Презентація "Гра та праця у житті дітей молодшого шкільного віку"

Про матеріал
Одним з основних видів діяльності дитини, особливо молодшого віку, та найважливішим засобом її виховання є дитяча гра.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра та праця у житті дітей молодшого шкільного віку

Номер слайду 2

Одним з основних видів діяльності дитини, особливо молодшого віку, та найважливішим засобом її виховання є дитяча гра.

Номер слайду 3

 Важливого значення надавали грі видатні педагоги К. Д. Ушинський, А. С. Макаренко. Так А. С. Макаренко вважав, що гра має дуже великий вплив на розвиток дитини, «яка дитина у грі, майже така вона буде і у роботі, коли зросте. Тому виховання майбутнього діяча відбувається саме у грі…»Отже, гра її організація - ключ в руках дорослих, потужний засіб в організації навчання і виховання дитини.

Номер слайду 4

У грі виробляються спритність, допитливість, зацікавленість, кмітливість, воля, активність. У грі ж як раз дитина сама прагне навчитися того, чого вона ще не вміє. З розвитком самостійності дитини в її житті з'являються ролеві або творчі ігри, під час яких гравець бере на себе роль дорослої людини: в спеціально створених ним самим ігрових умовах відтворює діяльність дорослого, його ставлення до предметів і до інших людей. 

Номер слайду 5

При правильній організації і керівництві з боку дорослих ролеві ігри є дієвим засобом виховання. Завдяки ним формуються найважливіші риси особистості дитини: засвоюються правила поведінки, набуваються навички життя в колективі, закладаються уміння підпорядковувати свою поведінку правилам, розвиваються вольові навички і уміння стримувати свої дії. Ролеві ігри мають велике значення для розвитку мови і мислення.

Номер слайду 6

Інсценізація казки «Лисичка-кума»

Номер слайду 7

Далі в арсеналі ігор дитини з'являються рухливі і розумові або дидактичні ігри. Основним призначенням таких ігор є розвиток пізнавальної діяльності дітей. У молодшому шкільному віці ці ігри широко використовуються для закріплення знань, що одержані на заняттях. У ролевих іграх емоції пов'язані з виконанням взятої на себе ролі, відповідно до правил гри, у рухливих іграх – з розвитком мускулатури та моторіки, у дидактичних – з досягненням певних результатів. У молодшій школі використовуються всі перелічені види ігор.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Діти, зайняті різними видами праці, кмітливіші, винахідливіші, вони стикаються з різними знаряддями праці, матеріалами, дізнаються про їх призначення, збагачують свій словниковий запас. Участь школярів у трудових процесах позитивно впливає на їх поведінку, дисциплінує.

Номер слайду 17

pptx
Додано
7 березня 2020
Переглядів
2126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку