Презентація "Фрактали в музиці"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана для підготовки і проведення позакласної роботи/інтегрованих уроків. Виховна мета "Фракталів в музиці" - нести відповідальність за кожне сказане слово, вибрану думку, вчинену дію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Музика довкола нас, треба тільки вміти її чути…»

Номер слайду 2

Даний матеріал може бути використаний як для позакласної роботи, так і для проведення інтегрованих уроків. Виховна мета "Фракталів в музиці" - нести відповідальність за кожне сказане слово, вибрану думку, вчинену дію. Підготувала вчитель фізики і математики Каплунівської гімназії Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області Юлія Бабич

Номер слайду 3

Як пов'язані музика та математика?Великий внесок у розвиток фрактальної музики вніс угорський біолог і ботанік Арістід Ліндермайєр. Він у 1968 р. запропонував математичну модель для вивчення простих багатоклітинних організмів, яка знайшла застосування в моделюванні складних структур, що розгалужуються: дерева, квіти та ін. Біолог виявив, що поведінка клітин рослин підпорядковується математичним законам самоподібності. В результаті цього відкриття було розроблено математичний апарат – L-системи, в основі якої лежить фрактальний принцип: кожна частина предмета схожа на весь предмет цілком.

Номер слайду 4

Приклади фрактальності в музиці. Музичні твори композиторів. У музичних творах композиторів фрактальність проявляється в симетрії подібності, яка здійснюється окремими звуками, інтервалами, мотивами, репризами (повторенням). Метод остинато, що використовується, можна назвати фрактальністю в музиці. Остинато – це багаторазове повторення мелодії протягом усієї пісні (наприклад, барабанний ритм, що супроводжує мелодію).

Номер слайду 5

Найпростішим «нескінченним текстом» буде текст із нескінченної кількості куплетів, що повторюються, частиною якого є «хвіст». Зокрема, пісенька «Чучало-мяучало», що розповідає про кошеня, яке співає про кошеня, яке співає про кошеня: Чучало-мяучало. На трубі сиділо. Чучало-мяучало Пісеньку заспівало...... Тому що пісенька У нього про те, що: Чучало-мяучало На трубі сиділо... …і так до безкінечності.

Номер слайду 6

Англійська пісенька «Станцюємо, Пеггі, станцюємо!»У Пеггі жив веселий гусак, Він знав усі пісні напам'ять. Ну, до чого веселий гусак!Станцюємо, Пеггі, станцюємо!У Пеггі жило смішне цуценя,Воно танцювати під дудку могло. Ну, до чого смішне цуценя!Станцюємо, Пеггі, станцюємо! …і так до безкінечності.

Номер слайду 7

Приклади впливу музики на людей та рослини.

Номер слайду 8

Першокласникам однієї зі шкіл Харкова було запропоновано послухати класичну музику та намалювати після цього малюнок: що у них відчувалося всередині, які виникали асоціації. Потім те саме було зроблено після прослуховування рок-музики. На малюнках на попередньому слайді можна побачити результати експерименту.

Номер слайду 9

Подібний експеримент також проводився з рослинами. Після того, як у різні лотки були посаджені зерна, щодня по 20 хвилин відтворювалася музика: біля одного лотка – класична, а біля іншого – рок-музика. На малюнках зліва показаний процес і результат цього експерименту.

Номер слайду 10

Рослини, що «слухали» рок-музику повільніше росли, давали менше паростків і швидше зав'яли. А рослини, що «слухали» класичну музику, росли швидше, густіше, трава росла рівномірно, давала більше паростків.

Номер слайду 11

Ефект Моцартанейробіолог Джон Хьюджес із Медичного центру при Університеті штату Іллінойс (США) провів експеримент за участю 36 людей, які страждали на епілепсію у важкій формі. Після програвання композиції Моцарта лікар помітив, що енцефалограма до, під час і після прослуховування твору Моцарта змінювалася. хвилі мозкової активності під час нападу епілепсії зменшилися.

Номер слайду 12

Ефект ВівальдіВчені помітили, що коли людина багаторазово прослуховує композицію Вівальді «Пори року», то в неї помітно покращується пам'ять.

Номер слайду 13

Негативний вплив важкої музики. Вода запам'ятовує все, із чим стикається в навколишньому просторі, і, наповнюючись негативною або позитивною інформацією, набуває руйнівних або лікувальних властивостей.

Номер слайду 14

У світлі цього є цікавим експеримент із кров'ю, оскільки вона містить у своїй структурі воду, здатну запам'ятовувати інформацію. У випробуваного робили три забори крові:а) коли вона перебувала у звичайному стані;б) після 20-хвилинного перегляду телевізійних новин, де переважно була негативна інформація;в) після концентрації на внутрішньому почутті Любові.

Номер слайду 15

Звучання чакр людини. Чакри – це психічні й енергетичні центри людини, певні зони на тілі, в яких підвищено сприйняття тепла.

Номер слайду 16

Наш світ – це величезний фрактал! Тому ті чи інші впливи в ньому проявляються як на мікро-, так і на макрорівні, формуючи цілісну інформаційну структуру, в якій існує людство. Знаючи це, стає зрозумілою наша відповідальність за кожне сказане слово, вибрану думку, вчинену дію, створену музику. Оскільки все взаємопов'язане, все фрактально.

Номер слайду 17

Тема про фрактали досить широка – весь Всесвіт звучить і це є основою для розуміння суті його походження та розвитку. До нових зустрічей!

pptx
Додано
2 серпня 2023
Переглядів
326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку