Презентація "Фразеологізми "

Про матеріал
Матеріал призначено для першого уроку - ознайомлення з темою : Фразеологізми у 5 класі під час проведення дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова. 5 клас. Речення, його граматична основа. Речення з одним головним членом

Номер слайду 2

Термінологічний диктант Найменша одиниця людського спілкування – це …. Граматична основа речення – це … . На питання хто? що? відповідає … . Член речення, що називає предмет, про який ідеться в реченні, – це … . Член речення, який відповідає на питання який є підмет? хто він такий? що він таке? – це … . Двома лініями підкреслюють … . Найчастіше присудок виражається … . Речення, граматична основа якого складається лише з підмета або лише з присудка, називається ….

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тире між підметом і присудком. Лисиці – це узори на склі. Лисиці – це дерев’яні лещата.

Номер слайду 5

Напишіть у зошит Фразеологічні словосполучення та їх значення. Стара лисиця - рильце в пушку - увести в оману - лисом витися -підшитий лисом -

Номер слайду 6

Перевірте себе. Стара лисиця – хитрий;рильце в пушку – нашкодити; увести в оману – обдурити;лисом витися – упадати;підшитий лисом – хитрий.

Номер слайду 7

Синтаксичнароль (подумайте!!!)Лис Микита увів в оману всіхлісових звірів. Не здогадалися ніпро що. Лісове царство лисомвилося перед царем Остромислом. А рильце ж у пушку.

Номер слайду 8

Підсумки. Сьогодні на уроці я більше дізнався…Було цікаво…Я зрозуміла…Тепер я знаю…

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Виписати 5 прислів’їв про лисицю, підкреслити граматичну основу, визначити якою частиною мови виражені підмети та присудки.

pptx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку