Презентація "Крістіне Нестлінгер "Мислитель діє"

Про матеріал
Матеріал містить інфомацію про письменницю Крістіне Нестлінгер та знайомить з планом повісті "Мислитель діє" - шкільного детективу. Для використання при викладанні курсу "Сучасна дитяча література"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Потапова А. Ю. Вч.зарубіжної літератури. Комишанської ЗОШ №26 Херсонської міської ради. Крістіне Нестлінгер“Мислитель діє”

Номер слайду 2

Крістіне Нестлінгер ( 1936-2018рр.) - австрійська дитяча письменниця, авторка більше сотні творів для дітей та підлітків, лауреат багатьох престижних літературних премій. Вчилася в гуманітарній школі а потім у Віденській Академії мистецтв. За професією – художник-дизайнер. Ілюструвала книжки для дорослих. Власні твори почала писати для своїх дочок. Книга “Рудоволоса Фредеріка» принесла славу та популярність” (1970р.). Героями її книг є реальні діти, які живуть десь поряд.

Номер слайду 3

Письменниця вважає, що в непослуху дітей найбільше винні дорослі. Вона розповідає не лише про дітей, а й про їх нервових матерів, безпорадних вчителів і про їхніх батьків, які завжди зайняті роботою. Найбільше їй не до душі дорослі, які забули своє дитинство, домашні тирани. У персонажах Нестлінгер читачі впізнають самих себе: недосконалих, які помиляються, шукачів виходу, що живуть нормальним життям з радощами і негараздами. Її герої часто бувають товстими, противними, нахабними і боязкими. Діти можуть жахливо розлютитися, почати грубити і хуліганити

Номер слайду 4

За «Рудоволосу Фредеріку» письменниця отримала приз Фрідріха Бедекера. Крістіне Нестлінгер — лауреат більш ніж 30 літературних премій, серед них — Медаль Ганса Крістіана Андерсена. 2003 року Нестлінгер стала першим лауреатом премії пам'яті Астрід Ліндгрен. Діапазон її творчості надзвичайно широкий:  вірші, оповідання для найменших, пародії на комікси, детективи, фантастичні повісті, літературні казки.

Номер слайду 5

Це детективна повість, героями якої є троє хлопчиків-підлітків і їхня подруга Лілібет. У хлопчиків у класі були прізвиська. Рудого Отлла називали "Туз пік", красунчика метиса Міхаеля — "Сер", маленького, кругленького, з рожевими щічками і дуже розумного Даніеля — "Мислитель". Даніель більш за все любив думати вчитель: "Я випускаю на волю свої думки, вони стрибають у різні боки, а я за ними стежу". Здатність думати стала Даніелю в пригоді тоді, коли потрібно було знайти класного злодія. Мислитель виявив злодія. Це був їхній однокласник — затурканий, малоприємний хлопчик, з яким ніхто не товаришував. Він випадково виявився злодієм, і ніхто не знав, як з ним вчинити. “Можна промовчати, тому що шкода цього недолугого, але тоді злодієм вважатимуть Сера, що теж несправедливо”.

Номер слайду 6

Про що повість “Мислитель діє”Звичайна шкільна подія виявила ціле коло проблем, на які мало хто звертав увагу в щоденній маячні. Класний злодюжка краде не заради збагачення, а заради нового друга, котрий у такий спосіб улаштував йому іспит. Та й сам приятель, такий самий підліток, тільки на два роки старший, удає з себе ватажка гангстерської зграї, тому що теж не знає, чим зайнятися. Усім до нього байдуже: батько у від'їзді, заклопотана мати своїм обов'язком вважала лише задоволення матеріальних запитів свого чада: "Ні в чому йому не відмовляєш! — репетувала вона. — Усе в нього було!" Але, напевно, чогось важливішого, ніж матеріальні цінності, її син все-таки не мав. Чого ж? Варто про це подумати. Погано, коли батьки байдужі до своїх дітей, але не краще, якщо вони опікують кожний їхній крок, як це сталося з Лілібет. Мати контролювала свою дочку щохвилини, позбавляючи її самостійності, а отже, і приватного життя. Дівчинці довелося відвойовувати право самій розпоряджатися своїм часом і розв'язувати власні проблеми.

Номер слайду 7

Проблематика твору: К. Нестлінгер показує звичайний клас, під повсякденною оболонкою звичайності й нормальності якого криються серйозні проблеми. Крім розглянутої проблеми дитячої самотності, автор порушує проблему расизму (ставлення до Сера — метиса) і дитячої жорстокості. Ніхто, крім друзів, не захотів розібратися в історії із Сером, хоча дуже багато чого в ній не збігалося. Але і про силу дитячої дружби теж говорить письменниця. Вона спонукає доактивних дій, навіть якщо вони суперечать людській натурі. Мислитель каже: "...один з багатьох принципів — не займатися такими мерзенними історіями, як ця історія з крадіжкою. Але заради друга можна пожертвувати навіть своїм принципом. Я знайду справжнього злодія..." А Лілібет, заради порятунку товариша, відвоювала в матері право самій розв'язувати свої проблеми. А в дитячому житті їх вистачає. Це і стосунки з батьками (у кожного з героїв вони різні), із учителями. Є фрау Хуфнагель, у якої можна запитати що завгодно, і є дуже правильний учитель математики, у якого завжди дисципліна в класі, але з ним не можна поговорити.

Номер слайду 8

Проблематика твору: Не завжди просто складаються і стосунки дітей одне з одним. "Добре б навчитися любити", — мріє Мислитель. К- Нестлінгер пише про австрійську школу й австрійських дітей. Але проблеми, які вона порушує, — загальнодитячі, адже зумовлені психологічними або почасти соціальними причинами. Тому повість "Мислитель діє" може покласти початок розмові про проблеми в дитячому колективі. Особистий щоденник Мислителя, введений у сюжет, додає оповіданню довірливої інтонації. Твір приваблює читача і наближає проблеми героїв твору до його власних. Наявність у повісті героїв-однолітків також підсилює інтерес до неї підлітків.Є в творі і хвилююча читачів тема взаємин хлопчиків і дівчаток. "Я вважаю, що письменник має говорити своїм читачам тільки те, що їх цікавить", - стверджує К. Нестлінгер. Повість "Мислитель діє" саме до таких і належить.

Номер слайду 9

План повісті:1. Знайомство з чотирма друзями, учнями 3-”Д” класу середньої австрійської школи .2. У класі відбулася перша крадіжка – кошельок Лілібет зі шкільної сумки.

Номер слайду 10

3. Зникнення “Молочних грошей” та кишенькових грошей у дівчат-однокласниць. Зникнення золотого ланцюжка у однокласника Івана.4. Пошуки крадія та підозри у класі.5. Мислитель записує свої спостереження у особистому щоденнику.6. Святкова вечірка у Сюзі та зникнення з її квартири банківських книжок. Черговий скандал у класі та в школі.

Номер слайду 11

7. Крадіжка золотого годинника однокласниці. Обшук у класі.8. Годинник знайдено в парті однокласника Сера.9. Обвинувачення та бойкот.10. План по врятуванню друга.11. Розум Мислителя та увага до дрібниць.12. Пошук підозрюваного та несподіваний поворот.13. Чесне ім’я друга повернено!

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Розповідь про письменницю.2. Обговорення кульмінаційого моменту та фіналу повісті.3. Який з героїв найбільше сподобався? ДЯКУЮ ЗА РОБОТУ!

pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
1526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку