Презентація до уроку з української літератури в 11 класі з теми "В. Підмогильний. Роман «Місто»"

Про матеріал

Презентація до уроку засвоєння нових знань із використанням міжпредметних звʼязків з вивчення творчості В.Підмогильного. Містить ілюстративний матеріал до конспекту уроку з теми "Роман "Місто". Світовий мотив підкорення людиною міста, самоутвердження, інтерпретовані на національному матеріалі".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Підмогильний “Місто”. Світовий мотив підкорення людиною міста, самоутвердження, інтерпретовані на національному матеріалі.

Номер слайду 2

У чому новаторство інтерпретації відомого мотиву письменником у першому українському урбаністичному романі?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Суєта великого міста: візники,трамваї,автомобі-лі,юрба людей. М. Семенко В Підмогильний “Місто”

Номер слайду 5

1927р. – 1938р. В. Підмогильний“Місто”Жан-Поль Сартр «Нудота»

Номер слайду 6

людина-самотній подорожнійбезмежна свобода особистостіспостеріг людинунамагався зрозуміти, хтонамагався зрозуміти, для чогопрагнув осмислитигерой схильний доірраціональне сприйманняусвідомлює: життя позбавленепроблема герой сам себе. Екзистенціальні погляди Підмогильного крізь призму образу Степана Радченка свого часу, українцяє людина в містівона живеїї ідеали самоаналізусвітуглибинного змістуморального виборуформує

Номер слайду 7

Шість прикмет має людина: трьома подібна вона на тварину, атрьома на янгола: як тварина — людина їсть і п'є: як тварина —вона множиться і як тварина — викидає; як янгол — вона має розум, як янгол — ходить просто і як янгол — священною мовою розмовляє. Талмуд. Трактат Авот

Номер слайду 8

Професор Р. Мовчан: «…Критика шукала й не знаходила в ньому (романі) соціальної незаангажованості, ідеологічної ілюстративності, розповсюдженого «пролетарського» контексту, хоч і визнавала його стилістичну вправність та першість у творенні українського урбаністичного роману».

Номер слайду 9

Маргінальна тематика в українській літературі: 1.твори Г. Коцюби, Г. Шкурупія ;2. Іван Микитенко (1927 ) повість“Брати”; 3. В. Підмогильний роман «Місто» ( 1927); 4. Юрій Яновський (1928 ) роман “Майстер корабля”.

Номер слайду 10

Порівняльна характеристика героїв-маргіналів у світовій літературіАвтор. Твір. Герой. Стендаль“Червоне і чорне»Гі де Моппасан«Любий друг»Оноре де Бальзак«Батько Горіо»Жюльєн Сорель. Жорж дю Руа. Ежен Растіньяк

Номер слайду 11

Аспекти порівняння:соціальне походження;мета життя;етапи кар’єрного росту;засоби досягнення мети;чи досяг головний герой успіху;ключова цитата про героя.

Номер слайду 12

…написав “Місто” , бо люблю місто і не мислю поза ним ні себе, ні своєї роботи…

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання №1 Дослідіть, як письменник зображує красу Києва в різні пори року (природа, архітектура, пам’ятні місця). Яким постає перед нами Київ 20-х рр.? Зачитайте описи міста. Завдання №2 Дослідіть життя міста й міщан у період непу (будинки, магазини, вулиці, заняття міщан). У чому полягає контрастність зображення?Завдання №3 Дослідіть літературне та культурне життя міста. Визначте роль іронії в описі літературної вечірки, на яку потрапив Радченко. Як Підмогильний схарактеризував київське мистецьке середовище 20-х рр.?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Зіставте образ міста на початку роману та в кінці. Чим зумовлена така еволюція світосприймання Степана?

Номер слайду 20

Текст №1 Степан скрутив з махорки цигарку й закурив… Все навкруги було дивне й чуже. Він бачив тир, де стріляли з духових рушниць, ятки з морозивом, пивом та квасом, перекупок з булками, насінням, хлопчаків з ірисками, дівчат з кошиками абрикос і морелей. Повз нього пропливали сотні облич, веселих, серйозних і заклопотаних, десь голосила обікрадена жінка, кричали, граючись, пацани. Так звичайно тут є, так було, коли його нога ступала ще м’якою курявою села, так буде й надалі. І всьому цьому він був чужий.

Номер слайду 21

Текст №2 Ніколи не почував він ще такої могутності самопочуття. Земля, здавалось, пливла йому під ногами оксамитовим килимом, і дахи будинків вітали його, як велетенські капелюхи… Не чекаючи ліфта, хлопець притьмом збіг на шостий поверх і, до кімнати ввійшовши, розчинив вікна в темну безодню міста. Воно покірно лежало внизу хвилястими брилами скель, позначене вогняними крапками, і простягало йому з пітьми горбів гострі кам’яні пальці. Він завмер від власного споглядання цієї величі нової стихії і раптом широким рухом зронив униз зачудований поцілунок.

Номер слайду 22

Степан Радченко – завойовник міста чи його жертва? Чи зміг головний герой твору втілити свою мрію – здобути місто?

Номер слайду 23

Домашнє завдання:написати «Анкету героя»;розкрити один із жіночих образів роману крізь призму стосунків зі Степаном (Ів.- Надійки, ІІв.-Тамари Василівни, ІІІв.-Зоськи, ІVв.-Рити);написати лист Степану Радченку.*

Номер слайду 24

Дякую за урок!

pptx
Додано
9 січня 2018
Переглядів
2585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку