Е́ндотермі́чна реа́кція — хімічна або ядерна реакція, яка супроводжується поглинанням тепла (наприклад, розклад вапняку на негашене вапно й вуглекислий газ). Кількісно характеризується різницею ентальпії, яка є додатньою, продуктів реакції та вихідних реагентів. Тепловий ефект реакції залежить тільки від початкового і кінцевого стану речовини і не залежить від провідних стадій процесу.
Застосування теплового ефекту на практиціЛікарі-дієтологи використовують теплові ефекти окислення харчових продуктів в організмі для складання правильних раціонів харчування не тільки для хворих, але і для здорових людей - спортсменів, працівників різних професій. За традицією для розрахунків калорії (1кал = 4,1868 Дж). Енергетичний зміст їжі відносять до якої-небудь маси харчових продуктів: до 1 г, до 100 г або навіть до стандартної упаковки продуктів. Наприклад, на етикетці баночки зі згущеним молоком можна прочитати такий напис - "калорійність 320 ккал/100 г".
Хімічне, військове, будівельне, харчове, гірничовидобувне і багато інших галузей використовують тепловий ефект у своїх розробках. Він застосовується в двигунах внутрішнього згоряння, холодильних установках і різних топкових пристроях, а також у виробництві хірургічних приборів, жароміцних покриттів, в нових видах будівельних матеріалів і так далі.