Презентація до уроку за оповіданням Ф. Кафки "Перевтілення"

Про матеріал
Презентація до уроку за оповіданням Ф. Кафки "Перевтілення" Тема. Проблема метафоричного світобачення в оповіданні «Перевтілення». Символічність образного світу твору. Вплив Ф. Кафки на розвиток всесвітньої літератури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

…Щасливим я був би тільки тоді, коли б зміг привести світ до чистоти, правди, сталості Ф. Кафка 

Номер слайду 2

Я відкрив Кафку доволі пізно. Перше, що я прочитав (це було «Перевтілення»), вразило мене... Я тільки відчував за всім цим щось жахливе, що може статися з кожним із нас, хоч це й представлено в цілком ірреальній формі... я зрозумів так, що кожен із нас може стати чудовиськом, що в кожному з нас причаїлася така мож­ливість. Чудовисько здатне вилізти назовні у будь-який момент. І тоді з нами відбудеться перевтілення. Інакше кажучи, чудовисько, що притаїлося всереди­ні нас, здатне перемогти. Адже людська юрба, цілі нації періодично втрачають людську подобу: війни, повстання, погроми, різанина, колективні злочини, диктатура, репресії. І це частина тих форм, у яких виявляється наша потвор­ність... Ежен Йонеско

Номер слайду 3

Тема уроку: Проблема метафоричного світобачення в оповіданні «Перевтілення». Символічність образного світу твору. Вплив Ф. Кафки на розвиток всесвітньої літератури. 

Номер слайду 4

 Мета уроку: усвідомити зміст, ідейно-художні особли­вості оповідання Ф. Кафки та його стилю; розкрити значення терміну «самотність»; розвивати навички роботи з текстом;удосконалювати вміння формулювати та обґрунтовувати власне ставлення  до прочитаного;виховувати у собі найкращі моральні якості.

Номер слайду 5

Літературний диктант (Відповіді)1.( Єврейському)2.( У Празі)3. ( Ні).4.( Дрібним фабрикантом).5. (Прискіпливо, деспотично, придушував волю хлопця, позбавив його віри у свої сили і викликав до себе у майбутньому почуття страху, ненависті, відрази).6.( Юридичну).7. ( З 1908).8.( Макс Брод).9. ( 1915 рік).10.(Премія Фонтане).11.(Двічі).12.( Матеріальні негаразди, безсоння, напади страху, неврози, хвороба серця та сухоти).13.( Федір Достоєвський).14.( Через захворювання на сухоти).15 (3 червня 1924 року у містечку Кірлінг поблизу Відня). 

Номер слайду 6

Евристична бесіда за змістом новели «Перевтілення»:

Номер слайду 7

Робота з міні – словничком. Опрацювання термінів «метафора», «символ». Метафора —образний вислів, в якому ознаки одного предмета чи дії переносяться на інший за подібністю. Символ  - умовний знак, натяк. Символ має філософську смислову   наповненість, тісно пов'язаний із наукою, міфом, вірою, поезією, але не зводиться до них, тяжіє до певного узагальнення,завжди має переносне значення.

Номер слайду 8

Бесіда Яка головна метафора твору?Чому автор зберігає розміри людського тіла героя після перевтілення?Чи змінюється розмір головного героя у творі? Чому, на вашу думку, автор «зменшив» розмір Грегора – комахи?

Номер слайду 9

Що уособлюють ці символи у творі? Поясніть їх роль.

Номер слайду 10

Письмова робота «Листівка-побажання самотній людині»Дайте пораду, що потрібно зробити, щоб не почуватись самотнім?

Номер слайду 11

Поезія В. Симоненка «Ти знаєш, що ти – людина?»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Інтерактивна вправа «Мікрофон» ІІродовжіть речення: Найбільше мене вразило... Я вважаю ситуацію з « перевтіленням »...

Номер слайду 14

  Написати твір-мініатюру на тему «Прокинувшись, я побачив(-ла), що перетворився(-лася) на…». *Підготувати повідомлення (або презентацію) про життєвий та творчий шлях Джеймса Джойса.

Номер слайду 15

pptx
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
1371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку