Презентація дослідження "Географія соціально – екологічних проблем Заводського району міста Запоріжжя"

Про матеріал
Наше дослідження – соціально – спрямований проект, направлений на аналіз ситуації, що склалась, і створення умов для розуміння кожним мешканцем району і міста, власної відповідальності за середовище проживання, діяльність в ньому.

Для визначення можливих шляхів вирішення соціально – екологічних проблем регіону ми досліджували особливості вирішення аналогічних проблем за кордоном (Німеччина, США, Японія, Швейцарія).

Однією із складових частин розв'язання нагальних екологічних проблем є організація системи спостережень, збирання, оброблення, передавання та аналізу інформації про стан довкілля, про запобігання негативним змінам стану довкілля, його впливу на здоров'я населення та дотримання вимог екологічноїбезпеки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія соціально – екологічних проблем. Заводського району міста Запоріжжя

Номер слайду 2

«Якщо ти справді думаєш, що екологія є менш важливою ніж економіка, то спробуй затримати дихання поки ти рахуєш свої гроші.»- Професор ґай Мак. Ферсон

Номер слайду 3

Актуальність теми Згідно офіційних даних Заводський район займає одне з провідних місць серед найбрудніших районів міста Запоріжжя і Запорізької області. За ступенем комфортності Запоріжжя стоїть на 55 місці в рейтингу всіх міст України. Щоб жити достойно в рідному районі потрібно знати що і як впливає на нас, і чи можливе взагалі життя в такому середовищі. Обравши для себе професію, пов’язану саме з вирішенням соціально – екологічних проблем району і міста, я вирішила почати свою діяльність саме в цьому напрямку.

Номер слайду 4

Мета дослідження: Встановити основні чинники забруднення довкілля і вплив його на населення Заводського району м. Запоріжжя; Визначити найбільш проблемні ділянки і види діяльності населення району, запропонувати можливі і реальні способи покращення соціально – екологічних умов проживання.

Номер слайду 5

Завдання дослідження: Дослідити закордонний досвід вирішення соціально – екологічних проблем. Зробити теоретичний і практичний аналіз соціально-екологічної ситуації Заводського району

Номер слайду 6

Виділити основні проблемні ділянки на території району, визначити найшкідливіші професії і види діяльності, які залежать від їх географії, вивчити думку жителів району щодо ставлення до цієї проблеми. Запропонувати способи і підходи для поліпшення стану території проживання, роботи і відпочинку.

Номер слайду 7

Практичне значення Наше дослідження – соціально – спрямований проект, направлений на аналіз ситуації, що склалась, і створення умов для розуміння кожним мешканцем району і міста, власної відповідальності за середовище проживання, діяльність в ньому.

Номер слайду 8

На виконання першого завдання. Для визначення можливих шляхів вирішення соціально – екологічних проблем регіону ми досліджували особливості вирішення аналогічних проблем за кордоном (Німеччина, США, Японія, Швейцарія).

Номер слайду 9

Найефективнішим методом метеорологічних вимірів стала лазерна локація, яка дозволяє отримати дані про стан запиленості і газового складу приземного шару атмосфери, що є перспективним напрямком оперативного контролю забруднення повітряного басейну великих міст.

Номер слайду 10

На міжнародному рівні розпочався процес формування нової системи цінностей соціального, економічного та етичного характеру, що включає в себе екологічний критерій. Успіхи держав оцінюються у цьому напрямі системою індексів. Міжнародний досвід доводить, що соціально – екологічні проблеми ігнорувати просто злочинно.

Номер слайду 11

На виконання другого завдання. Соціально-економічні передумови у м. Запоріжжі

Номер слайду 12

Основні хімічні сполуки, які були виявлені в Заводському районі та їх вплив. Назва шкідливої речовини у повітріВплив на органи і системи людського організму. Сірководень Нервово–паралітичний газ, що викликає серйозні порушення в роботі головного мозку. Пил Подразнює слизові оболонки дихальної системи, викликає запалення носоглотки. Сажа Провокує рак шкіри, бронхів та легенів. Двооксид азоту. Уражує органи диханняі центральну нервову систему. Двооксид сірки. Подразнює слизові оболонки, а в атмосфері є причиною виникнення кислотних дощів

Номер слайду 13

Заводський район славиться металургійнимвиробництвом, високою насиченістюпромисловими підприємствами та автотранспортом. В результаті атмосферних викидів у ґрунтах накопичились іони важких металів. Особливо Pb, Cd, Cu, Zn.

Номер слайду 14

На виконання третього завдання. Дослідивши найпроблемніші місця врайоні, ми можемо зробити попереднівисновки: Викликають тривогу місця зупинок громадського транспорту, які представляють собою місця, засмічені

Номер слайду 15

Виникнення несанкціонованих сміттєзвалищ майже на кожній вулиці

Номер слайду 16

Проблема прибирання вулиць і доріг, які розмежовують будинки приватного сектора і багатоповерхові будинки

Номер слайду 17

Роботи, пов’язані з різного роду прибиранням приміщень, прибудинкових територій, вулиць, доріг

Номер слайду 18

Роботи, пов'язані з ремонтом і технічним обслуговуванням автомобілів і механізмів на відкритих і напіввідкритих майданчиках

Номер слайду 19

Роботи, пов'язані з виконанням різного роду підготовкою і проведенням будівельних робіт

Номер слайду 20

Види діяльності, прив’язані своїм положенням до великих вулиць з інтенсивним рухом

Номер слайду 21

Види професій, в обов’язки яких входить проходження досить великих відстаней вздовж вулиць з інтенсивним рухом

Номер слайду 22

На виконання четвертого завдання. В ході роботи ми створили картосхему найпроблемніших ділянок в районі, в плані руйнування взаємозв'язків між людиною і природним середовищем. Для покращення стану здоров’я працівників ми запропонували технічним робітникам нашого комплексу здійснювати прибирання тільки в захисних масках, рукавичках, головних уборах. Для спілкування і проведення соцопитувань ми започаткували в соціальних мережах ВК екосайт «Чисте місто починається з нас!» на ньому збираємо і пропонуємо відповідну інформацію з нашої теми дослідження, вивчаємо додаткові джерела і досвід інших міст. Еколистівки ми роздаємо до сих пір систематично і наполегливо всім.

Номер слайду 23

Еколистівки

Номер слайду 24

Еколистівки

Номер слайду 25

ВИСНОВКИ Проблема екології все більш хвилює людство, впершу чергу найбільших та великихпромислових міст. Отже, згідно з поставленимицілями ми зробили такі висновки: Закордонний досвід вирішення соціально – екологічних проблем визначає основні вектори діяльності: головні програми спрямовано не на введення в дію очисного обладнання, а на створення екологічно чистих технологій.

Номер слайду 26

Заводський район – індустріальнийцентр міста Запоріжжя і зонаекологічного лиха. Район,зосередивши в собі значні промисловіпотенціали, опинився перед багатьмасоціально – екологічними проблемами.

Номер слайду 27

Під загрозою опинилися професії івиди робіт, пов'язані з відкритими абонапіввідкритими ділянками імайданчиками, з прибиранням різногороду територій, з розміщеннях місцьроботи вздовж вулиць і доріг зінтенсивним рухом.

Номер слайду 28

Однією із складових частин розв’язаннянагальних екологічних проблем єорганізація системи спостережень,збирання, оброблення, передавання тааналізу інформації про стан довкілля, прозапобігання негативним змінам станудовкілля, його впливу на здоров’янаселення та дотримання вимог екологічноїбезпеки.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нестеренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
1894
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку