Презентація "Прийменниково-іменникові конструкції в ролі членів речення"

Про матеріал
Цікава добірка практичних завдань з теми "Прийменниково-іменникові конструкції в ролі членів речення" до уроку української мови у 7 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прийменниково-іменникові конструкції в ролі членів речення

Номер слайду 2

Прочитайте речення. Випишіть прийменники зі словами, пов'язаними за змістом. Якими частинами мови є ці слова?1. За одежею зустрічають, а за розумом проводжають. 2. Зірка сніжно-біла на рукав злетіла. 3. Усім по сім, а мені таки вісім. 4. Удар лихом об землю! 5. Стій за правду горою, то й люди з тобою. 6. Сонце на всіх однаково світить (Народна творчість).• На що саме вказують прийменники разом із відмінковими формами інших частин мови?

Номер слайду 3

Перепишіть. Підкресліть у реченнях члени речення.1. Од діброви до степів нечуйвітер зашумів (В. Лучук). 2. Люблю я вулицю свою, від неї кращої не знаю (П. Перебийте). 3. Йде за нами нічка пізня, перед нами тиха пісня в рідній стороні (П. Воронько). 4. Пронеси крізь роки і негоду в серці віру нескорену й горду (В. Забаштанський). 5. Долю кожного з нас визначає доля Вкраїни (В. Самійленко).• Поясніть, як і чому ви підкреслили прийменники.• Поясніть роль прийменників у реченнях.

Номер слайду 4

Вибіркова робота з елементами аналізуØ  До поданих сполучень слів дібрати з довідки синонімічні фразеологічні звороти. Виділити іменники з прийменниками. Назвати смислові відношення, виражені за допомогою прийменників, і відмінки іменників. Просто неба, пустий гаманець, як хлющ, зводити кінці, як вітром здуло, не за горами, обоє рябоє. Довідка: перебиватися з хліба на воду, з одного тіста, до останньої нитки, під носом, як крізь землю провалитися, під відкритим небом, вітер у кишенях.

Номер слайду 5

Списати, розкриваючи дужки. З’ясувати, на які відмінки вказують прийменники. Виділити відмінкові закінчення іменників і займенників.Інтерес людини (до) своє власне ім’я; людина живе (в) суспільство; свідоцтво (про) народження; право (на) ім’я зберігається (за) людина; найменування людей пов’язане (з) історія; допомогти (у) вибір імені; розповідь (про) своє прізвище; прізвище походить (від) назва птаха; прізвище (із) суфікс; частина прізвищ спільна (для) слов’янські мови; частина прізвищ утворилася (від) імена; частина прізвищ указує (на) національність.

Номер слайду 6

Утворити словосполучення з поданими іменами, використавши прийменники з довідки. Визначити головне й залежне слова. Указати на відмінок іменників, ужитих з прийменниками.1) Марічка, Оксана. 2) Михайло, Андрій. Довідка: без, до, замість, назустріч, з, за, перед, про.Ø  З’ясувати, з якими прийменниками залежне слово може стояти в різних відмінках.rrrrr

Номер слайду 7

Прочитати народні вислови. Списати, вставляючи замість крапок прийменники (префікси) у або в. Пояснити їх уживання. 1) …господарстві, як… млині: ..се щось туркоче. 2) …дощ хату не покривають, а …погоду й так не капає. 3) Він ані… воді не ..тоне, ані… огні не згорить. 4) …своїм дворі ..сяк хазяїн. 5) …чужім оці бачить зразу, … своїм — ні разу. 6) Голка маленька, та …морі до самого дна добирається. 7) Гуде, немов чотири вітри …лісі. 8) Гуде, як вітер… порожній димар. 9) Два борсуки …одній норі не …живуться. 10) Краще …латанім, ніж …хапанім (Нар. творчість).

Номер слайду 8

Записати прислів’я, добираючи з дужок потрібний варіант прийменника з. Обґрунтувати за допомогою правил милозвучності свій вибір. 1) (З, із, зі) своєї печі дим солодкий. 2) (З, із, зі) чужого коня перемоги. 3) (З, із, зі) письма слова не викидають. 4) (З, із, зі) глибокої криниці — студена водиця. 5) Звичка, що ввійшла в характер (з, із, зі) відро молоком матері, вийде тільки (з, із, зі) душею. 6) Дощ іде, як (з, із, зі) відра ллє, а (з, із, зі) стріх біжить, як цівкою. 7) Дружи (з, із, зі) розумним — не будеш дурнем. 8) Додому ворота широкі, а (з, із, зі) дому — вузькі (Нар. творчість).Ø  Виписати словосполучення «дієслово + іменник з прийменником з». Указати на те, з якими відмінками іменників уживається прийменник з(із, зі).

Номер слайду 9

Експрес-опитування1. З якими частинами мови ніколи не вживаються прийменники? Чому?2. Які прийменники можуть виступати в ролі префіксів? Навести приклади.3. Які прийменники є найбільш частотними в українській мові?4. З якими відмінками прийменники не вживаються? Чому?5. Які смислові відношення виражають прийменники у словосполученнях працювати в бібліотеці, дізнатися про свято, кожен із нас? Які ще відношення можуть виражати прийменники разом із відмінюваними словами?6. Чи можуть бути прийменники синонімічними й антонімічними? Навести власні приклади.7. Які прийменники-синоніми виступають як засіб милозвучності мови? Назвати правила їх уживання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
11643
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку