Презентація "Формування здоровязберігаючих компетенцій в учнів з порушеннями інтелекту"

Про матеріал
Матеріал містить узагальнений досвід роботи практичного психолога спеціальної школи з проблеми формування здорового способу життя у дітей з порушеннями інтелекту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З досвіду роботи практичного психолога Золотоніської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Черкаської обласної ради Мозгової Вікторії Іванівни.

Номер слайду 2

Освіта та здоров'я є взаємодоповнюючими компонентами успішного повсякденного буття дітей та молоді. Випускникам спеціальних шкіл вкрай потрібні не лише знання, а й життєві навички, що допомагають робити життєвий вибір, досягати цілей, коригувати власну поведінку, оцінювати ризики, зберігати і покращувати своє здоров'я та якість життя. Дітям з порушеннями інтелекту особливо притаманне некритичне засвоєння асоціальних форм поведінки і легкість долучення до шкідливих звичок, швидке формування залежностей. В них спостерігається недостатній рівень самостійності, здатність потрапляти під вплив негативних факторів набагато легше, ніж в інших дітей. Одним із головних завдань навчання та виховання в спеціальній школі є профілактика негативних явищ та формування здоров'язберігаючих компетенцій у дітей.

Номер слайду 3

Напрямки роботи психолога щодо збереження фізичного та психічного здоров'я учнів: • збереження і зміцнення психічного здоров’я учнів (попередження емоційних розладів, превентивна робота з попередження поширення серед учнів шкідливих звичок, залежностей, формування в учнів усвідомлення цінності здоровя та здорового способу життя, вироблення мотивації до здорового способу життя тощо); • формування компетентності педагогів з питань здоров’я і здоров’язберігаючих технологій; • організація співпраці з батьками з питань збереження та зміцнення здоров’я дітей.

Номер слайду 4

Обов'язкові принципи роботи з дитиною, що має порушення інтелекту: принцип послідовності, що передбачає поступове ускладнення завдань; принцип доступності завдань; принцип систематичності занять; принцип закріплення засвоєного.

Номер слайду 5

МЕТА проведення роботи: відповідно до віку та можливостей учнів з порушеннями інтелекту дати знання про шкоду тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотичних речовин; дати інформацію про те, що містять у собі поняття «здоровий спосіб життя», «шкідливі звички», «корисні звички»; формувати навички відповідального ставлення до свого здоров’я; мотивувати школярів до здорового способу життя; формувати навички самостійного та відповідального прийняття рішень; вчити бачити дітей наслідки своїх вчинків та нести відповідальність за них.

Номер слайду 6

Додаткова мета: розвивати пізнавальну активність учнів; розвивати мислительні здібності; розвивати творчі здібності; відпрацьовувати навички спілкування; вчити дітей робити моральний вибір та дотримуватися його.

Номер слайду 7

З ким проводилась робота З УЧНЯМИ З ПЕДАГОГАМИ З БАТЬКАМИ

Номер слайду 8

Форми роботи з учнями Діагностична Профілактична Консультативна Корекційна Навчальна Групові та індивідуальні консультування з проблеми (за запитом). Корекційно- розвивальні заняття, бесіди з елементами тренінгу, індивідуальна корекційна робота. Анкетува-ння, опитування з питань здорового способу життя, діагностика кінцевого результату роботи. Індивіду-альні та групові профілак-тичні бесіди, участь у проведенні загально-шкільних днів здоров’я, тижня здоров’я, тижня психології, випуск шкільної стінгазети, усні журнали… Групові бесіди, диспути, дискусії, “круглі столи”, інтегровані уроки, тренінгові заняття, перегляд та обговорення відеофільмів, творчі проекти…

Номер слайду 9

Форми роботи з батьками просвітницька консультативна Лекторії, виступи на батьківських зборах, виготовлення листівок - порад для батьків. Індивідуальна та групова консультативна робота за запитом.

Номер слайду 10

Форми роботи з педагогічним колективом З адміністрацією (створення в шкільному середовищі умов для запобігання шкідливим звичкам в учнів). Просвітницька робота (виступи на педагогічних радах, нарадах при директору, методичних об’єднаннях). Індивідуальна консультативна робота за запитом.

Номер слайду 11

Життєві навички просоціальної особистості, що формуються в процесі роботи: самоусвідомлення і самооцінки; усвідомлення життєвих цінностей; визначення життєвої мети; аналіз проблем і прийняття виважених рішень; протистояння негативному впливу оточення; ефективного та продуктивного спілкування; співпереживання і надання допомоги; розвитку дружніх стосунків.

Номер слайду 12

КОРЕКЦІЙНО – РОЗВИВАЛЬНЕ ЗАНЯТТЯ на тему: «Чому люди хворіють?» (для учнів молодшої школи)

Номер слайду 13

Ситуаційно-рольова гра:«Увімкніть свій розум». (для учнів старших класів) спеціальної школи)

Номер слайду 14

Творча гра “План збереження мого здоров’я” (для учнів старшої школи)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Міні-твори (учні середньої школи)

Номер слайду 17

Учні старшої школи. Проект “Моє життя”.

Номер слайду 18

Вправа “Дерево моїх бажань”

Номер слайду 19

Вправа “Циферблат мого життя”.

Номер слайду 20

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ: У молодших школярів: формування думки про відповідальну внутрішню позицію щодо свого здоров'я на основі позитивних перспективних мотивів; поглиблення усвідомлення поняття «здоров'я», його багатогранності, необхідності турботи про нього; розширення знань про негативний вплив шкідливих звичок. В учнів середньої ланки: розширення знань дітей про шкоду алкоголізму, тютюнопаління та інших шкідливих звичок, формування найпростіших навичок відповідальної внутрішньої позиції щодо свого здоров'я; поглиблення усвідомлення необхідності турботи про своє здоров’я та власну відповідальність за нього. В учнів старших класів: вироблення думки про необхідність уважного ставлення до свого здоров’я; вміння самостійно роздумувати про своє життя та робити правильні висновки.

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
14 червня 2019
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку