Презентація ФЕНОМЕН ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ 9 клас

Про матеріал

до підручника Основи здоров'я. 9 клас. І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко, 2017

Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 1. ФЕНОМЕН ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’ЯЛЮДИНИБілокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

Корисні поради для ефективного навчання

Номер слайду 3

Корисні поради для ефективного навчання

Номер слайду 4

Корисні поради для ефективного навчання. Переглянь! Запитай!Прочитай! Перекажи! Повтори! 

Номер слайду 5

Корисні поради для ефективного навчання. Метод концептуальних карт. Для створення концептуальної карти вам знадобляться: чистий аркуш паперу, простий олівець і гумка, кольорові олівці, маркери або фломастери.

Номер слайду 6

Корисні поради для ефективного навчання

Номер слайду 7

Феномен життяІснує безліч його визначень: наукові, релігійне, філософське. У біології життя визначається як активна форма існування матерії, характерною рисою якої є обмін речовин, самооновлення та самовідтворення. У фізиці життя розглядається як переважання процесів синтезу над процесами розпаду. В хімії — як багатовимірна каталітична циклічна реакція. Частина філософів трактує життя як ідеальну форму існування і руху матерії. З погляду релігії життя — це дар вічно живого Бога. Кожне з цих визначень висвітлює лише окремі ознаки життя і не дає цілісного уявлення про цей феномен.

Номер слайду 8

Прочитайте Маніфест матері Терези (мал. 2).2. Які три висловлювання, на вашу думку, є найбільш глибокими?3. Порівняйте свій вибір із вибором ваших друзів.4. Доповніть цей маніфест своїми метафорами.

Номер слайду 9

Показники життя. Тривалість людського життя розглядають у трьох вимірах: тривалість життя людини як біологічного виду; тривалість життя окремого індивіда; середня тривалість життя в конкретному суспільстві. У біологічному сенсі життя людини зазвичай триває не більш як 100 років. Тих, хто переступає цю межу, називають довгожителями. Рівень життя — передусім економічна категорія, яка характеризує доступність у середовищі проживання можливостей для задоволення матеріальних і духовних потреб людей. Якість життя — категорія, що характеризує рівень задоволення життям. Вона пов’язана не лише з матеріальним добробутом, а й з такими поняттями, як щастя, здоров’я, успіх, впливовість. Ця категорія є суб’єктивною. Наприклад, оцінка якості життя оптимістом і песимістом суттєво різняться.

Номер слайду 10

Показники життя. Середня тривалість життя в розвинених країнах світу значно вища, ніж у бідних. Як ви думаєте, чому?За якими ознаками можна визначити рівень життя в країні (доступність житла, харчових продуктів...)?Як ви оцінюєте якість свого життя за 10-бальною шкалою?

Номер слайду 11

Феномен здоров'я. Здоров’я є необхідною умовою і невід’ємною характеристикою життя. Здоров’я людини — це набагато більше, ніж відсутність хвороб. Це і добре самопочуття, енергійність, здатність швидко одужувати, важливий ресурс для того, щоб ставити мету й досягати її.визначення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ): «Здоров’я — це стан повного фізичного, психологічного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб та фізичних вад»Здоров’я - це стан динамічної рівноваги, яку організм постійно підтримує, реагуючи на зміни у зовнішньому і внутрішньому середовищах. Ми можемо занедужати, наприклад, у разі переохолодження чи потрапляння в організм інфекції. 

Номер слайду 12

Вправа «Оцінка рівня здоров’я»Між теоретичним поняттям «абсолютне здоров’я» і хворобою існують проміжні рівні (мал. 3). Прочитайте їхні ознаки і поміркуйте, на якій точці континууму перебуває ваше здоров’я у цей момент. Як би ви оцінили рівень свого здоров’я протягом останнього місяця, року?

Номер слайду 13

Вправа «Оцінка рівня здоров’я»

Номер слайду 14

Вправа «Оцінка рівня здоров’я»Як люди дбають про своє здоров’я? Чому вони це роблять?Як люди шкодять своєму здоров’ю? Чому вони це роблять?Якими є коротко- і довгострокові наслідки того, що люди не дбають про своє здоров’я?

Номер слайду 15

Спосіб життя і здоров’я. Спосіб життя — це сукупність типових для людини видів життєдіяльності. Він характеризується її звичками та особливостями поведінки на роботі, в побуті, на відпочинку.вчинки і звички пов’язані із ризиком виникнення захворюваньзвички, які підвищують захисні можливості організму і покращують самопочуття та здоров’якуріння може спричинити рак легень, а ризиковані статеві стосунки — інфікування ВІЛ, ІПСШспати 8-10 годин на добу, щоранку снідати, вживати різноманітну їжу і достатню кількість води, виконувати фізичні вправи, щодня бувати на свіжому повітрі, дбати про гігієну тіла, одягу і житла, уникати травм, позбавитися шкідливих звичок.

Номер слайду 16

Мотивація здорового способу життя. Науково доведено, що люди, які ведуть здоровий спосіб життя, зазвичай живуть довше, повніше реалізують себе і відчувають більше задоволення від життя.«Здоров’я настільки переважає всі інші блага, що здоровий жебрак щасливіший за хворого короля», — зазначав німецький філософ Артур Шопенгауер. Чинники, на користь здоров’я :особиста відповідальність за своє життя — віра в те, що на кораблі свого життя ви є капітаном, а не пасажиром;високий рівень самоповаги — упевненість, що ви гідні всього найкращого, що може дати вам життя;віра в те, що здорова поведінка забезпечує позитивні результати;знання форм поведінки, які сприяють благополуччю;спеціальні та життєві навички, сприятливі для здоров’я.

Номер слайду 17

Як змінити спосіб життя. Як обрати мету. Мета повинна сприйматись як досяжна і варта зусиль. Розділіть ціль на кілька коротких етапів. Наприклад, якщо вашою кінцевою метою є схуднення на 10 кілограмів, спочатку поставте собі мету зменшити масу тіла на 1 кілограм (цього досягти не дуже складно). Відтак — схуднути ще на 2 кілограми і так далі. На шляху до мети. Пам’ятайте, що закріплюється лише той тип поведінки, який приносить задоволення. Зробіть те, що може потішити вас уже сьогодні, наприклад, подивіться цікавий фільм, купіть диск, вдягніть нову футболку або зробіть щось інше, що принесе вам радість і задоволення. Сконцентруйтеся на своєму успіху. Запам’ятайте цю мить і згадуйте її, коли щось не виходить. Досягнення важливих цілей — справа непроста. Якщо ви раптом відчули, що немає прогресу чи навіть відступили на крок, не впадайте у відчай. Скоригуйте свої плани чи спробуйте ще раз.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Прочитайте § 1. ФЕНОМЕН ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ2. Робота у зошиті:  Вправа «Визначення цілей та розробка планів у різних сферах життя» на с. 17. 3. Виконати тест за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бернацька Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кузьо Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
6460
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку