла у свої права осінь , / ознаменована одним з найшанованіших у слов'ян місяців — жовтнем/. Довколишні гаї вже зодягнені в яскравий привабливий жовтогарячий колір з усіма його відтінками. /Вилежані під осінніми дощами та вітрами/ стебла сушили в печі. Людина ,/добре обізнана з українською народною обрядовістю/, знає, що, починаючи від Покрови, 14 жовтня, уже дозволялося справляти весілля.

Номер слайду 10

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКАЩось не хочеться сидіти, Треба трохи відпочити. Руки вгору, руки вниз, На сусіда подивись. Руки вгору, руки в боки. Вище руки підніміть, А тепер їх опустіть. Плесніть, діти, кілька раз, За роботу, усе гаразд. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

Я-РЕДАКТОР!На темному небі нерухомо застигли химерні посріблених промінням місяця клаптики хмар. Листя стало схоже на посипаного цукровою пудрою гору хрумкого печива. Осіннє листя світилося,змокле під дощем,сумним світлом. У повітрі повільно відірване вітром листя кружляло клена.

Номер слайду 12

Перевір себе На темному небі нерухомо застигли химерні клаптики хмар, посріблених промінням місяця. Листя стало схоже на гору хрумкого печива, посипаного цукровою пудрою. Осіннє листя, змокле під дощем, світилося сумним світлом. У повітрі повільно кружляло відірване вітром листя клена.

Номер слайду 13

«Я дізнався про…» «Я вмію”…»«Я не зрозумів…»

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити § 5. Виконати на 7-9 балів – вправу 63 (І,ІІ),на 10-12 балів – вправу 64 (письмово). Повторити значущі частини слова.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
1155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку