Презентація до уроку "Відокремлені означення"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 8 класі "Відокремлені означення. Розділові знаки при відокремлених означеннях".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлені означення 8 клас

Номер слайду 2

Мета:з`ясувати умови та особливості відокремлення означень; удосконалити пунктуаційні навички; формувати вміння будувати ускладнені речення. 

Номер слайду 3

«ПРОДОВЖ ДУМКУ»Відокремленням називають…Відокремлюватися можуть такі члени речення…Відокремлений член речення вимовляють…Означення – це…Означення виражається…

Номер слайду 4

Види означень. Узгодженімогутній Дніпрожовтаві кручілісові квіти. Неугодженіблакить (яка?) без межбереги (які?) з травамипахощі (які?) квітів

Номер слайду 5

ОЗНАЧЕННЯ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯ1. Коли стоять перед або після означуваного слова, вираженого особовим займенником. А він іде, високий, посивілий.2. Після означуваного слова, особливо якщо перед ним теж є означення. Стояла темна ніч, холодна, вітряна.

Номер слайду 6

ОЗНАЧЕННЯ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯ3. Завжди, коли виражені дієприкметниковим зворотом і стоять після означуваного слова. Поріг переступила жінка, закутана у велику сіру хустку. 4. Перед означуваним словом тільки тоді, коли вони мають додаткове значення причини. Підняті з землі наказом, хлопці помчали що було сили геть.5. Означення відділені іншими членами речення. Срібним маревом повиті, коло сіл стоять тополі.

Номер слайду 7

Алгоритм визначення відокремлених означень. Виділи у простому реченні означення. З`ясуй поширене воно чи непоширене, узгоджене чи неузгоджене.3. Визнач, до якого члена речення (означуване слово ) відноситься означення. 4. З`ясуй, якою частиною мови виражене означуване слово і яку позицію щодо нього займає означення. 5. Перевір, чи має означення додаткове обставинне значення причини. Постав у реченні розділові знаки. Ромашка сяє, ніжна і проста. Спить літній сад, умитий дощем. Наляканий громовицею, кінь стрепенувся.

Номер слайду 8

Могутній Дніпро(чол. рід)Борисфен. Славута

Номер слайду 9

Знайдіть відокремлені означення в реченнях. Розділові знаки пропущені. Визначте, яке речення зайве і чому ? 1. Мій Дніпро могутній і красивий стрічкою ясною по Вкраїні плине.2. Він бачив Святославове життя загублене в його ж таки порогах. 3. Борисфене наш славний носителю добра твоєю водою Вкраїна жива.4. До берега зарослого очеретом пристав човен.5. І вже веcелка чиста і грайлива у чистім небі стала над Дніпром. 6. І уявляється мені степ широкий безмежний незайманий.

Номер слайду 10

Перебудуйте речення так, щоб невідокремлені означення стали відокремленими. ЗРАЗОК. Під горою розташувалися домівки відтиснутих до Дніпра ремісників. – Під горою розташувалися домівки ремісників, відтиснутих до Дніпра.1. У Києві гули дзвони оновленої до Великодня Софії. 2. Оповиті нічним мороком схили Дніпра нагадували якогось чудернацького звіра. 3. Дніпро котив свої хвилі до зарослих лозою берегів.

Номер слайду 11

Неузгоджені означення теж можуть відокремлюватисядля підсилення змістової ролі,виражені іменником з прийменником чи без нього. Наприклад. Зметнувся кінь, у піні, норовистий. По стежці йшов високий чоловік, кремезний, спортивного типу.

Номер слайду 12

Самодиктант  Дніпро! Від цього слова (с,з)падає з тебе зневіра і втома і (с,з)цілюєшся ти ослаблений і повертаєш собі жи(т,тт)єдайні сили. Не/в/образі водного шляху не/у/вигляді повені не/стримної й бурхотливої постає Дніпро. Він є символом нашої сутності вічного буття народу його бага(ц,тс)тва сили і здоровя. Висвітливши у своїй душі цей символ воскресаєш як тлінний Лазар з не/буття. Стаєш мов хрест на церковній бані св...ятий і чистий. Дніпро… Розділився монолітний і дужий на річки потоки й рукави ніби стомився дорогою й спинитися хоче. Досягаючи столиці України він омиває зелені острови тихою гладі(н,нн)ю засинає на лебединих озерах. Та допавши до зелених круч (П,п)ечерська вир(и,е)вається на степовий простір. Тоді благословляють золотим блиском його не/стримний біг до моря суворі шпилі (Л,л)аврських соборів. За Р. Іваничуком

Номер слайду 13

Тест для самоперевірки. Означення НЕ треба відокремлювати комою в реченні (розділові знаки пропущено)А Долинка вишита сонцем пускає сліпучі зайчики. Б Горять в росі ранкові долини багаті різнотрав’ям. В Щасливий і веселий він глянув на високе небо. Г У заволоченому хмарами небі не вгледіти жодної зірки.

Номер слайду 14

Рефлексія. На уроці я вивчив… зрозумів… навчився….

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати правила на с. 228-229, повтор. с. 224-225. Вправа 408 ( серед. і достат. рівень). Скласти 8-10 речень про річку Десну, використовуючи відокремлені означення.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!УСПІХІВ!

Номер слайду 17

Використані джерела. Заболотний О. В. Українська мова: підручник для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл. / К.: Генеза, 2016. – С. 146- 150, С. 169-171. Коротич К. В. Грамотій Українська мова. 8 клас. Зошит для успішного набуття орфографічних та пунктуаційних навичок. – Х.: «Ранок», 2011. – С. 65-71.view-source:http://www.myshared.ru/slide/1192542/

pptx
Додано
31 березня 2021
Переглядів
2006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку