Презентація " Колискова пісня".

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати на уроці читання у 2 класі до теми " Читаємо і пізнаємо таємниці рідної мови".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колискова пісня

Номер слайду 2

Колискова пісня - жанр народної родинної лірики, специфічний зміст і форма, якої сприяли присипанню дитини в колисці. Колискова пісня - це абетка виховання дитини. Пісні передавалися з вуст в вуста, охоронялися, зберігалися у родинах і дійшли до нас з глибокої давнини.

Номер слайду 3

Ой ходить сон коло вікон

Номер слайду 4

Колискову пісню співає мати або бабуся, аби заколисати, залюляти, приспати дитину. Колисанки переважно короткі. Мелодія приємна, нескладна. Вона спонукає дитину до сну.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тиша, вечір на дворі

Номер слайду 7

З давніх часів для дитини плели або майстрували колиску. Використовували дерева - вербу, клен, явір, калину. Прикрашали колиску малюнками, вишивками. Під подушку клали цілющі трави - чебрець, м’яту, материнку, безсмертник. Усе це оберігало немовля, допомагало міцно та спокійно спати.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Найдавніший звичай -першим класти у колиску кота. Вважалося, що він принесе солодкий сон, спокійну вдачу.

Номер слайду 10

Ой, ти коте коточок

Номер слайду 11

До наших днів збереглися пестливі слова - звертання матері до малого дитяти, такі як: донечко, синочку, сонечко, пташечко, ясочко, серденько, котику, зайчику, горобчику. Глибокі почуття і ніжність мама передає цими словами до своєї дитини.

Номер слайду 12

Люлі, люлі, люлі налетіли гулі

Номер слайду 13

Материнська мудрість, переходячи із покоління в покоління, внесла в колискові пісні життєво важливу інформацію про оточуючий світ, про добро і зло. Колискові пісні - особливі. У них багато любові, щирості, ніжності до немовляти. Вважалося, що саме за допомогою пісень, маленька дитина починає пізнавати навколишній світ.

Номер слайду 14

Якби не мамина пісня, яким убогим було б наше життя В.Скуратівський

Номер слайду 15

Сучасні колискові пісні не менш пізнавальні. З їх допомогою малеча вчиться розмовляти, запам’ятовувати та наспівує сучасні мелодії відомих мультиків.

Номер слайду 16

ppt
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку