Презентація до уроку з зарубіжної літератури для 7 класу Симонов "Жди мене"

Про матеріал
Презентацію до уроку з зарубіжної літератури для 7 класу Симонов "Жди мене" розроблено для кращого засвоєння навчального матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чуєш, ти чекай мене, чекай … Підготувала вчитель зарубіжної літератури Нагірненської СЗШ І-ІІІ ст. Дуркалець Л.Я.

Номер слайду 2

З чим у вас асоціюється слово кохання? Кохання Асоціативна розминка

Номер слайду 3

Робота з цитатами про кохання. Інтерактивна вправа «Калейдоскоп» Той, хто кохає по-справжньому якусь одну людину, любить увесь світ. (Е.Фром) Кохання — це бажання бути коханим (Платон) Кохання — найсильніше з усіх пристрастей, тому воно одночасно оволодіває головою, серцем і тілом. (Вольтер)

Номер слайду 4

Робота з цитатами про кохання. Інтерактивна вправа «Калейдоскоп» Любов, як свічка: від великого подиху вітру — розгорається, а від легенького вітерцю — гасне. . (І.Франко) Найбільше щастя в житті - це впевненість, що тебе кохають. (В.Гюго) Кохати глибоко — означає забути про себе. . (Ж.Ж.Руссо)

Номер слайду 5

* Прийом “Мікрофон” Сподіваюся, що все сказане про кохання відомими людьми надихнуло вас на власні роздуми та узагальнення. Тож як ви думаєте, що таке кохання? Кохання -…. Дружба- Кохання -…..

Номер слайду 6

ЗАВДАННЯ “Логічний ланцюжок слів” Клоуз-тест: Роберт Бернс — великий шотландський _____________. Його поезія нікого не залишає ______________ . Він писав прості і гарні ______________ , які співали по всій ___________. Він був чудовим ліричним поетом і міг писати гумористичні і сатиричні вірші, оспівуючи ____________, _____________, ______________. Вірші він присвячував багатьом ___________. І в кожному з них він загострював увагу на ______, ________, ________, ________. Т. Шевченко називав його__________________________.

Номер слайду 7

Інтерактивний прийом “Павутинка” Епітет Художня ознака Уособлення Перенесення ознак живої істоти на неживу Порівняння Зіставлення предметів, явищ, дій за якимись ознаками Гіпербола Перебільшення Анафора Однаковий початок рядків у вірші

Номер слайду 8

     Словничок уроку Звукопис: добирання звуків у віршованій мові, яке має художньо-виразне значення. Видами звукопису є асонанс (повторення голосних звуків), алітерація (повторення приголосних звуків). Інверсія (перестановка): зворотний порядок слів, коли підмет і присудок "міняються" місцями.  Епістолярна форма: в перекладі з грецької - лист, послання.  Послання: літературний твір (зазвичай у віршовій формі) у вигляді звертання до якої-небудь особи або групи осіб. Антитеза: Протиставлення явищ, понять, почуттів, думок, характерів.

Номер слайду 9

Тема нашого уроку : Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання. К.М.Симонов «Жди мене…». Поетизація високого почуття, розкриття його сутності. Моральна актуальність теми в сучасному світі

Номер слайду 10

Епіграфом нашого уроку стануть такі слова : Ми виграли війну не тільки зброєю, а й силою людських почуттів Олесь Гончар

Номер слайду 11

Жди мене

Номер слайду 12

«Жди мене…» - ці слова – це поетична молитва Костянтина Симонова. Молитва про любов і вірність. В роки війни вони звучали як заклик, як гімн любові... Цих поетичних рядків більш ніж достатньо для того, щоб увічнити ім'я Констянтина Симонова...Актуальні вони і в наш час. Тому на підтримку українських військових та їхніх родин телеканал 1+1 підготував кліп де відомий вірш К.Симонова «Жди мене…» в українському перекладі Юрія Гончаренка виконують відомі українські актори, міністр культури та ведуча ТСН.

Номер слайду 13

Програма «Жди мене» А також дуже відомою в наш час є програма "Жди мене", яка допомагає людям розшукувати їхніх рідних і близьких, котрі загубилися в різні роки і з різних причин. Кожен бажаючий може звернутися в редакцію програми, розповісти про свою втрату і після цього почнеться пошук людини. Тепер щопонеділка телеглядачі 105 країн світу з нетерпінням чекають на ефір програми. У наших героїв з’явилася унікальна можливість не лише розповісти свою історію, але й, перебуваючи у різних країнах(!), нарешті побачитися через екран або безпосередньо у студії "Жди мене" зустрітися з рідними, яких вони розшукують…

Номер слайду 14

Адже сьогодні у стрімкому світі, де все так швидко змінюється, є цінності, які ніколи не втрачають своєї вартості. Це - дружба і кохання - це справжні коштовності, які допомагають людині залишитися людиною й вижити в найскладніших випробуваннях. Кожне покоління має свої уявлення про дружбу та кохання, проте незмінним залишається те, що ці почуття дають людям велике натхнення, любов до життя й відкриття світу. Генріх Гейне писав: «Кохання дарує особливе бачення, це наче чарівна призма, крізь яку ми зовсім поіншому сприймаємо все довкола. Однак ця призма подібна до крихітного кришталю — її дуже легко розбити, і тоді вже ніколи не зібрати друзки… Той, хто знайшов кришталеву призму кохання, повинен дбайливо зберігати її у своєму серці». Вірші великих поетів про дружбу та кохання відлунюють у нашому часі. Адже поки ми живемо, ми будемо любити одне одного!

Номер слайду 15

Письменник вогненних років

Номер слайду 16

А знаєте Ви, що … У 1943 р. за сценарієм  К.Симонова був знятий фільм з однойменною назвою «Жди мене» (режисер О. Стоплер), де головну героїню зіграла Валентина Сєрова фільм

Номер слайду 17

Робота з текстом Чому вміння “ждати” так необхідне солдату-фронтовику? До чого закликає нас поет? Чому, на вашу думку, вірш К. Симонова «Жди мене…» мав таку шалену популярність в роки війни?

Номер слайду 18

Робота з текстом Якому історичному періоду присвячений цей твір? У чому таємниця виживання бійця на війні? Дайте відповідь рядком з поезії. На що саме поет звертає особливу увагу?

Номер слайду 19

Вірш Костянтина Симонова «Жди мене» підкуповує своєю щирістю. Тому на фронті він користувався величезною популярністю. З одного боку, особисте та інтимне, призначене для двох, з іншого боку , що відкриває цілий світ, масштабне . Його можна читати і тихо, пошепки , а можна голосно, на весь голос . У кожному разі, це буде добре. Саме такого не вистачало на фронті , далеко від коханих і рідних .

Номер слайду 20

У літературі є багато віршів, але «Жди мене» Симонова стоїть окремо, оскільки зачіпає найніжніші струни людської душі . Цей твір про любов, хоча це слово жодного разу там не згадується , але кожен, що відкриває його для себе знову і знову, це розуміє. І, як всяке велике мистецтво, воно робить людину кращою, чистішою і морально багатшою. Цей вірш знайшов відгук у душі кожної людини нашої країни, знайшов відгук в серцях і душах не лише солдат, а й жінок, які вірно чекали своїх коханих з фронту тоді і чекають зараз, тому українські жінки, написали і пишуть дальше відповідь на лист Костянтина Симонова. Ці листи отримали назву «Жду тебе» і доброю звісткою полетіли до рідних в АТО.

Номер слайду 21

Рольова гра

Номер слайду 22

Доведіть, що вірш «Жди мене є прикладом листування люблячих людей

Номер слайду 23

А ось молоді дівчата з правого сектору зробили таке послання…

Номер слайду 24

Складіть сенкан до слів… Почуття Любов Кохання 1. Іменник (тема). 2. Два прикметники (яке воно?) 3. Три дієслова (що воно робить?) 4. Фраза-висновок з чотирьох слів. 5. Іменник-синонім до теми, або ж слово асоціація до теми. Життя

Номер слайду 25

Любов – це щастя, радість, натхнення. Але воно може стати і великим болем, якщо у життя увірветься війна. Скільки страждань, скільки сліз пролили дружини, кохані, отримуючи так звані " похоронки". А скільки дівчат залишилось без пари, скільки юних хлопців полягло у боях, не пізнавши смаку першого поцілунку, скільки ненароджених душ так і не прийшли в цей світ.

Номер слайду 26

Присвячується загиблому українському солдату

Номер слайду 27

Але життя продовжується. І ми сьогодні не повинні втрачати віру в кохання, у себе, у людей, у Батьківщину. Ми повинні берегти і наш внутрішній світ, і перш за все, ми повинні берегти наше мирне життя. Адже навіть у воєнні роки, як ми бачимо, зароджувались найсвітліші почуття, як це було у відомої акторки Валентини Сєрової та великого поета К.Симонова.

Номер слайду 28

Вузлик напам’ять При написанні листа можливі такі частини тексту: Звертання Інформація про стан листування Основний зміст листа (повідомлення про новини) Запитання адресату Подяка Прохання написати лист Передача вітань Прощання Кінцівка і підпис Дата і місце написання, якщо їх немає на початку листа  

Номер слайду 29

Лист- послання Воїнам АТО Пишіть листи і надсилайте вчасно, Коли їх ждуть далекі адресати, Коли є час, коли немає часу, І коли навіть ні про що писати. Л. Костенко

Номер слайду 30

Підсумок уроку Як ви вважаєте, у чому полягає актуальність вірша Симонова «Жди мене»? Чи досягли ви поставленої мети? Отже, який висновок можна зробити, дослідивши творчість Симонова та наших сучасників?

Номер слайду 31

Тож бережімо цю пам’ять, вивчаймо її і нехай вона буде засторогою для кожного з нас, духовним орієнтиром до збереження миру. Адже ми - миролюбна нація, яка народжена вільною для того, щоб творити, будувати, відкривати та розвиватися. І ці безцінні якості у нас не зможе забрати ніхто! Задумайтеся над словами українського поета Василя Симоненка у його «Лебединій пісні»…

Номер слайду 32

Домашнє завдання Вивчити напам’ять вірш К. Симонова «Жди мене…»; Повторити вивчений матеріал по темі “Дружба і кохання”; Підготуватися до контрольної роботи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Онищенко Ольга
    Дякую. Відмінна робота.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
6351
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку