Презентація "Культура Китаю"

Про матеріал
Матеріал знайомить з культурою Давнього Китаю. Під час роботи з презентацією діти ознайомляться із релігією давніх китайців, якою була китайська писемність, зможуть оцінити значення винаходів зроблених китайцями .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЧИТЕЛЬ : ЛІТІЧЕНКО ТЕТЯНА ПАВЛІВНАВАТУТІНСЬКА ГІМНАЗІЯ № 1 ВАТУТІНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТЕМА: РЕЛІГІЯ ТА КУЛЬТУРА ДАВНЬОГО КИТАЮ.2023 рік

Номер слайду 2

МЕТА: знати про давні китайські релігійні культи, якою була китайська писемність, розповідати про Конфуція та Лао Цзи, визначати роль винаходів китайців в історії, цінувати досягнення китайської культури.

Номер слайду 3

Напис на панцирі черепахи. Напис на баранячій лопатціКитайці з глибокої давнини високо цінували вченість. У Китаї при розкопках знайдено багато кісток тварин із видряпаними на них написами.Їх використовували для ворожіння.

Номер слайду 4

12 ієрогліфів, що означають тварин китайського гороскопу. Китайські ієрогліфи – чай. Для запису слів китайці використовували ієрогліфи. Кожен ієрогліф – це малюнок, який має своє значення. В китайській мові відомо 80 тисяч ієрогліфів. Культурна людина володіє 5 – 6 тисячами ієрогліфів.Ієрогліфи писали стовпчиками згори донизу тушшю за допомогою пензлика.

Номер слайду 5

Китайські ієрогліфи. Бамбукова книжка. Більше трьох тисяч років тому китайці для письма почали використовувати бамбук. Його розколювали на довгі дощечки на яких писали. Докупи їх зв'язували шнурком. Ця зв'язка бамбукових дощечок була першою китайською книжкою.

Номер слайду 6

Ієрогліф Дракон. Вогняний дракон. Річковий дракон. Китайці поклонялись силам природи. Вони уявляли їх у вигляді добрих та злих богів та духів. Найшановнішою істотою був дракон. Він був повелителем дощів, грози та річкових вод. Згодом дракон став символом імператора.

Номер слайду 7

У 551 -479 рр. до н.е. жив знаменитий філософ Конфуцій. Його вченням китайці користуються дві з половиною тисячі років. За вченням Конфуція, кожна людина, за волею неба, посідає призначене їй місце. Кожний повинен сумлінно виконувати свої обов’язки, інакше в країні почнуться негаразди. Конфуцій

Номер слайду 8

Лао Цзи в перекладі означає “ старий філософ ”Він створив вчення, яке називається даосизм. Лао Цзи повчав, що все на світі проходить один шлях – від народження до зникнення. Лао Цзи

Номер слайду 9

Одним із чудових винаходів , зроблених китайцями був компас. Для письма китайці створили папір, який придумав у І ст. Цай Лунь. У ІХ ст. китайці винайшли як друкувати книжки. Модель китайського компаса династії Хань

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
2950
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку