Презентація "Довкілля в художніх образах" (ІV ч.) 6 клас

Про матеріал
Презентація призначена для проведенняонлайн уроків. Містить матеріали до уроку та практичні завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Довкілля в художніх образах (ІV)6 М10

Номер слайду 2

У нас є чудова можливість милуватися чарівністю природи - палітрою заходів і сходів сонця, аквамарином і блакиттю морських просторів, смарагдовою зеленню листя і різнобарв’ям квітів у полях, лісах, на лугах. Хоча музиці й не притаманні візуальні засоби, втім завдяки своїм звуковим впливам ми яскраво можемо уявити картини довкілля, що звучать у музичних образах. Звукові «картини» писали багато композиторів. Це - окремі музичні жанри, які у своїх назвах навіть запозичили поняття образотворчого мистецтва - «симфонічна картина», музичні «ескізи», «фрески», «акварелі». Образи цих творів часто пов’язані з відтворенням вражень від природних явищ або відчуттями споглядання, милування чи захоплення краєвидами. Послухай. Вадим Гомоляка. Закарпатські ескізи. Зоря над Карпатами. Клод Дебюссі. Симфонічна картина «Хмари». Симфонічні ескізи «Море». Ч. 3. «Діалог вітру з морем».• Якими уявилися тобі «картини», створені музикою: світанок у горах та хмари? А діалог моря з вітром? Якими засобами музика їх «намалювала»? Опиши тембровий колорит, темп, динаміку тощо. Чи можуть картини Андріана Бабюка (1) та Джоді (2) бути зоровою ілюстрацією одного з музичних творів? Поясни.

Номер слайду 3

Симфонічна картина - одночастинний симфонічний твір, програма якого має зображальний або описовий характер і характеризується довільною, частіше варіаційною формою, споглядальністю або повільною розповідністю. Створіть «звукові картини» за одним з віршів Анатолія Качана або картиною Франсуа Буше «Маленька танцівниця» (оберіть один з варіантів або придумайте щось власне). Прощання на причаліЗнову пам’ятник Дюку Задивився на схід, Бо вже люльку розлуки Запалив теплохід. Дав гудок він із гавані: – П р о - щ а - в а й ! . . – Прощавай!.. У далекому плаванні Не забудь рідний край. Танцюють діти — серце завмирає. Вирує в танці радість запальна. Нічого кращого у світі не буває,Як юний танець й чарівна весна…

Номер слайду 4

За бажання спробуй виконати «мелодію хвиль» на віртуальному піаніно (онлайн).https://onlinepiano.app/uk/

Номер слайду 5

Заспівай«Кольорова планета» (музика і вірші Анжели Побужанської).• Поміркуй, чому так багато музичних творів у різних жанрах присвячено красі довкілля. На прикладі твору, що тобі найбільше сподобався, розкажи про особливості музичного жанру, у якому написано твір. Куплет:: Голубе безхмарне небо, жовте сонце на світанку,Хвилі моря бірюзові, біла піна, мов сметанка,Зелень парків, цвіт садів, квітів кольори яскраві –Це земля моя, мій дім в ніжній райдужній оправі. Припев: Кольорова планета моя, кольорова планета земля,Кольорова планета дитя. Кольорова. В руки я її візьму, - збережу, збережу, збережу. В руки я її візьму, - збережу, збережу, збережу. Куплет: Крила лебедів – вітрила чистоти високих мрій,Пишність пави, лева силу, мудрість всіх строкатих змій,Граціозність від косуль, величавість від оленя. Збережу землі красу, щоб співали покоління. Приспів: Кольорова планета моя, кольорова планета земля,Кольорова планета дитя. Кольорова. В руки я її візьму, - збережу, збережу, збережу. В руки я її візьму, - збережу, збережу, збережу.

pptx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку