Презентація "Долікарська медична допомога при укусах комах та плазунів"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити вихованців гуртка, чим комахи та плазуни можуть бути небезпечні для людей та як правильно уберегтися від укусів у поході; розглянути, які комахи та плазуни найнебезпечніші для людини; пояснити вихованцям алгоритм дій та використання медикаментів при укусі комах та змій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Долікарська медична допомога при укусах комах та плазунів»КПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Під час походів, які відбуваються у природному середовищі, туристи можуть наражатись на небезпеку з боку отруйних плазунів, павуків та комах. Що треба робити у таких випадках:- переконатися у відсутності небезпеки – якщо покусали оси чи бджоли, дикі тварини, то впевнитись, що вони не нападуть і на того, хто надає допомогу;- запам'ятати зовнішній вигляд істоти, яка вкусила – за можливості сфотографувати комаху, тварину, змію;- забезпечити лежаче положення і спокій;

Номер слайду 3

Найнебезпечніші серед комах - кліщі. Найбільш небезпечний для людини лісової кліщ, так як він є переносником небезпечних захворювань. Ротовий апарат паразита влаштований таким чином, що дає можливість глибоко і міцно присмоктатися до шкіри. При цьому людина не буде відчувати болю і може виявити на своєму тілі кліща навіть через кілька днів. Може вийти, що кліщ вас вкусив і відвалився. Тоді в місці укусу буде червона пляма окружністю в кілька сантиметрів, а в центрі - чорна або червона точка. В такому випадку слід терміново звернутися до лікаря!

Номер слайду 4

Як витягнути кліща? 1. За допомогою нитки. На підставу тіла кліща накидають петельку і акуратно витягують, розхитуючи з боку в бік.2. Пінцет. Тут важливо стежити, щоб не було розриву тільця паразита, і його голова не залишилася в рані.3. Шприц. Обрізають кінчик шприца, прикладають його до комахи і поршнем, створюючи вакуум, її повільно витягують.4.Існують спеціальні пристосування, для видалення кліщів, є спеціальний затискач, придбати можна в будь-якій аптеці. Місце укусу змастити антисептиком, будь-яким.

Номер слайду 5

Як бути, якщо відірвалася головка кліща. Головка має вигляд чорної точки, тому ви помітите, що вона відокремилася. Якщо вона залишилася в ранці, протріть шкіру ватою або бинтом, змоченим дезінфікуючим засобом. Потім видаліть голівку стерильною голкою, попередньо прожареною на вогні. Догляд: Після видалення кліща ретельно промити місце укусу водою з милом та змастити ранку розчином антисептика.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Перша допомога при укусах комах (бджол, ос, шершнів, мурах, мошок та ін.)1. Потрібно швидко видалити жало, при цьому не пошкодивши на шкірі мішечок з отрутою.2. Промити місце укусу милом та обробити антисептиком. Щоб зменшити біль на місці укусу потрібно:1. Прикласти холод до місця укусу2. На уражене місце накласти компрес з оцтом або розчином борної кислоти.3. На місце укусу прикласти таблетку "Аспірину", вона нейтралізує певні запалювальні агенти отрути. Тривожний сигнал важкої реакції на укус:часте серцебиття,задишка,важкість у грудях,запаморочення,нудота,блювота.

Номер слайду 9

На другому місці – бджоли і шершні.

Номер слайду 10

Шершень Комаха проколює шкіру як бджола, однак, жало не залишає в рані. Місце укусу розпухає, червоніє, з’являється гострий біль. Серед симптомів укусу шершня: прискорений пульс, нудота, блювота, холодні кінцівки, синюватий відтінок губ, вух і шиї. Не виключена втрата свідомості!

Номер слайду 11

Третє місце – у звичайних мошок. Ці кусючі комахи можуть створити багато незручностей. Перелік симптомів великий: Печіння, яке доповнюється свербінням. Монотонний тупий або гострий, пульсуючий біль. Гіперчутливість шкіри або, навпаки, ослаблення чутливості у районі укусу.

Номер слайду 12

КомаріВізуально укуси комарів виглядають на шкірі як рожеві папули, що мають контури кола, краплі. Якщо місце укусу розчісувати, воно стане червоного кольору, тому що слина комара потрапить в навколишні тканини, що посилить реакцію. Бувають випадки, коли на місці укусу проявляється алергічна реакція з набряком. Покусали комарі: що робити? Укус комара – це невелике пошкодження поверхні шкіри, рана. І як будь-яку рану його треба обробити. Для цього можна використовувати етиловий спирт або готові спиртові серветки. 

Номер слайду 13

Укус мурахи

Номер слайду 14

Укуси сколопендри. Симптоми1. Відчуття болю, свербежу або печіння в ураженій області;2. Підвищений артеріальний тиск і прискорене серцебиття;3. Головний біль;4. Нудота і блювання;5. Запаморочення і загальна слабкість організму;6. Висока температура тіла та лихоманка. Що робити при укусі сколопендри: перша допомога1. Для початку необхідно промити місце укусу. Для цього підійде проста проточна вода і трохи мила.2. Промиту і висушену шкіру найкраще обробити антисептичним засобом метою не допущення забруднення в ранку. Для цього краще всього використовувати спирт, горілку, розчин фурациліну або марганцівки. 3. Залишається тільки накласти зверху стерильну пов’язку. 4. По можливості хворому краще дотримуватися постільного режиму та вживати питну воду у великих обсягах. Це дозволить максимально швидко вивести токсичні речовини з організму.

Номер слайду 15

При укусах павуками дорослих або дітей розвивається найсильніша інтоксикація організму, тому потрібно швидко надати потерпілому першу допомогу. Якщо людина встигла побачити членистого і визначити його приналежність до отруйних видів, то буде потрібно лікарське втручання. Укус павуків. Запобігти поширенню отрути в організмі допоможуть такі заходи:1. Область укусу необхідно ретельно промити під струменем холодної води, використовуючи господарське мило;2. При пошкодженні кінцівки її слід знерухомити для профілактики проникнення отрути в підшкірну клітковину і здорові ділянки тканин;3. Місце укусу потрібно обробити розчинами з антисептичної і протимікробну активність - перекисом водню, хлоргексидину, йодом, зеленкою, етиловим спиртом, Мірамістином, фурациліном;4. Локалізувати зону поширення токсинів можна перетягуванням руки або ноги (без порушення кровообігу!) еластичним бинтом трохи вище області укусу;5. На почервонілий ділянку шкірних покривів накласти холодний компрес, обгорнутих щільною тканиною;6. Якщо місце укусу сильно набрякло – випити антигістамінний засіб.

Номер слайду 16

Крім комах, небезпеку становлять і змії. В Україні живуть три види отруйних гадюк. Вони розповсюджені по всій території країни та активні з квітня до жовтня. Найбільше шансів зустріти їх у квітні – травні та у вересні. Укуси змій. Отрута гадюк, які живуть в Україні, небезпечна, але в більшості випадків несмертельна. Дуже тяжкі наслідки бувають зрідка, летальні — у виняткових випадках через індивідуальну реакцію, хронічні захворювання і в разі ненадання медичної допомоги.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ ЗМІЙПам’ятайте: змії не нападають першими, а проявляють агресію лише в разі небезпеки! Одягайте відповідне вбрання: високі черевики, довгі штани із цупкої тканини, заправлені в черевики. Перевірте місце відпочинку. Перш ніж сісти на траву, камінь, колоду, пошарудіть або постукайте палицею тощо, щоби налякати змію. Не торкайтеся неперевірених об’єктів, бо змії часто ховаються під каменями, поваленими стовбурами дерев, скиртами сіна, трухлявими пнями. Якщо побачили змію, не робіть різких рухів. Почекайте поки вона відповзе. Як правило, змія просто не бачить нерухомий об’єкт!

Номер слайду 19

Пам’ятайте, що уникнути небезпеки завжди бажаніше, аніж намагатись впоратись з її наслідками!Краще завжди мати під рукою набір для видалення отрути з усім необхідним. Маючи такий набір, можна швидко надати допомогу не тільки у випадку укусу змії, але й отруйних павуків або комах. Перша допомога повинна бути надана відразу після укусу – зволікання може коштувати життя або вплине на здоров'я на все життя!

pptx
Додано
13 січня
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку