Презентація "Іван Котляревський - родоначальник нової української літератури"

Про матеріал
Презентація містить основні відомості про Івана Петровича Котляревського як зачинателя нової української літератури. Може слугувати наочним матеріалом до уроку української літератури у 9 класі або під час виховного заходу за творчістю письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Котляревський (1769-1838) − Родоначальник літературної української мови9 клас

Номер слайду 2

Народився восени 1769 р в м. Полтаві у сім’ї дрібного магістратського урядовця. Родина дотримувалась старовинних звичаїв.

Номер слайду 3

Будинок Котляревського у Полтаві, робота Тараса Шевченка 1845 р.

Номер слайду 4

Освіта. У 1783р його віддали до Словенської, пізніше Катеринославської семінарії в Полтаві.

Номер слайду 5

Захоплення. Ретельно вивчав традиції,звичаї,обряди,повір’я та перекази українців. Захоплювався театром виконував ролі в п’єсах російського драматурга Княжніна.

Номер слайду 6

Кар’єра. У 1796р вступив на військову службу і в 1806-1807 роках взяв участь у Молдавському поході. 1810р почав працювати наглядачем у Полтавському домі виховання дітей,бідних дворян.

Номер слайду 7

Поема ’’Енеїда’’ Вперше була надрукована в Петербурзі 1798р. Це перша друкована українська книга, написана народною мовою.

Номер слайду 8

Оцінка творчості Творчість Котляревського високо цінував Т. Шевченко. Поет в 1838 написав вірш «На вічну пам'ять Котляревському», в якому підносив Котляревського, як національного співця та прославляв як творця безсмертної «Енеїди».

Номер слайду 9

Літературно-художня спадщина Його твори мали значний вплив на подальший розвиток нашого письменства, а його традиції були розвинуті в кращих творах П. Гулака-Артемовського,Є. Гребінки,С. Писаревського

Номер слайду 10

Місце смерті Помер Котляревський Іван Петрович в м. Полтава 10 листопада 1838 році

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
3640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку