Презентація "Історія розвитку Стародавнього Світу. Етапи. Своєрідність."

Про матеріал
Презентація до інтегрованого курсу з історії для 6 класу. Тема: "Етапи розвитку Стародавнього світу та його своєрідність"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етапи розвитку Стародавнього світу та у чому він своєрідний

Номер слайду 2

1. Етапи розвитку Стародавнього світу Стародавній світ — термін, що описує всесвітню історію людства з початку писаної історії до Середньовіччя. Частково цю тему покривають теми Стародавній Єгипет, Стародавня Індія, Стародавній Китай, Стародавня Греція, Стародавня Грузія Стародавній Рим та Межиріччя. В історію Стародавнього світу входить період античності, який охоплює час, починаючи з перших Олімпійських ігор у Греції, тобто з 776 року до н. е., чому приблизно відповідає також дата заснування Рима — 753 рік до н. е. Датою закінчення європейської стародавньої історії зазвичай вважають рік падіння Західної Римської імперії (476 рік н. е.), а іноді — дату смерті імператора Юстиніана I (565 р.), появу ісламу (622 р.) або ж початок правління імператора Карла Великого.

Номер слайду 3

1. Етапи розвитку Стародавнього світу Історія Стародавнього світу вивчає найперший історичний період, від найдавніших людських предків (5 млн. років тому) до 476 р. н.е. Історичний шлях цього періоду історії має свої етапи (відтінки). І ось його етапи:

Номер слайду 4

1. Етапи розвитку Стародавнього світу 1. Історія первісного суспільства.2. Розбудова Стародавнього Сходу3. Облагородження Стародавньої Греції4. Стародавній Рим – могутня держава, яка захопила майже весь світ.5. Падіння Західної Римської Імперії (476 р., хронологічні межі Стародавнього світу)

Номер слайду 5

2. Стародавні календаріПервісні народи за початок виміру брали збір урожаю, або якусь значну подію (стихійне лихо, явище природи). Стародавні народи позначали роки іменами царів чи правителів. Римляни рахували роки від року заснування Риму (напр. 324 р. Римської ери)Більшість народів веде відлік від Різдва Христового. Вважають, що це сталося понад 2000 років тому. Час до Р. Х. це час до нашої ери, а після, відповідно, наша ера.

Номер слайду 6

2. Стародавні календаріНайдавніший календар створили в 2500 р. до н.е. в Межиріччі, він мав 12 місяців, і був сонячно-місячний. У стародавніх греків доба розпочиналася з світанку, а в германців з ночі. Народи, що часто воювали рахували добу “варти”. У вавилонян та іудеїв доба становила 3 варти. У римлян – чотири. Добу поділяли на день і ніч (по 12 годин). У місячних календарях тривалість місяця була – 30 днів.Єгиптяни першими почали додавати вкінці року ще 5 діб, і вийшло 365 днів у році.

Номер слайду 7

3. Етапи розвитку людства4 млн років тому – Людиноподібні істоти австралопітеки (південні мавпи) з'явилися в Африці. Безпосередні предки сучасних людей. Розпочали пересуватися на двох ногах замість чотирьох кінцівок.2,5–2 млн років тому – В Африці з’явилася людина вміла (homo habillis). Перша розумна істота, яка навчилася виготовляти знаряддя праці.1,5 млн років тому – Поява в Африці людини випрямленої (homo erectus). Це були перші люди (архантропи), які навчилися користуватися вогнем і стали розселятися за межі Африканського континенту.150–100 тис. років тому – В Африці, Азії, Європі з’явилися представники нового виду людини – неандертальці або палеантропи (давні люди). Це були перші люди, які ховали своїх померлих.40–35 тис. років тому – У більшості регіонів Землі з’явилися представники виду людина розумна (homo sapiens), або кроманьйонці. Поява людини сучасного фізичного типу (неоантропи, або нової людини) завершила процес становлення людини як виду живих істот на нашій планеті й започаткувала історію людства.

Номер слайду 8

4. У чому полягає своєрідність Стародавнього світу?Стародавній світ розпочинає свою історії від появи першої людини, що сталося мільйони років тому. Людство тоді тільки з'являлося. Історія Стародавнього Світу розповідає про перші знаряддя праці, ремесло, як тоді жили люди. Вона займає тривалий період в історії. І наприкінці, хотілось б сказати, вчіть історію, бо людина, яка не знає минулого, немає майбутнього.

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
7466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку