Презентація " Двокрапка і тире при узагальнювальних словах"

Про матеріал
Різнопланові завдання для опрацювання матеріалу з теми" Двокрапка і тире при узагальнювальних словах".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двокрапка і тире при узагальнювальних словах

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета: розширити знання учнів щодо узагальнювальних слів, докладаючи зусиль для повного освоєння правил використання розділових знаків при вживанні узагальнювальних слів. Спрямовувати їхні зусилля на формування вміння пояснювати вживання розділових знаків у реченнях із однорідними членами, використовуючи пунктуаційні правила. Акцентувати увагу на розвитку загально-пізнавальних навичок, зокрема на вмінні коректно інтонувати речення з однорідними членами при використанні узагальнювальних слів. Підтримувати розвиток практичних навичок, сприяючи застосуванню теоретичних знань у реальних ситуаціях.

Номер слайду 4

Стимулювати здатність розширювати речення за допомогою узагальнювальних слів, будувати висловлювання з використанням цих слів, розвиваючи логічне мислення, пам'ять та увагу. Підтримувати розвиток вмінь висловлювати власну думку. Акцентувати увагу на вихованні шанобливого ставлення до вивчення рідної мови, підсилюючи участь учнів у навчальному процесі та сприяючи формуванню позитивного ставлення до мовної культури.

Номер слайду 5

Обладнання: презентація , дидактичний матеріал створений за допомогою застосунку https://dream.ai/Тип уроку: урок

Номер слайду 6

Хід урокуІ. Організаційний момент. Мотивація. Дорогі учні! Зима — час, коли природа огортається білою ковдрою, а ми відчуваємо особливу атмосферу затишку та спокою. На сьогоднішньому уроці мови ми також поглибимо свої знання, але звернемо увагу на зимовий підтекст у вивченні узагальнювальних слів. Давайте вдихнемо свіжий зимовий повітря в наше вивчення мови та спробуємо розкрити всю його красу. Розширюючи свої знання щодо узагальнювальних слів, ми будемо як справжні дослідники, які вирушають у захоплюючий подорож до світу мови та пунктуації.

Номер слайду 7

Спрямовуючи наші зусилля на формування вміння пояснювати вживання розділових знаків у реченнях із однорідними членами, ми створимо своєрідний музичний ритм, який органічно вплететься в наше мовлення. Нехай кожен розділовий знак буде як крижана крапля на вітряному склі, надаючи нашим висловлюванням особливий вигляд та глибину. Важливо акцентувати увагу на розвитку загально-пізнавальних навичок, навчаючись коректно інтонувати речення з однорідними членами, наче наші слова танцюють під зимовий вітерець.

Номер слайду 8

Практичні вправи та застосування теорії в реальних ситуаціях допоможуть нам легко розгадувати «лінгвістичні головоломки» та створювати чарівні мовні пейзажі. Спробуймо розширювати наші висловлювання, навіюючи зимову ауру узагальнювальними словами. Нехай наша мова стане відомою музикою, в якій кожен словесний акорд має своє місце та значення.

Номер слайду 9

Нехай наш вивчальний процес буде своєрідною подорожжю до зимової казки, де мова — ключ до розкриття всіх її таємниць. Розпочнемо цей чарівний урок, щоб вирушити у захоплюючий світ мови та пунктуації разом. Вивчення рідної мови — це не просто завдання, це захоплююча подорож, яку ми зможемо подолати разом!

Номер слайду 10

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. Ласкаво просимо на наш захоплюючий урок зимової магії мови! Сьогодні ми розглянемо тему розділових знаків при узагальнювальних словах. Давайте зануримося у правила з двокрапкою та тире при узагальнювальних словах. 🌬️ Двокрапка: Ставимо її, якщо узагальнювальне слово передує однорідними членами речення. Ще в зимовий вечір, коли сніг лежав високо, ми робили сніговика: горбок, ніс, шапочка, великі круглі очі — все зроблено з любов'ю.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Та не забуваймо про той випадок, коли немає узагальнювального слова, але є слово (зазвичай дієслово-присудок), до якого відносяться однорідні члени: На нараду до Святого Миколая зібралися: сніговики, феї, помічники. Ще один трюк із двокрапкою — коли перед однорідними членами стоїть слово "наприклад" чи "як". У цьому випадку використовуємо кому: На заняттях зимового гуртка ви навчитеся виготовляти різні речі, наприклад: сніговики, замки, паркани.

Номер слайду 13

Тире: Якщо узагальнювальне слово стоїть після однорідних членів речення, то тире — наше найкраще зимове оздоблення: На подвір’ї, на деревах, навіть на майданчиках — усюди лежав сніг. І коли узагальнювальне слово виступає "на другому плані", ми також застосовуємо тире: Ні шляхів, ні доріжок, ні сусідських меж на городах — нічого не було видно під снігом.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

VІ. Усвідомлення навчального матеріалу в процесі виконання практичних завдань. Вікторина: "Зимові пунктуаційні таємниці" Питання: Де правильно ставити двокрапку при узагальнювальних словах перед однорідними членами речення? а) Після узагальнювального слова. б) Перед узагальнювальним словом. в) Між узагальнювальним словом і однорідними членами.

Номер слайду 16

У якому випадку ставимо двокрапку перед однорідними членами, коли відсутнє узагальнювальне слово? а) Після останнього однорідного члена. б) Після першого однорідного члена. в) Після дієслово-присудка. Коли використовуємо тире при узагальнювальних словах після однорідних членів? а) Після узагальнювального слова. б) Перед узагальнювальним словом. в) Між узагальнювальним словом і однорідними членами.

Номер слайду 17

Зимове творче Завдання: "Магія зими у крапках та тире" Створіть короткий розділовий текст або вірш про власні враження від зимової пори, використовуючи правила двокрапки та тире. Зверніть увагу на зимовий пейзаж, атмосферу та свої власні почуття. Нехай ваша творчість засяє як крижана сніжинка! Спільно вивчаймо таємниці зимового мовлення!

Номер слайду 18

Орієнтовна відповідь: Ще в зимовий вечір, коли сніг вкривав все довкола, я створював свій особливий світ: снігову бабу, гірку снігу, ялинкові прикраси, великі блискучі краплі очей — усе це було наповнено теплом і турботою. На гілках дерев — справжні сніжні шедеври: гірлянди кришталевих крапель, прикрашених сонячним світлом. Стежина веде у зимову алею, де кожна деревина — жива поезія, а тиша — мелодія, переплетена вітром. Тріск снігу під кроками — ритм, що вбирає в себе перше кружальце зимової історії.

Номер слайду 19

Інтерактивна гра «Знайди слово» Завдання: прочитати ряди слів. Виділити серед них ті, що мають загальне, об’єднуюче значення.1. Взимку, восени, влітку, навесні, зимою.2. Згори, всюди, справа, зліва, знизу.3.сніжинка, ялинка, прикраси, сова, зірка.4. Прибирати, прикрашати, вішати, готувати, святкувати.5. Вареники, кутя, пампухи, млинці, узвар.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Диктант з коментуванням Завдання: записати речення. Указати однорідні члени речення та узагальнювальні слова при них. З’ясувати, якими членами речення є узагальнювальні слова. Поля, ліси, діброви - все біле і крихітне. На ковзанці, в парку, на озері - всюди веселі, радісні діти. І лід, і сніг, і замерзла річка - все сяє в зимовому сонці. Зорі, вечори, хмаринки, дерева - все окутане сніговою завісою. Гірські вершини, ялинки, сніжні хмари - усе таке казкове! Льодовики, замети, снігові кручі, ліс - усе блищить і переливається на сонці.

Номер слайду 22

Зимовий практикум Завдання: поставити відповідні розділові знаки та пояснити їх. У густому снігопаді все пропадало небо, гори, ліси, люди. Крижані квітки, снігові кущі і дерева все разом замерзло й притихло. За сніговими гілками кущі ялини, берези, сосни, а то й просто засніжені верби. Льодяні вишні, білі черешні, груші, сливки-угорки, замерзлі яблука, тернослив, терен та дерен усе росло густими купами снігової краси взимку. Все навколо снігове море, біле поле, і небо велично гармоіювало між собою, заспокоювало, давало розгін думкам. Все бачить людина у широкім зимовому роздоллі і небо, і снігове море, красу світову.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Відповідь. У густому снігопаді все пропадало: небо, гори, ліси, люди. Крижані квітки, снігові кущі і дерева – все разом замерзло й притихло. За сніговими гілками кущі: ялини, берези, сосни, а то й просто засніжені верби. Льодяні вишні, білі черешні, груші, сливки-угорки, замерзлі яблука, тернослив, терен та дерен – усе росло густими купами снігової краси взимку. Все навколо: снігове море, біле поле, і небо – велично гармоіювало між собою, заспокоювало, давало розгін думкам. Все бачить людина у широкім зимовому роздоллі – і небо, і снігове море, красу світову.

Номер слайду 25

VІІ. Узагальнення та систематизація знань. Зимове конструювання Завдання: дібрати потрібне за змістом узагальнювальне слово.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Ввесь світ, і море, і річка, і вулиці - … (все) закуталось в якийсь зимовий світ. 2. Тут … (завжди): вдень і вночі, влітку і взимку – стоїть безугавний шум, а в вільні години грає весела новорічна мелодія. 4. (Скрізь) біліло: на небі, і на узгір’ях, і на горі. 5. Чи у спеку, чи в дощову негоду, чи в найлютішу зимову заметіль - … (завжди) до нього могли постукати. 6. Куди не повернешся — (скрізь) сніг: і згори, і знизу, і праворуч, і ліворуч.

Номер слайду 28

Інтерактивна гра «Зимова витинанка» (робота в парах) Завдання: доповніть речення однорідними членами речення.1. Сніг обліпив усе: і …, і …, і ….2. Усе здавалось білим і чарівним : … і …, … і … .3. Узимку стоять голі дерева: …, …, … .4. Скрізь припорошив іній: …, …, … .

Номер слайду 29

Індивідуальна робота. Завдання: у поданих реченнях підкреслити узагальнювальні слова двома рисками, а однорідні – однією.1. Усе навколо: школярі, маленькі діти , дорослі, сповненені , веселої, нестримної радості у передчутті свята. 2. Вечір розпочався тихий та лагідний, все навколо: і трави, і дерева, і кущі - наче замерло. 3. Все поволі зникає: земля, узбережжя, море. 4. Зимовий світ лежить переді мною: замерзлі води, білі дерева , будинки. 5. Усе його цікавило: дорога, ліс, засніжені гори. 6. Все тут ніби схоже : і похилені до води вільхи, і засніжені береги.

Номер слайду 30

Творче малювання. Завдання: за поданими картинами скласти речення з узагальнювальними словами.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

VІІІ. Підведення підсумків уроку. Рефлексія. Які основні правила використання розділових знаків при узагальнювальних словах ви запам'ятали? Як можна пояснити вживання розділових знаків у реченнях з однорідними членами за допомогою пунктуаційних правил? Які загально-пізнавальні навички ви розвиваєте, коректно інтонуючи речення з однорідними членами при використанні узагальнювальних слів? Як ви застосовуєте теоретичні знання у реальних ситуаціях під час вивчення розділових знаків? Як ви розширюєте речення за допомогою узагальнювальних слів у власних висловлюваннях?

Номер слайду 36

Як у вас виходить будувати висловлювання з використанням узагальнювальних слів і як це впливає на логічне мислення? Як ви розвиваєте вміння висловлювати власну думку під час вивчення розділових знаків? Як виховання шанобливого ставлення до вивчення рідної мови впливає на вашу участь у навчальному процесі та ставлення до мовної культури? Які позитивні зміни ви помічаєте у собі під час вивчення правил використання розділових знаків та узагальнювальних слів?

Номер слайду 37

VІІІ. Домашнє завдання. Аналіз тексту: Знайдіть в інтернеті або книжці короткий текст і проаналізуйте його, визначивши місця вживання розділових знаків при узагальнювальних словах

Номер слайду 38

Номер слайду 39

pptx
Додано
26 лютого
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку