Презентація "Екологічна стежка села Великі озера"

Про матеріал
Той , хто любить паростки кленові, Хто діброви молоді ростить, Той достоїн людської любові, Бо живе й працює для століть. М.Рильський
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великоозерянський НВК “ЗОШ І – ІІІ ст. ДНЗ” Екологічна стежка “ Від екології природи – до екології душі ” Вчитель: Кузьмич Ольга Миколаївна

Номер слайду 2

Мета створення екологічної стежки: Викликати інтерес до пізнання природи; Виховувати екологічну культуру; Сформування понять, уявлень про природу та екологію; Мати уявлення про цілісність природи, місце людини в природі; Навчитись розуміти необхідність гармонійного співіснування людини і природи; Виявити естетичні почуття до природи; Викликати прагнення берегти і примножувати багатства природи; Відповідально ставитися до природи; Навчити висловлювати судження про власне ставлення до об`єктів природи та поведінки людей. виховання любові до рідного краю; формування духовно-збагаченої, культурної людини; формувати художньо-естетичні смаки та сприяти розвитку особистості дитини.

Номер слайду 3

План створення екологічної стежки І. Підготовчий етап: інструктаж; ознайомлення з метою, завданнями роботи, визначення основних зупинок на стежці. ІІ. Плануючий етап: визначення шляхів ; розподіл обов`язків між членами гуртка на екостежці;. ІІІ. Змістовно – пошуковий етап: добір літератури; опрацювання інформації; творча робота над кожною зупинокю; оформлення екологічної стежки.  ІV. Узагальнюючий етап: Презентація екологічної стежки. “ Від екології природи-до екології душі ”

Номер слайду 4

Форми проведення роботи діагностико-дослідницька діяльність; робота екологічного гуртка “ Паросток ” над маршрутом екологічної стежки; екскурсії “ Стежками рідного краю ”

Номер слайду 5

Учасники проекту

Номер слайду 6

Маршрут екологічної стежки “ Від екології природи – до екології душі ” Керівник проекту: вчитель біології, екології Кузьмич О. М.

Номер слайду 7

Той , хто любить паростки кленові,   Хто діброви молоді ростить,   Той достоїн людської любові,   Бо живе й працює для століть. М.Рильський  

Номер слайду 8

Паспорт екологічної стежки Розташування: Рівненська область, Дубровицький район, с. Великі озера і його околиці. Проїзд : проїзд автобусом ( маршрут м. Рівне – с. Великі Озера, м. Дубровиця – с. Великі Озера) Землекористування: Великоозерянська сільська рада, Дубровицький держлісгосп, КСП «Меліоратор», підсобні господарства Значення екологічної стежки: просвіта, навчання, виховання з питань охорони навколишнього середовища. Екологічна стежка – одна із форм виховання любові до природи, бережливого відношення до неї, а також об’єкт для проведення екологічних спостережень, досліджень, екскурсій з метою ознайомлення учнів з видовою різноманітністю фауни і флори та їх збереження.

Номер слайду 9

Маршрут стежки Великі озера (центр), школа (парк, вишнева алея, музейна кімната С.І.Віткевича, зал партизанської слави, «Світлиця») - Верхнє озеро – Нижнє озеро – Річка Льва – болотна місцевість із збереженням первинного природного стану – ліс. Мисливські угіддя. Рівненський природний заповідник – Великі Озера (об’єкти народногосподарського призначення) – урочище «Панський Маєток» (віковічні дуби). Короткий опис маршруту: загальна протяжність стежки - 5 км

Номер слайду 10

Зупинки на екологічній стежці 1-а зупинка. Парк біля школи. Вишнева алея. Центр села Великі Озера. 2-а зупинка. Верхнє озеро. 3 -а зупинка. Нижнє озеро. 4 –а зупинка. Річка Льва. 5-а зупинка. Болотна місцевість із збереженням первинного природного стану. 6 –а зупинка. Ліс. Мисливські угіддя Рівненського природного заповідника. 7 – а зупинка. Солонка. Нерозораний біоценоз балки із збереженням степової рослинності. 8 – а зупинка. Великі Озера (об’єкти народногосподарського призначення) 9 – а зупинка. Урочище «Панський маєток» . Віковічні дуби.

Номер слайду 11

Історичні відомості про навколишнє середовище: Великі озера – село, центр сільської ради, лежить на лівому березі річки Льва (притока Ствиги), за сорок кілометрів від районного центру, за 38 км від залізничної станції Дубровиця. Село існувало ще в п’ятнадцятому столітті. У 1910 році майже повністю згоріло, внаслідок чого багато жителів розселилося по хуторах.

Номер слайду 12

Зупинка №1 Парк біля школи. Вишнева алея. Центр села Великі Озера. Друзі! Ми даруємо вам цю стежку для того, щоб пройшовши по ній, ви побачили і дізналися, як живе і почуває себе природа на початку третього тисячоліття.

Номер слайду 13

Центр села Великі Озера

Номер слайду 14

Зупинка №1 Школа

Номер слайду 15

Зупинка №2 Озеро Верхнє. “Вода!.. Ти не просто необхідна для життя Ти і є життя.” ( Сент – Екзюпері)

Номер слайду 16

Зупинка №2 Озеро Нижнє

Номер слайду 17

За останніми даними площа Нижнього озера – 0,3 км2, Верхнього озера – 0,47 км2. Озера розташовані на Поліській низовині, яка являє собою своєрідну природну область, що характеризується рядом особливостей. Такими особливостями є: - переважання низинного рельєфу, - наявність густої гідрографічної сітки із слабким врізанням і малими поперечними і поздовжніми схилами, - широким розвитком боліт і заболочених земель, - переважання між болотними масивами і в їх основі піщаних відкладів, - близьке залягання ґрунтових вод.

Номер слайду 18

Зупинка №3 Озеро Нижнє

Номер слайду 19

Тут унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Проте в озері щорічно відмічається зниження рівня води, в тому числі й внаслідок інтенсивного рекреаційного використання. Озеро має суто поліський ландшафтний колорит, дуже мальовниче та по справжньому унікальне. Безпосередньо до озера підходять лісові й болотні масиви, що разом утворює єдиний гідрологічний комплекс.

Номер слайду 20

Мережиться між травами струмок, Рясна калина гронами багриться. Пливе туман, білявий, як димок, Долина самоцвітами іскриться. Як диво це нащадкам зберегти? І гай, і річку, повну прохолоди, Бо в царстві цих прадавніхще святинь Довічна мудрість матері-природи. Зупинка №4 Річка Льва

Номер слайду 21

Зупинка№4 Річка Льва  Цей маршрут буде цікавим всім тим, хто забажає познайомитися з надзвичайно цікавим і мальовничим куточком Рівненського Полісся річки Льви.     Недарма р. Льву, яка несе свої води по Дубровичинні, називають окрасою Полісся. Вона не схожа на інші річки Рівненщини. Її червонисто - темна вода, настояна на корінні дерев, то ледь помітно в'юниться в осоках, то клекоче -шумить на заводях.

Номер слайду 22

Зупинка№4 Річка Льва

Номер слайду 23

Зупинка №5 Болотна місцевість із збереженням первинного природного стану. Переорано землю, переорано небо, Наче нам на цім світі вже нічого й не треба Ні трави, ні повітря, ні річок, ані квітів, Наче прагнемо разом на край степу злетіти. Загубили ми душі й розвіяли думи. Зупинися, людино, хоч на мить, і подумай...

Номер слайду 24

Зупинка №5 Дороги заводять... на болото. Навколо — берези i сосни, пiд ногами — кущики журавлини серед пухких, високих мохiв сфагнумiв. Люди споконвiку користувалися сфагнумом — висушений, вiн здатний увiбрати води у 20 разiв бiльше, нiж важить сам. Ним досi заповнюють щiлини мiж колодами у зрубних будинках, а у вiйну партизани використовували його для перев’язування ран.

Номер слайду 25

Зупинка №6. Ліс. Мисливські угіддя Рівненського природного заповідника. Природа! З дитячих років ми звикаємо до її чарівної краси. Любимо бувати в лісі, на полі. Дивимося на квіти, дерева. Радіємо спілкуванню з природою, милуємося її красою. Людина — частина природи. І саме природі ми зобов'язані сво­їм існуванням, своєю досконаліс­тю й могутністю. Напевно, всі ми любимо природу. Але, мабуть, не всі замислюємося над тим, що природа — це наша домівка

Номер слайду 26

Зупинка №6

Номер слайду 27

Зупинка №7 Солонка. Нерозораний біоценоз балки із збереженням степової рослинності. Все задумано щедро в природі, Жити всьому у мирі і в згоді. Річка хай куди хоче тече, Пташеняті підставим плече. Як зрубаємо дерево — вмить Поспішаймо аж два посадить. Як асфальт — то не через калину, Джерельце хай не знає зупину. Полюбімо природу палко, Не топчімо ногами фіалку. Як розоремо світ оцей вщерть — Вирок нам без війни буде: смерть! Зупинімось — останній є шанс. Ця планета не тільки для нас!

Номер слайду 28

Зупинка №7

Номер слайду 29

Зупинка №8 Великі Озера (об’єкти народногосподарського призначення)

Номер слайду 30

Зупинка №8 Вивчаємо види рослин, які зустрічаються в даній місцевості

Номер слайду 31

Зупинка №9 Урочище «Панський маєток» . Віковічні дуби. На території села був панський маєток, панський парк, дерева з якого ще росли в 1960-х роках. У нашому селі можна побачити кілька таких «старожилів» – вікових дубів. Колись на північ від села з самого початку і далі вздовж Верхнього озера росли дубові гаї.

Номер слайду 32

Зупинка №9

Номер слайду 33

Зупинка №9 Школа Відповіді на запитання та власні спостереження учні оформлюють у вигляді рефератів, гербаріїв, звітів, розповідей, що супроводжуються відповідними фотографіями

Номер слайду 34

Робота учнів на екологічній стежці

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Спільніченко Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
24 січня 2021
Переглядів
1778
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку