Презентація. Історія в романі Ю. Косача "Володарка Понтиди"

Про матеріал

Автор звертається до ХVIII ст. Історична таємниця – привід для художнього осмислення проблем. Закоханий у княжну український юнак, нащадок козацького роду, Юрій Рославець опиняється в епіцентрі багатьох подій європейської історії.

У передмові Косач заперечує тезу М. Драгоманова, що ХVIII ст. було «пропащим часом», стверджуючи: «Це був реалістичний світогляд нащадків українського бароко, які знали, що «головою муру не проб'єш».

Косач робить відкриття: «ця історія надзвичайно актуальна, бо перегукується з нашою сучасністю, також багатою на всілякі химерні і чудернацькі явища, конфлікти, перипетії».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор звертається до ХVIII ст.Історична таємниця – привід для художньогоосмислення проблем. Закоханий у княжну український юнак, нащадок козацького роду,Юрій Рославець опиняється в епіцентрі багатьох подій європейської історії.

Номер слайду 2

У передмові Косач заперечує тезу М. Драгоманова, що ХVIII ст. було «пропащим часом», стверджуючи: «Це був реалістичний світогляд нащадків українського бароко, які знали, що «головою муру не проб’єш».

Номер слайду 3

Косач робить відкриття: «ця історія надзвичайно актуальна, бо перегукується з нашою сучасністю, також багатою на всілякі химерні і чудернацькі явища, конфлікти, перипетії».

Номер слайду 4

Письменник підкреслює, що вигадки у творі не багато: «виступають конкретні історичні постаті, їх шлях накреслено на основі їхніх біографій, перипетії, пригоди і настрої вичитані не в пожовклих сухих документах, а здебільшого поміж рядками».

Номер слайду 5

Амбіція Косача колосальна: добудовувати своїми творами історію. На тлі усіх реальнихісторичних подій та героїв – психологія, політика, культура, побут. Косач розкошує в матеріалі європейської історії, виводить її альтернативні версії.

Номер слайду 6

Косач розгортає модель просування українських зовнішньополітичних інтересів. Його мрія – сильна батьківщина з гідними правителями, зі своєю регіною Понтикою,славними традиціями, атрибутами незалежної країни.

Номер слайду 7

Українська історія в романі: зовнішні відносини, інтелектуальні шляхи, зради і надії. Природно прочитати про Григорія Сковороду і козацькі роди, недовіру до українського питання, побачити це очима героя ззовні.

Номер слайду 8

Поряд із подіями в романі присутній історіософський аспект – посилання на тодішніх мислителів, митців, діячів, роздуми про особливості історичної доби та прикмети появи доби наступної.

Номер слайду 9

Косач не намагається викрити особу княжни Тараканової, виправдати чи засудити її. Не йдеться про достовірність змальованих фактів,бо центром оповіді стає міф. Легендарною є описувана епоха, історія княжни, її царювання, її почту.

Номер слайду 10

Юрій Косач:«Над усе буду радий, коли прекрасна і блискуча доба начебто безжурного «осьмнадцятого» постане перед читачами роману як чудесна казка і як сувора правда».

pptx
Додано
27 січня 2018
Переглядів
844
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку