Презентація І.Котляревський. Історія появи "Енеїди". Національний колорит, зображення всіх верств суспільства

Про матеріал
Ознайомити учнів з історією написання «Енеїди», її жанром, дати поняття про травестію, бурлеск, алюзію, пародію, формувати ключові компетентності шляхом виконання навчально-пізнавальних і практично зорієнтованих завдань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Котляревський. Історія появи «Енеїди». Національний колорит, зображення життя всіх верств суспільства, алюзії на українську історію в поемі

Номер слайду 2

Мета уроку Ознайомити учнів з історією написання поеми І. Котляревського «Енеїда», її жанром; дати поняття про травестію, бурлеск, пародію, алюзію; формувати ключові компетентності шляхом виконання навчально-пізнавальних і практично зорієнтованих завдань відповідно до змістових ліній ;розвивати вміння висловлювати міркування про вчинки і характер літературних героїв; коментувати проблему війни;виховувати почуття громадянського обов’язку, патріотизму.

Номер слайду 3

Оберіть із запропонованих і вставте пропущені слова в уривку з вірша Т. Шевченка «На вічну пам’ять Котляревському»Довідка: товаришу, батьку; живуть, думають; сходить, сяє Будеш, ………., панувати,                                                                                      Поки …….. люди,                                                                                        Поки  сонце з неба ……..,                                                                                     Тебе не забудуть! 

Номер слайду 4

Ця поема настільки колоритна, що її люблять читати і в наші дні.  У чому секрет популярності твору?

Номер слайду 5

 Це твір про Україну, українців, українську історію Олександр Білецький: «…Це ті самі люди, сильні, відважні, невтомні в походах, яким не потрібне багатство, а потрібна перш за все воля, свобода, без якої і життя для них немає… Вони умруть, але не стануть рабами».

Номер слайду 6

М. Рильський про поему. Поема Котляревського – самобутній і глибоко національний твір, де стародавніх троянців і латинян переодягнено в жупани українського козацтва ХVІІІ ст., в каптани й мундири тодішнього чиновництва,,..де широко пензлем змальовано побут тогочасного панства, що замінило собою Вергілієвих олімпійців», – писав М. Рильський.

Номер слайду 7

Робота над твором. Над «Енеїдою» Іван Котляревський працював майже упродовж усього свідомого життя: з перервами близько 26 років.

Номер слайду 8

«Енеїда» Вергілія, з якою ви ознайомилися на уроках світової літератури,  розповідає у піднесеному та урочистому тоні про доблесть і мужність Енея, прославляє завойовницьку політику Риму.

Номер слайду 9

Що спільного й відмінного з цим твором має «Енеїда» Котляревського»? спільним є основа сюжету – канва, імена героїв. А ось відмінним є показ мандрів головного героя. Адже Еней та троянці Котляревського – запорозькі козаки, які втратили свою «Трою» –  Запорізьку Січ, яку, як вам відомо з історії, ліквідували у 1775 році. Отже, автор змальовує життя українського суспільства кінця ХVІІІ – початку ХІХ століття і висміює тогочасне панство, їх спосіб життя.

Номер слайду 10

Жанр. Травестійно-бурлескна поема Травестія (від італ. “перевдягати” – Різновид жартівливої поезії, коли твір із серйозним або героїчним змістом і відповідною формою переробляється у твір комічного характеру. Бурлеск – це жанр гумористичної поезії. Комічний ефект досягається тим, що героїчний зміст зображується в пародійному тоні, або тим, що про буденне говориться піднесено. Алюзія – художньо-стилістичний прийом, натяк напевний художній твір, сюжет чи образ. Пародія – сатиричний або гумористичний твір, що імітує творчу манеру письменника з метою його висміяти.

Номер слайду 11

Дійові особи Олімпійські боги: Зевс (Зевес або Юпітер) – верховний бог, бог блискавки і грому.- Юнона (Гера) – богиня шлюбу, його дружина.- Венера (Афродита) – богиння кохання, побічна дочка Зевса, мати Енея.- Еол –бог вітрів, брат Зевса.- Нептун – бог моря, брат Зевсаю- Вулкан – бог вогню, покровитель ковалів, чоловік Венери. Меркурій – бог торгівлі, посланець богів, син Зевса.

Номер слайду 12

Земні героїЕней – троянський цар, син Венери й Анхіза. Анхіз- цар Трої, бать Енея. Низ та Евріал – троянські воїни. Дідона – цариця Карфагена. Латин – цар Латинської землі. Амата – його дружина. Лавінія (Лавіся) – їх дочка. Турн – цар рутульський. Еванд – цар аркадський. Палант – його син. Сивілла – жриця бога сонця Феба.

Номер слайду 13

Де жили козаки

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Прочитати поему. Виписати з ІІІ розділу(картини пекла) цитати, які висміюють аморальні людські вчинки і засуджують негативні суспільні явища

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1885
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку