Презентація "Герої Крут"

Про матеріал
Матеріал дає об8єктивну картинуоднієї з найтрагічніших подій Української революції. згодиться для подання нового матеріалу і для проведення позакласних заходів до річниці подій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Номер слайду 3

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

Номер слайду 4

Передісторія Неоголошена війна Радянської Росії проти УНР розпочалася в середині грудня 1917 року. Україна опинилася у фактичному стані війни з більшовицькою Росією. «Ультиматумом до УЦР від РНК» Володимир Ленін дав зрозуміти, що Радянська Росія не змириться з існуванням незалежної України, — так що більшовики передбачали поширення революції і на терени України. 

Номер слайду 5

Передісторія   12 грудня 1917 року Всеукраїнський з'їзд Рад у Харкові, де не було депутатів від усіх губерній України, проголосив Україну радянською республікою і вже в середині грудня надходила військова й інша допомога більшовицьким силам в Україні. Під командуванням Антонова-Овсієнка 20-тисячний більшовицький загін прямував на схід України, а з північного сходу наступав загін Михайла Муравйова.

Номер слайду 6

В.

Номер слайду 7

Битва під Кру́тами. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, — та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Номер слайду 8

Дата: 29 січня 1918 р. Місце: Поблизу селища Крути Ніжинського району (коорд.: 51°3'32"N 32°6'12"E) Результат: Перемога Радянської Росії Сторони УНР Радянська Росія КомандувачіАверкій Гончаренко Михайло Муравйов Військові силиблизько 500 близько 4000 Загін Вільного Козацтва армії УНР, Загін петроградських Помічний студентський курінь і московських червоногвардійців та матросів Балтійського флоту Втратиблизько 300 незначна кількість

Номер слайду 9

Зранку 29 січня 1918 р., близько 9 години ранку розпочався наступ. Загін матросів Ремньова потрапив під обстріл захисників Крутів. З тилу їх підтримував ще й бронепоїзд і гармата, які здійснювали виїзди у тил наступаючого ворога та вели їх обстріл. На залізничній платформі також була гармата сотника Лещенка, якою також стримували наступ більшовиків. Втрачаючи вбитих і поранених, більшовики вперто просувалися вперед.

Номер слайду 10

За свідченням очевидців у студентів та юнкерів почали кінчатися набої і скінчилися снаряди для гармати. Наступаючі загони більшовиків почали обходити позиції обороняючих з лівого флангу — настала небезпека оточення і юнкери зі студентами почали відхід в напрямку Києва. Більшості вдалося відступити на потязі, який їх чекав. Коло станції Бобрик знаходився більший загін під керуванням Симона Петлюри, але, отримавши звістку про повстання на заводі Арсенал, Петлюра рушив на Київ, оскільки, на його думку, найбільша небезпека була саме там. Командування залишило з добре підготовленим ворогом недосвідчену, але героїчну молодь.

Номер слайду 11

Юнкери відступали під прикриттям насипу, а у студентів спереду і позаду була відкрита місцевість. Командир студентської сотні сотник Омельченко вирішив спочатку багнетною атакою відбити ворога, а вже потім відступати. Атака виявилася невдалою, адже юнакам протистояли професійні вояки. Сотня понесла втрати, загинув і сам Омельченко. Допомога резерву не дала більшовикам оточити та знищити студентів. Забравши вбитих і поранених, українське військо відходило до ешелону. Більшовикине могли і продовжувати наступ на Київ того ж дня — залізницю студенти заздалегідь розібрали ще в Крутах.

Номер слайду 12

Коли близько 17 години зібралися усі українські підрозділи, виявилося, що не вистачає однієї чоти студентів, що стояла найближче до станції: у сум'ятті бою в полон потрапив розвідувальний взвод (близько 30 чоловік). Відступаючи у сутінках, студенти втратили орієнтир та вийшли прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями. Один із більшовицьких командирів Єгор Попов втратив рівновагу, коли дізнався, що втрати склали не менше 300 чоловік. Щоби якось їх компенсувати, він наказав ліквідувати полонених. За свідченнями очевидців з 27 студентів спочатку знущалися, а потім розстріляли. Учень 7-го класу Пипський перед розстрілом перший почав співати «Ще не вмерла Україна» і всі інші студенти підтримали спів. Після розстрілу місцевим жителям деякий час забороняли ховати тіла померлих.

Номер слайду 13

В бою під Крутами оборонці української державності не отримали переконливу військову перемогу. Але наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі війська втратили боєздатність на чотири дні.

Номер слайду 14

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

Номер слайду 15

У січні 2003-го  президент Леонід Кучма підписав розпорядження «Про вшанування пам'яті героїв Крут». У багатьох містах України почали встановлювати пам'ятні знаки, в школах проводити заходи, присвячені цим подіям.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Росоха Юлія Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
5295
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку