Презентація "Культура Давнього Риму"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Давнього Риму6 ВІ63-64

Номер слайду 2

Ми здійснимо подорож до культурних пам’яток римської доби. З’ясувати витоки римської культури та її вплив на культуру людства допоможуть запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. НАУКОВІ ЗНАННЯ В ДАВНЬОМУ РИМІУчені Давнього Риму активно досліджували навколишній світ. Багато ідей римських учених лягли в основу сучасних наук. На основі спостережень та експериментів розвивалася медицина. До наших днів дійшли імена вчених-медиків Галена, Цельса. У Римі з’явилися громадські лікарні, аптеки. Видатний оратор Цицерон, республіканець, відомий творами про риторику, мораль, політику й право. Багато праць про мораль, політику та природу написав письменник і філософ Сенека. Першу енциклопедію з географії, ботаніки, зоології написав учений Пліній Старший. Учений-астроном Птолемей висунув ідею геоцентричної будови системи всесвіту, за якою Земля була центром, а Сонце та інші небесні тіла обертаються навколо неї. В праці «Географія», було вміщено перший атлас світу. Досвід архітектури узагальнив у праці «Десять книг про архітектуру» інженер та архітектор Вітрувій.Історію Римської імперії висвітлив історик, оратор і політик Тацит у працях «Анали», «Історії», «Нариси». Він описав життя і побут германських племен, а також згадував давніх слов’ян (предків українців). Скористуйтеся кюар кодом, подивіться відео і визначте винаходи давніх римлян, якими ми користуємося дотепер. Які науки вони відзеркалюють?

Номер слайду 4

Я – Цельс. «Бездіяльність послаблює тіло, а праця зміцнює: перше призводить до передчасної старості, а остання подовжує молодість». Я - Гален. «Людина має 4 темпераменти: сангвіник, холерик, меланхолік, флегматик»Я - Сенека«Кинь мене вовкам, і я повернуся, очолюючи зграю»Я- Цицерон«Найбільше з достоїнств оратора – не тільки сказати те, що потрібно, але і не сказати того, що не потрібно». Я- Птолемей. «Сонце обертається навколо землі»Я – Пліній старший. Я написав першу енциклопедію з географії, ботаніки, зоології Я – Тацит«Венеди численні і займають величезну територію»Перевіримо пам’ять? Виконайте вправу:

Номер слайду 5

2. РИМСЬКЕ МИСТЕЦТВО Й ОСНОВНІ АРХІТЕКТУРНІ ПАМ’ЯТКИРим створив велику культуру і прагнув поширити цивілізацію в світі. Цікавим є те, що римляни не продовжили теоретичних досліджень греків у галузі фізики та математики. Їх цікавило здебільшого практичне застосування наукових досягнень. У містах і провінціях вони побудували бруковані дороги з мостами, проклали з гір водогони — акведуки, споруджували басейни, лазні-терми, бібліотеки. Римляни винайшли бетон, що застосовували в архітектурі. Особливість римської архітектури — використання арок і склепінь. Значна кількість пам’яток архітектури носять імена не своїх творців, а замовників: імператорів, видатних чиновників, полководців, імператорів. Наприклад, відомий як Колізей амфітеатр Флавіїв (династія римських імператорів), Аппієва дорога (на честь римського Цензора). У всіх галузях культури римляни багато чого запозичили в греків. Мистецтво в Римі відігравало зовсім іншу роль, ніж у Греції, в якій воно було нерозривно пов’язане з життям. Грецькі живописці, скульптори, архітектори, філософи та поети самі творили історію. Але вони не обмежилися тільки імітацією, а розвивали свою самобутність. Римська культура є основою для розвитку культури країн світу. Пам’ятна монета Іспанії 2 євро із зображенням римського акведука

Номер слайду 6

Поміркуймо!Римляни створювали багато скульптур, але ще частіше копіювали грецькі. Так, знаменита статуя «Дискобол» скульптора Мирона відома завдяки римській копії. Це перша класична скульптура, яка зображує людину. А як саме зображує людину ця статуя?Дискобол. У III—IV ст. н. е. в пізній Римській імперії з’явилася мода на такий вид мистецтва, як хрисографія. Живописці малювали сусальним (найтоншим) золотом по склу і прикривали це зверху іншим склом, сплавляючи їх. Дуже часто це робили на денцях склянок для пиття, і зазвичай це були портретні зображення, мабуть, того, кому призначався подарунок. Подібним чином створювали й медальйони. Також ювелір-хрисограф писав окремі слова та імена золотом. Поміркуймо!Як ви розумієте вислів: «Рим завоював світне тільки мечем — він переміг його своєю культурою»?

Номер слайду 7

Діємо: практичні завдання1. За поданими в тексті описами архітектурних споруд спробуйте визначити, які з них зображені на фото.2. Визначте призначення цих споруд.3. Чим римські архітектурні пам’ятки схожі на давньогрецькі?Римський акведук в іспанському місті Сеговія — найдовший зі збудованих римлянами в Європі; його довжина — 818 м, висота 167 арок, складених без цементу або іншого скріплювального матеріалу — 29 м. У 1985 р. пам’ятку занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Найбільшою архітектурною пам’яткою часів Флавіїв була Арка Тіта, споруджена на римському Форумі. Вона увічнювала перемогу імператора в Юдейській війні 70 р. Найдосконалішою зі збережених архітектурних пам’яток є чудовий 43-метровий Пантеон — «Храм усіх богів». Простір Пантеону увінчує міцне склепіння з відкритим верхом діаметром 9 м. Крізь купол на відвідувачів храму ллються потоки сонячного світла.

Номер слайду 8

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Культура давнього Риму». Дайте відповіді на запитання.ІІ. Обговоріть у групіУсю територію Римської імперії пронизували дороги. Їхня загальна мережа становила понад 80 тис. км, вони пролягали по території, що тепер охоплює 32 країни. Будівництво Аппієвої дороги. Дорога, побудована римлянами в Північній Африці (сучасний Алжир) 1800 р. тому1. Навіщо в Римській імперії приділяли таку увагу будівництву доріг?2. Чи може показник якості доріг слугувати показником сильної держави?ІІІ. Мислю творчо. Уявіть, що ви зібралися на туристичний вікенд до Рима. Складіть маршрут вашої поїздки й екскурсій цим містом. Дізнайтеся, як у Рим можна дістатися з України, де в Римі оселитися, перекусити. Складіть кошторис вашої поїздки на дві особи (ви і близька вам людина). Презентуючи свою роботу, вкажіть джерела інформації, якими ви користувалися.

pptx
Додано
9 березня
Переглядів
689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку