Презентація " Екскурсія до Донецького городища: від минулого до сьогодення "

Про матеріал
Заняття гуртка «Юні охоронці природи» при дистанційному навчанні. Вивчаємо минуле свого краю, оцінюємо антропогенний вплив на археологічну пам'ятник. .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екскурсія до Донецького городища. Заняття гуртка «Юні охоронці природи» при дистанційному навчанніstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 2

Унікальний пам’ятник археології розташований біля Харкова – Донецьке городище.

Номер слайду 3

Вид на річку Уди з Донецького городища

Номер слайду 4

Знаходиться старовинне місто в унікальній місцевості на правому березі річки Уди, біля селища Покотилівка.

Номер слайду 5

Ще в XIX в. історики М. М. Карамзін і В. В. Пассек висловили припущення, що Донецьке городище являє собою залишки літописного міста Дінця. М. М. Карамзін В. В. Пассек

Номер слайду 6

Вперше місто Донець згадується в Іпатіївському літописі 1185 у зв'язку з розповіддю про невдалий похід новгород-сіверського князя Ігоря Святославовича проти половців.

Номер слайду 7

У різних джерелах ця місцевість згадується як давньоруське місто Донець, що існувало в VIII-XIII століттях і зруйнование монголо-татарами. Донецьке городище являє собою багатошарову археологічну пам’ятку.

Номер слайду 8

Своє існування започаткував ще у бронзову добу. У шарах пам’ятника закладені різноманітні археологічні елементи, які відображають життя жителів в різні часи та епохи.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Фрагмент текстиля, обнаруженного при археологических исследованиях Донецкого городища.

Номер слайду 12

Встановити дату Ігоревого походу допоміг автор «Слова о полку Ігоревім», який описав сонячне затемнення, що мало бути сприйняте як поганий знак. Русичі зазнали поразки і князь Ігор, його брат і син потрапили в полон. Втікши, князь 11 днів спочатку на коні, потім пішки добирався від половецьких веж до давньоруського міста Донця. Згадується це місто і в «Слові о полку Ігоревім».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Донець був спалений монголо-татарами в 1239, однак життя на цих землях повністю не припинилася. Деякі археологічні знахідки та згадки про Донецькому городищі, які зустрічаються в більш пізніх писемних джерелах - «розписах сторожових пунктів» часів Івана IV Грозного і «Книзі Великому Чертежу» 1627 підтверджують, що ще в XIV столітті тут знаходилося якесь поселення. На думку сучасних археологів, Донецьке городище поступово переросло в Харківське і дало початок сучасному Харкову.

Номер слайду 15

Донецьке городище

Номер слайду 16

Рослинність Донецького городища:тонконіг

Номер слайду 17

Рослинність Донецького городища:жовтушник та грицики

Номер слайду 18

Рослинність Донецького городища:шавлія

Номер слайду 19

Рослинність Донецького городища

Номер слайду 20

Рослинність Донецького городища: Гадючник

Номер слайду 21

Рослинність Донецького городища:подорожник

Номер слайду 22

Рослинність Донецького городища: Гравілат міський

Номер слайду 23

Рослинність Донецького городища:конюшина

Номер слайду 24

Рослинність Донецького городища:очерет та хвощ лучний

Номер слайду 25

Рослинність Донецького городища:очерет

Номер слайду 26

У наш час Донецьке городище являє собою пам'ятник археології та історії національного значення, який складається з дитинця і посаду. Будь-яке незаконне проведення розкопок, розвідок чи інших земляних робіт на території Донецького городища карається відповідно до статті 298 Кримінального кодексу України. У 1954 році частина посаду була віддана під забудову, зараз там розташовується дачний кооператив «Коксовік» і частина житлової забудови сел. Перемога (Пилипівка) Жовтневого району міста Харкова.

Номер слайду 27

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження. Також на Городище є кілька дивних об'єктів, про які практично немає інформації. У центрі пагорба є один великий камінь і поруч ще кілька поменше. Місцеві жителі стверджують, що іноді сюди приходять представники язичництва і проводять обряди. Цілком можливо, що так воно і було раніше, адже тільки в Х столітті тут почало розвиватися християнство. Та й зовні все дуже схоже на місце для різних ритуалів.

Номер слайду 28

Донецьке городище сьогодні

Номер слайду 29

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 30

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 31

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 32

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 33

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 34

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 35

Донецьке городище сьогодні:антропогенне навантаження

Номер слайду 36

https://www.youtube.com/watch?v=t. VQz. RP0 Kjig&t=96s

Номер слайду 37

Джерела https://find-way.com.ua/oblast/kharkivska/kharkiv/donetske-horodyshche-kharkivhttps://uahistory.com/topics/famous_people/12192https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%8 C%D0%BA%D0%B5_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%89%D0%B5 Крупа Т. Донецкое городище http://xt.ht/xtreport/0-Doneckoe-gorodishehttps://pokatushki.kh.ua/places/152-doneckoe-gorodische-velikolepnyi-tur-vyhodnogo-dnja-na-velosipede.htmlhttps://www.shukach.com/ru/node/6543https://zruchno.travel/News/New/2571?lang=ru

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку