Презентація до уроку "Використання безсполучникових складних речень у висловлюваннях різних стилів мовлення"

Про матеріал
До уваги вчителя пропонується презентація до уроку української мови в 9 класі з теми "Використання безсполучникових складних речень у висловлюваннях різних стилів мовлення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчімося, друзі, слово любити. Слово до слова – й думка сповита. Люди без думки – птиці безкрилі, З думкою люди – мудрі й щасливі. Л. Лужицька

Номер слайду 2

1. Безсполучниковим складним називається таке речення, у якому прості речення об'єднані змішаним зв’язком. 2. Безсполучникові складні речення можуть утворюватися лише з однорідних простих речень, які синтаксично рівноправні. 3. У БСР прості речення можуть вимовлятися з інтонацією переліку, зіставлення, пояснення. 4. У БСР між частинами завжди ставиться кома.

Номер слайду 3

5. Двокрапка у БСР ставиться тоді, коли друге речення вказує на причину того, про що говориться у першому реченні. 6. Якщо у БСР перша частина вказує на час або умову того, про що йдеться в другій частині, то між частинами ставиться тире. 7. Якщо частини БСР віддалені за змістом, то між ними ставиться крапка з комою. 8. Якщо друга частина БСР доповнює, пояснює, розкриває зміст першої, то між частинами ставиться тире.

Номер слайду 4

Місяць на небі, зіронькі сяють, тихо по морю човен пливе… (Нар. тв.). 2. Дорогі люди! Ми живемо в неспокійному світі відчуження людини від своєї суті: людина змаліла і заплуталася серед надпродукції речей, ідей та арсеналів зброї. Духовна криза людства – нині найбільша тривога світу (За Є.Сверстюком). 3. Але не раз сама я чула, що не мама дочки, а дочка матері соромилась: «Ти тільки мовчи… Ти тільки нічого не говори на вулиці: мені встид, що ти по-англійському не вмієш» (Д. Гуменна).

Номер слайду 5

Тема: Використання безсполучникових складних речень у висловлюваннях розмовного, публіцистичного і художнього стилів

Номер слайду 6

Безсполучникові складні речення вживаються в усіх стилях мовлення, але майже не характерні для наукового, якому властива чітка логічність, підкреслена сполучниками сурядності і підрядності. Вони широко використовуються в художньому, публіцистичному стилях, а особливо в розмовній мові, де важливу роль відіграє інтонація, що є одним з основних засобів їх оформлення.

Номер слайду 7

Робота в групі

Номер слайду 8

Культура мовлення – це духовне обличчя людини… (пояснення). Основою мовленнєвої культури є грамотність… (доповнення). Але цим поняття мовленнєвої культури не вичерпується. Будеш вслухатися в живе мовлення, користуватися словниками, вдумливо читати літературу… (умова-наслідок). Культура мовлення тісно пов’язана з культурою мислення: (причина). Отже, висока культура мови неможлива без високої загальної культури: (пояснення).

Номер слайду 9

З’явилася цариця, низько вклонилися присутні, один Сковорода стоїть. - Чому не вклоняєшся? – запитує Катерина. - Як же ти мене роздивишся: удвоє зігнуся й не видно буде! Та й не бажав я тебе бачити – ти на мене хотіла подивитися. - Чому ти, Грицю, такий чорний? - Де ж ти, вельможна, бачила білу сковороду? На ній і печуть, і смажать. Отже вона завжди у вогні.

Номер слайду 10

Лиже  полум'я  жовте  черево, Важкувато  сопе  димар, Галасує  від  болю  дерево, Піднімаючись  димом  до  хмар. Біга  тітка  із  кухні  в  сіни, З-під  повітки  заносить  дров  - З  них  струмує  жовтаво-синя Віковічна  печаль  дібров. Звично  грюкають  мляві  двері, Піч  гуде  і  димить  у  світ  - Скільки  в  пащу  цій  ненажері Тітка  вкинула  кращих  літ! Менше  ми  гіркоти  нестимем, Стане  ближчою  наша  мета, Як  не  будуть  у  небо  димом Підніматись  жіночі  літа.

Номер слайду 11

По обидва боки Росі стояли круті горби перетяті глибокими вузькими ярками; долини й гори були засипані свіжим білим снігом. Небо було вкрите срібно пеленою: через туман ллється тихий світ вечірнього сонця. Дві фантастичні стіни обступили пухову дорогу. Це вже почався грабовий ліс. Пурхнула з гілки якась пташина – впав комочок снігу біля куща. Навколо дрібними алмазами світився, переливався іній (За І. Нечуєм-Левицьким).

Номер слайду 12

Скомпонуйте колективний твір-мініатюру від групи на тему «Фантазії зими». Використайте БСР у своєму творі. Озвучте, а інші групи прислухаються і визначать, чи були використані БСР у ваших текстах.

Номер слайду 13

Д/з: Із хрестоматії з української літератури для 9 класу випиши шість БСР, поясни розділові знаки. 2. Виготовте тематичний опорний плакат «Безсполучникове складне речення». 3*. Підготувати повідомлення про сучасні законодавчі проекти щодо сприяння розвитку української мови.

ppt
Додав(-ла)
Боярчук Олена
Додано
22 січня 2019
Переглядів
4027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку