Презентація до уроку з теми "Механізми регуляції. Регуляторні системи"

Про матеріал
Матеріал презентації упорядковано з метою формування у здобувачів освіти уяви про механізми регуляції процесів життєдіяльності та основні властивості регуляторних систем організму людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рефлекс. Рефлекторна дуга. Вчитель біологіїОдеської загальноосвітньої школи №48 І-ІІІ ступенів. Кононенко Л. М.

Номер слайду 2

Однією із головних властивостей організму є подразливість, яка може проявлятися в різній формі. У відповідь на подразник виникає реакція організму за участю регуляторних систем.

Номер слайду 3

? ? ?Пригадаємо типи нейронів та що таке синапс?Що таке рефлекс?Що таке рефлекторна дуга?

Номер слайду 4

Діяльність нервової системи здійснюється за допомогою рефлексів. Рефлекс (від лат.refleocus- відбитий) - відповідна реакція організму на подразнення, що відбувається за участю нервової системи і під її контролем. Рефле́кс — автоматична цілісна стереотипна реакція організму на певний подразник, на зміни зовнішнього середовища або внутрішнього стану, яка здійснюється при обов'язковій участі центральної нервової системи.

Номер слайду 5

Рефлекси

Номер слайду 6

Рефлекси забезпечують регуляцію всіх фізіологічних функцій організму і пристосування діяльності окремих органів і систем до його потреб. Так, за до­помогою рефлексів під час травлення регулюється виділення слини, шлунко­вого і підшлункового соку; під час фізичної праці змінюється інтенсивність кровообігу і дихання, регулюється тонус м'язів. Рефлекторними процесами підтримується сталість внутрішнього середовища організму (гомеостаз). Видатний учений І. П. Павлов поділив усі рефлекси людини на без­умовні (природжені) та умовні (набуті).

Номер слайду 7

Будь-який рефлекс забезпечує так звана рефлекторна дуга. Це шлях, по якому сигнали від рецепторів передаються нейронами до центральної нервової системи і від неї до робочих органів.

Номер слайду 8

До складу рефлекторної дуги зазвичай входять:рецептори, чутливі (доцентрові) нейрони; вставні нейрони;рухові (відцентрові) нейрони, робочий орган.

Номер слайду 9

Рецептори (від лат. рецептор - той, що сприймає) - це або спеціалізовані клітини (наприклад, світлочутливі), або кінцеві структури чутливих нервових клітин. Сприймаючи подразнення, вони перетворюють його енергію на нерво­вий імпульс, який далі поширюється по чутливому нейрону.

Номер слайду 10

Передача сигналу з чутливого на руховий нейрон відбувається за рахунок синапсів.

Номер слайду 11

Збудження в синапсі передається за допомогою хімічних речовин - медіаторів, які синтезуються на мембрані аксона. Вона називається пресинаптичною, а мембрана рухового нейрона, що сприймає інформацію, - постсинаптичною. Між цими мембранами є простір –синаптична щілина.

Номер слайду 12

Коли нервові імпульси доходять до синапсу, пухирці з медіатором лопаються і він виливається в синаптичну щілину, впливаючи на мембрану клітини, яка й приймає інформацію. Це може бути інший нейрон або м'язова чи секреторна клітина. Залежно від складу і кількості медіаторів, клітина, яка приймає інформацію, може збуджуватися і посилювати свою функцію, або гальмуватися і послаблювати функцію, або й зовсім припинити її.

Номер слайду 13

Найпростіша (двонейронна) рефлектор­на дуга складається з двох нейронів - чутливого й рухового.

Номер слайду 14

Переважна частина рефлекторних дуг в організмі людини складається з трьох нейронів. У такій дузі передача з чутливого на руховий нейрон здійснюється через вставний нейрон. За рахунок відростків нейронів рефлек­торні дуги мають різноманітні зв'язки з різними відділами нервової системи.

Номер слайду 15

Підсумовуємо: Рефлекс як вияв функції нервової системи. Рефлекс – не механічне відбиття, а вища форма біологічного відбиття зі складними процесами обробки інформаціїУсі види діяльності організму є рефлекторними. За допомогою рефлексів відбувається взаємодія усіх складових організму як живої відкритої, здатної до саморегуляції, системи. Рефлекси є однією з форм загальнобіологічної властивості - подразливості

Номер слайду 16

Завдання§3 (повторити матеріал на стор.15 за підручником: Біологія 8 клас, В.І. Соболь, Кам’янець-Подільський «Абетка», 2016)За яке відкриття англійський біохімік Роберт Френсіс Ферчготт отримав звання лауреата Нобелівської премії з фізіології та медицини у 1998 році? У чому сутність цього відкриття?

pptx
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
3187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку