Презентація" І част Сучасні тенденції розвитку світового господарства "

Про матеріал
Світове господарство, міжнародний поділ та інтеграцію праці, закономірності розвитку світового господарства і його структуру; з’ясувати місце України у світовому господарстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* Тенденція (з лат. — направляю) — розвиток тих чи інших подій у певному напрямі.* Тенденції в економіці — певна спрямованість економічних процесів, 9 кл Бойко пар 10 Сучасні тенденції розвитку світового господарства 7 10 2024

Номер слайду 2

* Тенденції сучасного розвитку світової економіки→ глобалізація, → інформатизація, → транснаціоналізація. глобалізація, інформатизація транснаціоналізація.

Номер слайду 3

* В основі економічної інтеграції та глобалізації → процес інтернаціоналізації господарського життя.

Номер слайду 4

* Інтернаціоналізація господарства — розширення діяльності підприємств за межі окремих національних економік у вигляді багатосторонніх коопераційних зв’язків.ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЯ. 

Номер слайду 5

* Мета інтернаціоналізації є→ підвищення продуктивності та ефективності виробництва.→ встановлюються економічні зв’язки, за яких господарство однієї країни стає частиною світового виробничого процесу.

Номер слайду 6

* Інтернаціоналізація активно відбувалася в епоху розвитку індустріального капіталізму → його завжди сковували національні рамки господарства → з їх обмеженими джерелами сировини й ринками збуту.

Номер слайду 7

* У другій половині XX ст., внаслідок налагодження міжнародних зв’язків і взаємопереплетення національних економік, → інтернаціоналізація господарського життя в багатьох регіонах світу переросла в міжнародну економічну інтеграцію,→ формування регіональних інтеграційних об’єднань.

Номер слайду 8

Вища стадія інтернаціоналізації = глобалізація.

Номер слайду 9

* Глобалізація — процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції (взаємозближення, взаємопроникнення)

Номер слайду 10

* та уніфікації (приведення до одноманітності). → формування загальносвітових принципів життєвого устрою,які об’єднують усі країни світу, всіх мешканців планети.

Номер слайду 11

* Глобалізація (з лат. globus — куля) → перетворення певного явища на світове, планетарне, що стосується усієї земної кулі, → провідна тенденція розвитку світової спільноти людей,→ почали вживати наприкінці XX ст.

Номер слайду 12

* Економічна глобалізація спричиняє розвиток ринкової економіки в усьому світі,→ посилення міжнародного поділу та інтеграції праці, → створення розгалуженої системи міжнародних банків і фондів.

Номер слайду 13

* створення світових ринків усіх видів→ товарів, → валют, → цінних паперів,→ інтелектуальної власності,→ робочої сили, → послуг транспорту, → зв’язку й енергетики, → обігу реклами, → банківської справи, → інформаційних послуг.

Номер слайду 14

* пришвидшує різні потоки: → матеріальні, → фінансові, → інформаційні, → людські.

Номер слайду 15

* глобалізація формування спільного загальносвітового економічного простору → сприяє цілісності світового господарства на планетарному рівні.

Номер слайду 16

Глобалізація → формування однорідного міжнародного споживчого ринку. → сприяє поширення масової культури в усіх країнах світу,

Номер слайду 17

→ мода на використання однакової продукції (автомобілі, джинси, спортивне взуття, напої, засоби гігієни, іграшки тощо),

Номер слайду 18

→ однакових видів послуг (ресторани швидкого харчування, кінофільми, музика і література, відпочинок у клубах і барах, туризм).

Номер слайду 19

→ поширення мережі закладів американської корпорації «Mc. Donald’s» і споживання її харчової продукції мешканцями понад 2/3 країн світу

Номер слайду 20

→ повсюдне захоплення творами британської письменниці Джоан Роулінг про пригоди юного чаклуна Гаррі Поттера, що стали світовим бестселером і що їх перекладено та видано мільйонними тиражами у понад 60-ти країнах світу.

Номер слайду 21

* Основою економічної взаємопов’язаності й взаємозалежності країн і народів є→ стрімкий розвиток світового фінансового та інформаційно-комунікаційного простору на базі новітніх високих технологій.

Номер слайду 22

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ. Інформатизація визначає розвиток економіки

Номер слайду 23

* Інноваційні технології у комунікаціях: → упровадженню супутникового зв’язку, Інтернету, волоконно-оптичного зв’язку.

Номер слайду 24

* Інтернет, який залучає в єдиний інформаційний простір мільйони людей незалежно від їх місцезнаходження, → став важливим рушієм глобалізації.

Номер слайду 25

* Інновація (з англ. — зміна, оновлення) — ідея, новітній продукт, що заснований на використанні досягнень науки і передового досвіду.

Номер слайду 26

* Країни, які визначили своїми пріоритетами інтелектуальні ресурси, інформаційно-комунікаційні технології, → домоглися надзвичайно високих результатів.

Номер слайду 27

* Фінляндія, яка ще на початку XX ст. була економічно відсталою країною,→ поставивши за мету побудову передової, сучасної економіки, що базується на інформації і знаннях, → за дуже короткий історичний термін вийшла на передові позиції у світовій економіці,→ а її фірма «Nokia» тривалий час була одним зі світових лідерів у мобільному зв’язку та інформаційних технологіях.

Номер слайду 28

* Україна, маючи значні інтелектуальний і науковий потенціал та традиції наукових досягнень, → ще в 1952 р. створила третій у світі комп’ютер після Німеччини і Великої Британії, → сформувала всесвітньо відому школу кібернетики та обчислювальної математики.→ це було передумовами для швидкого розвитку інформатизації економіки і суспільства.

Номер слайду 29

* Але відсторонення держави від науково-технічного прогресу, інноваційного розвитку призвели до того, → що Україна значною мірою втратила таку передову галузь, як електронна промисловість.

Номер слайду 30

У результаті серед 104 країн світу → вона посідала 83-тє місце за загальним індексом технології.

Номер слайду 31

* Зараз наша країна посідає чільне місце в світі→ за рівнем кваліфікації програмістів→ і має можливості значно збільшити виробництво програмного забезпечення та його експорт.

Номер слайду 32

* Україна активно впроваджує → глобальні супутникові телекомунікаційні системи, → бере участь у реалізації міжнародних проектів будівництва магістральних волоконно-оптичних ліній зв’язку, → що створює сприятливі умови для її входження у світовий інформаційний простір.

Номер слайду 33

* Українці — першовідкривачі інформаційних технологій→ Український учений-кібернетик, піонер комп’ютерної техніки Віктор Глушков → ще у 70-80-х роках XX століття сформулював важливі й перспективні ідеї щодо інформатизації суспільства, → у тому числі ідею введення електронних грошей, створення державних автоматизованих систем управління тощо.

Номер слайду 34

* Сьогодні в провідних країнах світу відбувається → перехід виробництва на нову технологічну базу з переважанням інформаційних технологій. * Науково-технічні досягнення спрямовують на→ подальше зниження ресурсо- й енергоємності виробництва та побуту.

Номер слайду 35

* Інноваційні інформаційні й технологічні системи покликані → змінювати організацію виробництва товарів і послуг, → орієнтуючи його на задоволення нових потреб, зміщуючи пріоритети в бік медицини, освіти та екології.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
9 жовтня
Переглядів
259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку