Презентація "«Франц Кафка – видатний письменник-модерніст. Жорстокий світ самотності в новелі «Перевтілення»

Про матеріал
В даній презентації подано матеріали, які ілюструють життєвий і творчий шлях Ф. Кафкию а також аналіз новели "Перевтілення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Франц Кафка – видатний письменник-модерніст. Жорстокий світ самотності в новелі «Перевтілення».

Номер слайду 2

«Творчість художника - страждання... » “ Література – це я сам, це моя плоть і кров…” «Я живу у своїй родині більш чужий, чим найчужіший» Ф.Кафка

Номер слайду 3

План 1. Складна життєва і творча доля письменника. 2. Художня своєрідність новели «Перевтілення»: • Символічність назви твору; • Філософська і моральна проблематика новели; • Автобіографічність сюжету і композиція новели «Перевтілення»; • Стилістичні особливості твору «Перевтілення»; • Жорстокий світ людської самотності в образі Грегора Замзи. Домашнє завдання: Написати твір- мініатюру на одну з тем: « Над чим змусив мене задуматися Франц Кафка», « Найстрашніше в світі - бути заспокоєним»

Номер слайду 4

3 липня 1883 - народився в Празі у єврейській родині. Батько був комерсантом із середнім достатком. З дитинства стосунки Кафки з батьком були дуже складними і напруженими. 1889 — 1893 - навчався в початковій школі.   1901 - закінчив гімназію і вступив до Карлового університету в Празі спочатку на природничий факультет. Згодом за наполяганням батька перевівся на юридичний. В роки навчання подружився з поетом-модерністом Максом Бродом, який відіграв важливу роль у житті і творчому шляху Кафки. 1906 - отримав ступінь доктора юридичних наук, почав кар’єру в страховій фірмі. Перебував на дрібних посадах до самого відходу на пенсію. 1909 - надруковані два уривки з незакінченого оповідання «Опис однієї боротьби». 1911 — подорожував по Італії, Франції, Швейцарії.   1912 - розпочав роботу над романом «Зниклий безвісти» (пізніше названим «Америка»), написав новели «Вирок» і «Перетворення».   1913 - публікація збірки «Споглядання».   1914 - почав писати роман «Процес».   1917 - захворів на туберкульоз.   1919 - опублікована збірка новел «Сільський лікар», і було написано оповідання «Лист батькові».   1922 - змушений вийти на пенсію через хворобу. Почав роботу над романом «Замок», підготував до друку збірку новел «Голодарь», повість «Дослідження одного собаки», оповідання «Нора». 3 червня 1924 - помер в санаторії поблизу Відня. Похований у Празі на єврейському кладовищі.

Номер слайду 5

Пам'ятник Ф. Кафці у Празі

Номер слайду 6

ФРАНЦ КАФКА «Немає у нього притулку, немає даху над головою» «У мене немає родинних почуттів » «Я живу у своїй родині більш чужий, чим найчужіший» «Одруження для мене - спроба врятуватися» « Жодна дівчина не розчарувала мене - розчарував... тільки я » «Для мене це - страшне життя, вихід з якого, ймовірно, один - безумство». «Творчість художника - страждання... »

Номер слайду 7

ФРАНЦ КАФКА 1883р. 1924р. м. Прага туберкульозний санаторій Кірлінг «Немає у нього притулку, немає даху над головою» єврей - за походженням пражанин - за місцем проживання австрієць - за культурними традиціями німець - за мовною традицією «У мене немає родинних почуттів » «Я живу у своїй родині більш чужий, чим найчужіший» Сім'я: батько - дрібний буржуа відчуженість, нерозуміння, мати, сестри образа «Одруження для мене - спроба врятуватися» « Жодна дівчина не розчарувала мене - розчарував... тільки я » Не був одружений, тричі був зарученим «Для мене це - страшне життя, вихід з якого, ймовірно, один - безумство». туберкульоз «Творчість художника - страждання... » Заповів спалити всі твори Романи: «Америка » 1911-16 рр., « Процес » 1915-18 рр., « Замок» 1922 р. – жодного не завершив Новели:.. « Вирок» (1912 р.), «Перетворення» (1912 р.), « У виправній колонії » (1914 р.), «Співачка Жозефіна, або мишачий народ» (1924 р.)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«Перевтілення» У 1912р. Ф.Кафка написав новелу «Перевтілення»

Номер слайду 10

СЮЖЕТ НОВЕЛИ «ПЕРЕВТІЛЕННЯ» І розділ — зав’язка твору (перевтілення Грегора); конфлікт – зіткнення Грегора з повіреним і батьком; прагненням Замзи-комахи довести свою людську гідність та незмінність свого соціального статусу; ставлення родини до Грегора – розгубленість; інтер’єр - досить непогано облаштована кімната молодого чоловіка. ІІ розділ — кульмінація (вигнання Грегора батьком, “бомбардування” яблуками); конфлікт - боротьба героя з матір’ю і сестрою навколо жіночого портрета, який символізує кохання, виявляється бажання героя зберегти свій інтимний, знову ж таки людський внутрішній світ; ставлення родини до Грегора - Грегор для них вже чужий. Але родина ще сподівається, що все владнається і Грегор знову матиме звичайний вигляд; інтер’єр – пустеля. ІІІ розділ — розв’язка (смерть Грегора); конфлікт - Грегор озивається на звуки скрипки, і це свідчить про його потяг до мистецтва, до найвищих духовних скарбів; ставлення родини до Грегора - відверто вороже ставиться до Грегора: “Я не хочу називати цю потвору своїм братом, а кажу лиш одне: треба якось здихатися її. Ми робили все, що могли: піклувалися про неї, терпіли її. Думаю, що ніхто нам нічого не може закинути”; інтер’єр - звалище непотрібних речей. І у всіх трьох випадках герой зазнає поразки.

Номер слайду 11

Чи має новела Франца Кафки “Перевтілення” біографічні джерела?

Номер слайду 12

Батько Ф.Кафки – Герман Кафка Батько Стосунки з батьком у Франца були надзвичайно складними. “А батько безжально наступав і сичав, як дикун”. Франц Кафка Грегор Замза

Номер слайду 13

Мати Джулія Кафка була доброю, слабкою жінкою. “Моя мати кохана рабиня мого батька, мого коханого батька, котрий тиранить її” ,- писав Ф.Кафка Мати Ф.Кафки – Джулія Леві “ І мати говорила, показуючи на Грегорову кімнату: “Зачини ті двері, Грет” Франц Кафка Грегор Замза

Номер слайду 14

Сестри Сестри Ф. Кафки: Валлі, Неллі,Отла Лише з Отлою, яка була молодша на дев”ять років за Франца, існувала взаємна прив”язаність “ Тільки сестра залишалася ще близькою Грегорові…” Франц Кафка Грегор Замза

Номер слайду 15

Жінки у долі… Мілена Єсенська Дора Дімант Франц Кафка Він мріяв створити сім”ю і виховувати дітей. Але так і не зміг зв”язати свою долю з жодною із жінок. Хоча не раз був заручений. Грегор Замза Невдале сватання до касирки магазину капелюшків. “Він тільки й думає, що про фірму… хлопець увечері нікуди не виходить”

Номер слайду 16

Відношення до роботи Працює у страховій компанії і єдиним позитивним моментом у цій службі було те, що вона закінчувалась о 14 годині. “Якби я не тримався місця через батьків, то давно б кинув його” Франц Кафка Грегор Замза

Номер слайду 17

Грегор Замза як один із автобіографічних “портретів” Ф.Кафки. “Грегор Замаза – це явно Франц Кафка, перетворений своїм нелюдимим характером, своєю схильністю до самотності” Клод Давид “Я добре знаю, що був дуже самотнім…” Франц Кафка В “Щоденнику” Кафки міститься запис про те, що він на якийсь час відчув себе вкритим панциром.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пірогова Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
7 березня 2019
Переглядів
11286
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку