Презентація Джерела українських фразеологізмів

Про матеріал
Презентація до підручника О. М. Семеног., Т. І. Дятленко, М. Д. Білясник, В. В. Волницька Україїнська мова 5 клас : Тернопіль, Астон, 2022
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерела українських фразеологізмів

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вправа 1. На місці крапок устав відповідні слова, щоб утворилися фразеологізми. За потреби скористайся довідкою.… з вогнем не знайти; … лева за кігтями; … в ступі товкти; … пташка своє гніздо знає; … від А до Я; … соломинку підіймали та ледве не надірвались; … коза, що в неї хвіст довгий; … до Києва доведе. Довідка: впізнати, семеро, вдень, язик, вода, всяка, прочитати, хвалитися.

Номер слайду 4

Вправа 2. Замініть фразеологічні сполучення одним словом. За потреби скористайтеся довідкою. Кури не клюють, сім п’ятниць на тиждень, шкірити зуби, знайти спільну мову, наче муха в окропі, тягти кота за хвіст, вставляти палиці в колеса, тримати язик за зубами, ні голки встромити. Довідка: непостійний, тісно, зволікати, багато, порозумітися, сміятися, метатися, заважати, замовкнути.

Номер слайду 5

Вправа 4. Визначте, скориставшись довідкою, з якої професії прийшли в мову фразеологічні звороти. Не святі горшки ліплять; грати першу скрипку; на ловця і звір біжить; коронний номер; входити в роль; брати в лещата; зводити рахунки; брати на буксир; закласти фундамент; залишити поле бою; під одну гребінку; вставляти палиці в колеса. Довідка: артисти, мисливці, фінансисти, гончарі, моряки, будівельники, музиканти, ковалі, стельмахи, перукарі, військові.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вправа 8. Виконай інтерактивну вправу за покликаннямhttps://learningapps.org/watch?v=pb5ye9ww521

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Повторити матеріал с. 88, с. 93; виконати вправу 6 с. 103

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку