Презентація "Григорій Квітка-Основ’яненко – ясний місяць на небосхилі українського слова"

Про матеріал
Ця презентація може бути використана як на уроці української літератури у 9 класі, так і під час проведення виховного заходу, приуроченого Г.Квітці-Основ'яненку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Квітка-Основ’яненко – ясний місяць на небосхилі українського слова

Номер слайду 2

Отчий поріг. Народився у с. Основі (тепер у межах Харкова). Походив із козацько-старшинського роду, здобув домашню освіту. У родині панувала глибока шана до рідної мови, історії, фольклору, мистецтва. Звичаї відзначалися простотою, тут багато читали, постійними були вистави самодіяльного театру, натхненником яких був Григорій, він же виконував і головні ролі.

Номер слайду 3

Батьки Григорія приятелювали із Г. Сковородою, кошовим отаманом Чорноморського козацького війська Антоном Головатим. Садиба Квіток

Номер слайду 4

Одного дня 1604 року до Києва прибився звідкись дід із внуком-сиротою Григорієм. Невдовзі дід помер, а внук прижився. За ніжну вдачу і незвичайну вроду підлітка прозвали Квіточкою, а коли підріс — Квіткою. Згодом у нього закохується горда красуня, дочка київського воєводи, і парубок відповідає палкою взаємністю. Вони потай вінчаються, підмовляють гурт козаків і тікають на вільні, дикі тоді, землі Лівобережжя. На березі річки Уди засновують поселення — початок майбутнього Харкова й усієї Слобожанщини. Це був прапрадід Григорія Федоровича, що заснував рід Квіток.

Номер слайду 5

Чудотворна ікона Озерянської Божої МатеріЧим же я тобі віддячу. Благодать Твою?Душу щиреньку дитячу. Я тобі даю. Хорони від грішних вчинків,Від злих слів і дум. На правдиву й добру стежку. Наводи мій ум.

Номер слайду 6

Захоплення З вікон однієї келії полилася така недоречна тут ніжна й тужна мелодія. Це грав на флейті двадцятишестирічний послушник Григорій, син багатого і впливового дворянина з козацької старшини Федора Івановича Квітки, якому належало село Основа. Всі знали, що з дозволу настоятеля в келії послушника є ще й піаніно та багато книжок.

Номер слайду 7

Любов до театру

Номер слайду 8

Громадський діяч. Організовує «Товариство добродіяння», кошти якого використовує для створення Інституту благородних дівчат. Енергійний Квітка запрошує кращих професорів міста, серед яких був і Петро Гулак-Артемовський, для безоплатного читання лекцій в інституті. Створює в Харкові журнал «Український вісник», який почав виходити з січня 1816 року.

Номер слайду 9

Одруження Розумна, освічена, душевна, майже вдвічі молодша від нього. Не можна сказати, що красуня, але, як говориться, з краси не пити роси. Щире, відкрите обличчя свідчило про її душевну врівноваженість.

Номер слайду 10

Діяльність Григорія Квітки-Основ’яненка У 1833 році в Харкові завдяки Григорію Квітці відкрито губернську бібліотеку. Проте його суспільна діяльність не обмежується тільки рідним містом: Григорій Федорович засновує кадетський корпус у Полтаві. У Харкові Квітка стає одним із найвпливовіших людей. Він багато робить для розвитку міста як культурного центру. Григорій Федорович займається громадською та державною діяльністю: обіймає посади судді, повітового предводителя дворянства, головує палатою карного суду.

Номер слайду 11

На замовлення Г. Квітки-Основ'яненка Т. Шевченко виконав ілюстрації до однойменних творів письменника «Знахар» і «Панна Сотниківна» Однодумці по перу: Т. Шевченко і Г. Квітка- Основ’яненко

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Пам’ятай, Україно, цю людину Помер Григорій Квітка-Основ’яненко 20 серпня 1843 року в Харкові у своєму маєтку на руках дружини. Був похований на Холодногірському кладовищі, з якого відкривався чудовий краєвид на рідне місто, якому він присвятив усе своє життя. Пізніше прах і пам’ятник перенесено на міське кладовище. Там, де раніше був маєток Квітки, сьогодні – парк, який носить ім’я письменника. На велелюдному похороні письменник Ізмаїл Срезневський сказав: «Пам’ятай, Україно, цю людину. Тут похований той, хто, оживлений любов’ю до тебе, захищав твій звичай та мову».

pptx
Додано
28 січня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку