Презентація до уроку з вивчення поеми Т. Шевченка "Катерина"

Про матеріал
Презентація містить матеріали, що супроводжують урок з аналізу поеми Тараса Шевченка "Катерина"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цюга Х. П.

Номер слайду 2

У нашім раї на землі Нічого кращого не має, Як тая мати молодая З своїм дитяточком малим Т. Шевченко Цюга Х. П.

Номер слайду 3

Василь Жуковський В пам’ять 22 квітня 1838 року Цюга Х. П.

Номер слайду 4

Картина “Катерина” (1842) “Кохайтеся, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люди, Роблять лихо з вами.” Цюга Х. П.

Номер слайду 5

А) відданість і вірність; Б) ніжність; В) легковажність; Г) щирість і довірливість. Цюга Х. П.

Номер слайду 6

Жінка, здатна на велике, безоглядне, пристрасне кохання, ошукана у своєму почутті й покарана за нецноту. Збезчещена дівчина, кинута на осуд і глум оточуючих, — типовий образ у класичній українській літературі. Цюга Х. П.

Номер слайду 7

Зайшлий «москалик» — людина з іншого світу, небуденний, особливий, так не схожий на сільських парубків поводженням. Катерина закохалася і повірила у слова, на які той не скупився і яким насправді не надавав значення. Чужак, брутальний, морально розбещений чоловік, розважився, попив, поїв — і в полк, справно нести службу. Цюга Х. П.

Номер слайду 8

Батьки Катерини передбачали трагедію, застерігали свою доньку. І мати, і батько люблять свою дитину. Їм боляче, що Катерина так учинила. Ненька, «як мертва, на діл повалилась». У промові матері і ніжні, чуйні слова, і прокляття. Батько мовчазний, суворий, йому теж боляче, але він мовчить, приголомшений своїм горем. Сидить батько кінець стола, на руки схилився… Не дивиться на світ Божий: Тяжко зажурився. … Доню моя, Що ти наробила? Цюга Х. П.

Номер слайду 9

Жорстокі люди «у всі дзвони дзвонять». Неслава пішла по селу, чутки дійшли й до батьків. Саме через тиск односельців батьки вигнали доньку з хати. А жіночки лихо дзвонять, Матері глузують, Що москалі вертаються Та в неї ночують: «В тебе дочка чорнобрива, Та ще й не єдина, А муштрує у запічку Московського сина. Чорнобривого придбала... Мабуть, сама вчила... Цюга Х. П.

Номер слайду 10

Проблематика поеми Цюга Х. П.

Номер слайду 11

Добро і зло Цюга Х. П.

Номер слайду 12

Жорстокість і милосердя Цюга Х. П.

Номер слайду 13

Вірність і зрада Цюга Х. П.

Номер слайду 14

Сирітство Цюга Х. П.

Номер слайду 15

Батьки і діти Цюга Х. П.

Номер слайду 16

Життя і смерть Цюга Х. П.

Номер слайду 17

У трагедії однієї дівчини Шевченко зумів показати трагедію всього народу. Образ Катерини, її доля символізують долю України. Катерину зганьбив не просто панич, а москаль, тобто чужинець, він поводиться з нею, як завойовник. Це наштовхує на аналогії суспільно-політичного плану. Україна у XIX столітті також була в ролі підневільної. Доля Катерини багато в чому нагадує страдницький шлях України, яка уявлялась Шевченкові жінкою-покриткою, вигнаною з власної хати. Цюга Х. П.

Номер слайду 18

Цюга Х. П.

ppt
Додав(-ла)
Цюга Христина
Додано
24 липня 2023
Переглядів
233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку