Презентація до уроку з біології для 8 класу на тему: "Загальна характеристика сенсорних систем, їхня будова."

Про матеріал
Презентація до уроку з біології для 8 класу на тему: "Загальна характеристика сенсорних систем, їхня будова."
Перегляд файлу

image

Ми сприймаємо навколишній світ завдяки щупальцям головного мозку.

І.Павлов

       imageimageХто з вас знає, що таке сенсорний телефон?

       Чи розумієте ви, чому він так називається? Чим він відрізняється від звичайного телефону з кнопками?

       Який орган дозволяє нам користуватися таким телефоном?

       Які ще органи задіяні при користуванні телефоном?

       А яка система дозволяє нам використовувати набуту інформацію, реагувати на неї?

image


Тема уроку:

Загальна характеристика сенсорних систем, їхня будова.

image

Що таке сенсорні системи, їх класифікація і механізм роботи.

Сенсорні системи – це сукупність органів чуття з рецепторами і структур центральної та перефиричної нервової системи, які сприймають й аналізують різні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища.

У сенсорній системі розрізняють три відділи: периферичний, провідниковий і центральний.

image

imageПериферичний відділ складається з рецепторів, які сприймають певний вид подразнення.  Ці рецептори входять до складу відповідного органа чуття або розташовані у тканинах.

imageПровідниковий відділ утворюють чутливі нерви, які відходять від рецепторів, та ядра стовбура мозку. По них нервові імпульси передаються до центрального відділу сенсорної системи.

imageЦентральний вiдділ – це певні ділянки центральної нервової системи (кори і підкоркових центрів головного мозку), де аналізуються подразнення і формуються відчуття. У цьому відділі також формується відповідь на подразнення, які надходять від рецепторів.

Типи рецепторів

Рецептори - особливі чутливі утвори, що сприймають подразники зовнішнього і внутрішнього середовища й перетворюють їх на нервові імпульси. Рецепторами можуть бути нервові закінчення в тканинах або спеціалізовані клітини, що входять до складу різних органів чуття. Кожен вид рецепторів сприймає тільки один тип подразників.

Розрізняють такі рецептори:

q  Механорецептори

q  Хеморецептори

q  Фоторецептори

q  Терморецептори

q  imageРецептори, що відповідають за больові відчуття (ноцирецептори). § Механорецептори - сприймають різні механічні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища; входять до складу органів слуху, рівноваги, шкіри, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів тощо;

§   Хеморецептори - сприймають вплив різних хімічних сполук, до них належать: рецептори смаку, нюху, а також ті, що розташовані в тканинах і стінках кровоносних і лімфатичних судин тощо;

§   Фоторецептори - сприймають дію світлових променів; входять до складу органа зору;

§   Терморецептори - сприймають зміни температури зовнішнього та внутрішнього середовища; розташовані в шкірі та внутрішніх органах;

§   Рецептори, що відповідають за больові відчуття (ноцирецептори), дають змогу своєчасно сприймати порушення в роботі внутрішніх органів або певні небезпечні впливи чинників зовнішнього середовища.

Як функціонують рецептори?

imageФізіологічна роль рецепторів полягає в тому, що вони перетворюють одні форми енергії подразників: фізичну (механічну, теплову та ін.) або хімічну на електричну енергію нервових імпульсів. Далі ці імпульси передаються по чутливих нейронах у певні зони кори великих півкуль кінцевого мозку. Там інформація, що надходить від рецепторів, відбивається у свідомості людини у вигляді суб'єктивних образів - відчуттів, відтворень і уявлень. У головному мозку збудження, які надходять від органів чуття,

аналізуються, від нього також надсилаються сигнали органам, які відповідають за виконання певних функцій. Наприклад, побачивши на дорозі гострий предмет, людина його обходить, почувши дзвінок телефона, реагує на нього.

Для всіх типів рецепторів характерне явище адаптації, тобто пристосування до тривалої дії подразника. Якщо подразник діє довго, поріг чутливості сенсорної системи знижується.

Якщо на сенсорну систему певний подразник діє періодично і при цьому з кожним разом сила його дії поступово збільшується, зростає її чутливість.

Чутливість сенсорних систем до дії певних подразників можна підвищувати лише до певної межі, багато в чому ця здатність визначається спадково.

image

Типи сенсорних систем

Відповідно до різних типів рецепторів існують і різні сенсорні системи. У людини розрізняють такі основні сенсорні системи:

         imageзорову

         слухову

         смакову

         дотикову

         нюхову

imageДо периферичної частини сенсорної системи входять і відповідні органи чуття: очі (сприймають світлові подразники), вуха (звукові), язик (смакові), ніс (запахи), орган рівноваги (контроль за положенням у просторі) та ін. Усі сенсорні системи організму людини пов'язані між собою, особливо в корі головного мозку, численними нервовими зв'язками. Тому різні сенсорні системи здатні до взаємодії та взаємокомпенсацї.

Унаслідок цього подразнення рецепторів однієї із сенсорних систем формує відчуття, що забезпечують інші. Наприклад, людина чує

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!

У великих півкулях унаслідок взаємодії кіркових відділів різних сенсорних систем формується програма поведінки людини, оцінка певних дій тощо.

Біологічне значення явища взаємокомпенсації сенсорних систем полягає в тому, що в разі ушкодження однієї з них (унаслідок хвороби або травми), підвищується чутливість до дії подразників інших.

Так, сліпі люди краще здатні розпізнавати звуки, запахи, у них підвищена дотикова чутливість тощо.

image

Закріплення вивченого матеріалу

v  imageСенсорні системи – це сукупність органів чуття з рецепторами і структур центральної та перефиричної нервової системи, які сприймають й аналізують різні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища.

v  У сенсорній системі розрізняють три відділи: периферичний, провідниковийі центральний.

v  Рецептори - особливі чутливі утвори, що сприймають подразники зовнішнього і внутрішнього середовища й перетворюють їх на нервові імпульси. Рецепторами можуть бути нервові закінчення в тканинах або спеціалізовані клітини, що входять до складу різних органів чуття. Кожен вид рецепторів сприймає тільки один тип подразників.

v  Розрізняють такі рецептори: механорецептори, хеморецептори, фоторецептори, терморецептори і рецептори, що відповідають за больові відчуття.

v  У людини розрізняють такі основні сенсорні системи: зорову, слухову, смакову, дотикову та нюхову.

v  Для сенсорних систем є характерним явище адаптації та взаємокомпенсації.

image

Узагальнення і систематизація знань

image

1.                Дайте визначення поняттю «Сенсорні системи».

2.                Які три відділи розрізняють у сенсорній системі?

3.                Що таке рецептори? Які рецептори розрізняють взагалі?

4.                Які основні сенсорні системи вам відомі?

image

Підведення підсумків уроку

Будь ласка продовжте речення:

v На уроці мені сподобалось…

v На уроці я запам’ятав …

image

Ваше домашнє завдання:

§   Прочитати і опрацювати §41 с.194 – 197.

§  

image

Дати письмові відповіді на питання в рубриці «ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ» .

§   Для творчих і допитливих на додатковий вищий бал пропоную створити калаж на дану тему, де зобразити сенсорні системи, і у формі таблички написати функції, які вони виконують.

Дякую за увагу і плідну співпрацю!

image

pdf
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 квітня 2022
Переглядів
1735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку