Презентація "Дж. Бокаччо як зачинатель нової прози"

Про матеріал
Розповідь про Дж.Бокаччо та збірку його оповідок "Декамерон". Діти мають можливість повторити поняття "Новела", дізнатися історію створення збірки та її складові частини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дж. Боккаччо як зачинатель нової європейської прози. Збірка новел “Декамерон”, її композиція.

Номер слайду 2

Портрет Дж. Боккаччо. Це фреска Андреа дель Кастаньо у церкві Санта Аполлонія міста Флоренції.

Номер слайду 3

Біографічні відомості

Номер слайду 4

Народився Джованні Боккаччо в сім’ї флорентійського купця. Його предки були селянами й жили в маленькому тосканському містечку Чертальдо. У середині 20-х років батько відвіз Джованні до Неаполя і віддав у науку до великого комерсанта. При дворі короля Роберта Дж. Боккаччо зустрів Марію д’Аквіно, яку палко покохав і під ім'ям Ф’ямметти прославив у багатьох своїх творах.

Номер слайду 5

У 1340 році банкрутство дому Барді розорило батька Боккаччо і молодому поетові довелося повернутися до Флоренції. У 1363 році письменник покинув Флоренцію і оселився в Чертальдо. Останній період життя і творчості Боккаччо минув під знаком дружби з Петраркою. Останні роки Боккаччо були віддані творчості Данте. В жовтні 1373 року флорентійська комуна доручила йому прочитати лекції про “Божественну комедію”. Помер Джованні Боккаччо в Чертальдо 21 грудня 1375 року.

Номер слайду 6

Творча спадщина Дж. Боккаччо

Номер слайду 7

“Амето, або Комедія про флорентійський німф” (1341 – 1344);“Любовне видіння” (1342);“Елегія мадонни Ф’ямметти” (1343 – 1344);“Ф’єзоланські німфи” (1344 – 1346);“Декамерон” (1353);“Про нещасну долю славетних людей” (1355 – 1360);“Про знаменитих жінок” (1360 – 1363);“Походження поганських богів” (1350 – 1363).

Номер слайду 8

Історія створення збірки “Декамерон”

Номер слайду 9

“Декамерон” став найвідомішим твором доби Відродження. Письменник працював над ним з 1350 по 1353 роки. Збірка мала грецьку назву, що перекладається “десятиденник”. Складається вона зі ста оповідок, новел. Боккаччо вважають “батьком європейської новели”.

Номер слайду 10

Словникова робота Новела – невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом. До композиційних канонів новели належать: напружений сюжет, наявність чіткої композиції, перевага сюжетної однолінійності, зведення до мінімуму персонажів, несподівана розв'язка.

Номер слайду 11

Структура та ідейна спрямованість твору

Номер слайду 12

В основі твору лежить теорія гуманістичного реалізму. Збірка має таку повну назву: “Зачинається книга, іменована Декамерон, прозвана Принц Галеотто, в якій міститься сто оповідок, що розказали за десять день семеро дам і троє кавалерів”. Адресат книги – прекрасна стать, оскільки сам автор переконаний, що нікому, крім жінок, його твір не дасть користі і ніхто не зуміє оцінити його так, як жіноцтво.

Номер слайду 13

Зміст твору – це веселі й сумні любовні пригоди, різні бувальщини, тогочасні та стародавні історії, які протягом десяти днів розповідали в товаристві сімох дам та трьох кавалерів під час останньої пошесті чуми у Флоренції. Твір Дж. Боккаччо – своєрідний “роман виховання”. Письменник вірив у можливість морального вдосконалення людини. Ця думка є провідною у творі й становить його ідею.

Номер слайду 14

Сторінка з венеціанського видання “Декамерона”, 1492 р.

Номер слайду 15

Ілюстрації до “Декамерона” з манускриптів ХV ст. (із зібрання Королівської бібліотеки в Гаазі та Британського музею в Лондоні)

pptx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
1262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку