Презентація "Іменник як частина мови"

Про матеріал
Презентація до уроку узагальнення про іменник - "Іменник як частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль" Мета:  повторити й поглибити знання учнів про іменник як частину мови, сприяти зміцненню навичок визначення морфологічних ознак іменників; формувати загальнопізнавальні вміння знаходити іменники в реченнях, визначати їх синтаксичну роль; розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, спостережливість; удосконалювати мисленнєві дії аналізувати, порівнювати, обґрунтовувати; збагачувати словниковий запас учнів; виховувати пошану до рідної мови, любов до слова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Весела пісенька дзвіночка Покликала нас на урок. Я бачу ваші милі личка Та очі з безліччю думок. Ми помандруєм в світ науки, Що гордо Мовою зовуть. Та лиш кмітливість та увагу З собою взяти не забудь!

Номер слайду 2

Номер слайду 3

В якому розділі науки про мову вивчаються різні частини мови? На які групи поділяються частини мови? Чим відрізняються самостійні частини мови від службових?

Номер слайду 4

Розподілити слова за частинами мови (самостійні і службові) Журавлики-веселики Одлинули й нема. Із рукава метелики Витрушує зима. Метеликів ми ловимо, Стрибаєм, біжимо, По килиму пуховому До хати несемо.

Номер слайду 5

Давай перевіримо! Самостійні Журавлики веселики одлинули нема рукава метелики витрушує зима метеликів ми ловимо стрибаєм біжимо килиму пуховому хати несемо Службові Й із по до

Номер слайду 6

Кросворд 1.Воно належить мені, але інші вживають його частіше за мене. 2. Холод з температурою нижче нуля. 3. Слово, яке іноді вживаємо замість «так». 4. Чорне сукно лізе у вікно. 5. Голубий шатер увесь світ накрив. 6. Буква, на яку не починаються, як правило, слова. 7. Воїн і мешканець Запорізької Січі.

Номер слайду 7

Еге

Номер слайду 8

Сьоме грудня Класна робота Іменник як частина мови:загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 9

Інтерактивна вправа «Очікування» я очікую, що на уроці буде цікаво…; на уроці мене чекає…; я дізнаюсь про щось корисне, важливе…; я навчусь…; я допоможу…; будемо працювати в парах…; цей урок навчить мене робити…; складати…; висловлювати своє ставлення до почутого….

Номер слайду 10

Хвилинка ерудита Омеля́н Йо́сипович Парти́цький (1840 — 1895)  Назву іменник почали вживати з 1873 року. Вчений – мовознавець назвав цю частину мови речівником.

Номер слайду 11

Перевіримо! Мороз, інеєм, шлях, полі, місяць, грудень,грудках, вітром, хуртеча, слід, сніг, килим, дібров, рік.

Номер слайду 12

Іменники – назви істот і неістот Іменники, що відповідають на питання хто?, об’єднуються в групу назв істот. Сюди належать: - назви людей та тварин: Олеся, ведмідь, хлопчик, гуска,комар; - назви міфологічних істот: лісовик , водяник, домовик, русалка, відьма, змій, Нептун, Берегиня; - назви померлих людей: мрець, небіжчик, покійник; - назви карт, шахових фігур: валет, король, пішак, ферзь, кінь. Решта іменників відповідає на питання що? й становить групу назв неістот: мрія, дуб, ялинка, нарцис, роза, сніжинка. Сукупність істот ( гурт, натовп) - назви організмів мікроб, бактерія, вірус

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Перевіримо! Істота Неістота Олень Бджола Мама з донькою Ведмідь Кошеня Пішак Курка Фартух Фольга Парасолька Гітара Вишня Троянда Котлета

Номер слайду 16

Вибіркова робота з"ключем" Запишіть іменники у дві колонки: вжиті в однині; вжиті в множині. У кожному іменнику підкресліть першу літеру. З цих літер прочитаєте народне прислів'я. Доля, ножиці, екзамени, озеро, приклади, радощі, берег, радість, експеримент, дочка, обеліски, птахи, іграшка, абрикоси, дерева, ліс, олівець, експонати.

Номер слайду 17

однина множина доля озеро берег радість експеримент дочка іграшка ліс олівець ножиці екзамени приклади радощі обеліски птахи абрикоси дерева експонати Добре діло не пропаде

Номер слайду 18

«Цікаві факти» Яків Федорович Головацький поет, письменник Філософ Протагор Філософ Аристотель

Номер слайду 19

Фізкультхвилинка

Номер слайду 20

Гра «Знайди помилку» Зимою – це холодна пору роком. З небом сиплеться м’який, пухнастий сніжком. Білосніжний снігу лежить на деревами.

Номер слайду 21

Зима (Н.В.) – це холодна пора (Н.В.) року (Р.В.). З неба (Р.В.) сиплеться м’який, пухнастий сніжок (Н.В.) Білосніжний сніг (Н.В.) лежить на деревах (М.В.)

Номер слайду 22

“Склади речення” Зима – підмет ______ Зима – додаток _ _ _ _ _

Номер слайду 23

Рефлексійна вправа «Долонька» Кожен палець — це місце, де записують відповіді на запитання. Великий палець — «Мій настрій», вказівний палець — «Що цікавого я вивчив сьогодні?», середній — «Що було важко? Які я мав труднощі?», безіменний — «Мені не сподобалося сьогодні», мізинець — «Що б я хотів ще вивчити? Що мені було б цікаво?»

Номер слайду 24

Домашнє завдання Ст. 79 – переписати правила у довідник та вивчити. Ст. 80 – вивчити таблицю «Назви істот та неістот». Вправа 190 – списати речення, підкреслити іменники як члени речення, зверху над іменниками скорочено написати рід, число, відмінок. Для бажаючих – скласти сенкан «Іменник» .

ppt
Додано
24 березня 2023
Переглядів
203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку