Презентація до уроку за темою "Втілення в образі Синдбада-мореплавця віри в перемогу людини над обставинами"

Про матеріал
Презентація містить відомості про всі подорожі Синдбада. Докладно проаналізована третя подорож, надана характеристика Синдбада-мореплавця. Наприкінці твору є тести на перевірку засвоєних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Синдбад-мореплавець” Утвердження жаги відкриття світу, мужності й людяності у казці. ТЛ. Обрамлення

Номер слайду 2

Згадайте 1. Як називалася середньовічна арабська держава? 2. Що означає слово «Халіфат»? 3. Хто був засновником ісламу? 4. Яка мова в Халіфаті була державною? 5. Де правлять мусульмани молитви? 6. Чим славився Халіфат? 7. Хто є автором казок «Тисяча і одна ніч»? 8. Як довго формувалася збірка казок «Тисяча і одна ніч»? 9. Чим приваблюють казки «Тисячі і однієї ночі»? 10. Яких героїв прославляють казки? 11. Що ви можете сказати про мову казок? 12. Із яких жанрів складається збірка казок «Тисяча і одна ніч»?

Номер слайду 3

Обрамлення або літературна “рамка” «Тисяча і одна ніч» - це гігантське зібрання, яке ще в ранній редакції мало літературну "рамку": казкам передувала оповідь про те, як жорстокий і нещадний цар Шахріяр щодня брав собі за дружину дівчину, а вранці віддавав наказ про її страту. Насамкінець його дружиною стала донька візира (царського міністра), гарна і мудра Шахразада, яка почала розповідати царю казки, прагнучи врятувати своє життя. Вона розповідала їх щоночі до самого ранку, обриваючи оповідь на самому цікавому місці (цей принцип ефективно використовується у сучасному кіно при створенні серіалів). Щодня цар відкладав наказ про страту Шахразади, захоплений її казками. І так тривало тисячу й одну ніч. А коли настала тисяча перша ніч й вона закінчила останню розповідь, цар сказав їй: — О Шахразадо, я звик до тебе й не страчу тебе, хоча б ти не знала більш жодної казки. Не потрібні мені нові дружини, бо жодна дівчина в світі не зрівняється з тобою.» Серед безлічі казок та історій, що розповіла Шахразада, були й оповіді про Синдбада-мореплавця (всього сім історій про сім мандрівок героя). Бідний носій, вражений багатством садиби Синдбада-мореплавця, заспівав біля неї пісню, де скаржився на свою долю, та був запрошений хазяїном. Саме так починається цикл. Обрамлення, в якому зустрічаються Синдбад-носій та Синдбад-мореплавець, об'єднує частини циклу в одне ціле.

Номер слайду 4

Синдбад Синдбад — ім'я легендарного моряка, що потрапляв у низку пригод під час морських мандрівок на схід від Африки та на південь від Азії. Вважається, що прообразом Синдбада був китайський мореплавець доби династії Мин Чжен Хе, який мав буддистське прізвисько Саньбао — «Три Скарби» або «Три Дорогоцінності». У своїх мандрівках Саньбао здійснив сім подорожей Західним океаном. Така версія існує незважаючи на мусульманське походження імені головного героя циклу.

Номер слайду 5

Подорожі Синдбада Перша подорож — до острова, що виявився велетенською рибиною. Друга подорож — зустріч з птахом Рухх. Третя подорож— зустріч з велетнем-людожером. Четверта подорож — подорож до Індії та одруження з індускою. П'ята подорож — Синдбад стає рабом злого діда. Шоста подорож — мандрівка у невідоме море, коли корабель збився з курсу. Сьома подорож — мандрівка до країни крилатих людей, остання подорож Синдбада.

Номер слайду 6

Третя подорож Зверніть увагу на те, що казки про Синдбада-мореплавця, які розповідала Шахразада, розказані самим Синдбадом-мореплавцем його бідному тезці Синдбаду-носієві. Навіщо так багато оповідачів і навіщо потрібен ще й Синдбад-носій? Справа у тому, що оповідь від першої особи робить казки про мандрівки Синдбада згадками та свідченнями самого героя. Крім того, творці казки вже тоді знали великий секрет літератури (фольклору) – твір має дійти до свого слухача чи читача. Синдбад-носій стає спочатку слухачем, адже не міг Синдбад-мореплавець говорити сам з собою, йому потрібно було бачити розуміння, здивування, співчуття слухача, й тому, коли його історії були закінчені, два Синдбади стали друзями завдяки секрету співпричетності, який виникає між автором і слухачем (читачем). Чим більше людей знайомиться з оповідями про мандрівки Синдбада-мореплавця, тим більш розширюється коло його шанувальників і друзів.

Номер слайду 7

Третя подорож Подорожі Синдбада, у тому числі й третя, починаються однаково. Мешканець Багдаду, Синдбад каже: —    Серед бенкетів і розваг я швидко став забувати про колишні страшні пригоди. А розкішне, сите життя мені почало обридати. Я був молодий, дужий — хотілось якоїсь діяльності. Скінчилося тим, що я знову поклався на долю, зібрав товаришів-торговців, накупив різного краму й сів на корабель у Бальсорі (Басрі). Багдад розташований на суші, Басра – морський порт.

Номер слайду 8

Схема “Третя мандрівка Синдбада-мореплавця” Відправна точка Багдад. Мета – побачити острів Сенендиб Острів волохатих людей-мавп Здогадався поробити плоти, осліпити велетня До острова пристав корабель, що загубив Синдбада Чорний одноокий велетень-людожер з’їдає мандрівників Острів дракона (гадюки). Загибель двох товаришів. Порятунок від змії. зробив захисний ящик з дерева Повернення до рідного міста – Багдада Мавпи перевозять купців на острів велетня-людожера Жага діяльності Випробування, нещастя Горе, відчай кмітливість Горе, відчай винахідливість удача Радість благочинність 1 6 8 7 4 5 9 2 3

Номер слайду 9

Результат третьої мандрівки Зачитайте: “…ми щасливо прибули у Багдад і я подався у свій квартал і привітав родичів та друзів. Я радів, що врятувався і повернувся в рідне місто, і роздавав милостиню, і дарував гроші вдовам та сиротам, і збирав друзів, і проводив час у бенкетах та розвагах. І я забув про все, що зі мною трапилося, про страхіття, яких натерпівся в дорозі, бо нажив у цій мандрівці таке багатство, що й не злічити.“

Номер слайду 10

Завдання: Довести, що Синдбад має ці чесноти, спираючись на текст твору Синдбад майстер- ність, винахідли- вість красномов- ство вміння подолати горе, відчай стійкість у нещастях прагнення побачити щось нове кмітливість витривалість благочинність щедрість Характеристика Синдбада-мореплавця

Номер слайду 11

Висновок Арабський народ, створивши цикл казок про Синдбада, втілив у художню форму невситиму жагу людства до пізнання навколишнього світу, розширення кордонів знань і можливостей, уславив силу духу й розуму звичайної людини, яка сама є творцем своєї долі. Для цього використана була низка пригод, які розкривають риси вдачі головного героя. Твір містить не тільки елементи фантастики, але й реалістичні описи товарів, що дають найбільший прибуток купцям, країн, з якими торгують араби, правил ввічливості у стосунках між людьми, доброзичливого ставлення до людей, які зазнали лиха.

Номер слайду 12

Третя подорож в ілюстраціях

Номер слайду 13

Третя подорож. Тести З якої книги прийшов до нас Синдбад-мореплавець? А Панчатантра; Б Тисяча і один день; В Тисяча і одна ніч. Кому казки про Синдбада розповідала Шахразада? А своєму синові; Б своєму батькові; В царю Шахріяру. Скільки всього подорожей здійснив Синдбад-мореплавець? А 5; Б 7; В 9. 4. Через сильну бурю корабель, на якому пливли купці, пристав … А до острова-гори, де жили волохаті люди; Б до безлюдного острова; В до країни Японії. Мандрівники опинилися у палаці… А страшного дракона; Б морського царя; В велетня-людожера. Що сталося з капітаном корабля? А його з'їв велетень; Б він потонув під час бурі; В один втік.

Номер слайду 14

Третя подорож. Тести Чого, за порадою Синдбада, мандрівники позбавили людожера? А правої руки; Б ніг; В єдиного ока. Що допомогло Синдбадові врятуватися від гадюки? А високе дерево; Б колючи рослини (в іншому перекладі залишки плота); В ніж. Яка риса характеру не властива Синдбадові-мореплавцю? А сміливість; Б спостережливість; В посідючисть. Завдяки яким рисам характеру Синдбад завжди знаходив вихід зі скрутного становища? А розум, винахідливість; Б наполегливість, балакучість; В чесність, людяність. Кому щоразу дякував герой після повернення додому? А Богові; Б щасливій долі; В своєму везінню. В якому місті жив Синдбад? А Хорезм; Б Басра; В Багдад.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Готуватися до контрольної роботи за розділами “Вступ”, “Казки народів світу”. Прочитати казку “Про Аладдіна і чарівну лампу”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Киричук Тетяна Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ланецька Таміла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
14048
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку