Презентація "Лексичне значення слова"

Про матеріал
Презентація "Лексичне значення слова". Використання презентації сприятиме унаочненню уроку української мови в 5 класі, зацікавленню учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

… …. Чи сподобався вам міні-твір Пепі?

Номер слайду 3

Порівняйте … …. У чому секрет краси художнього слова? У майстрів слова дуже багато секретів, але найголовніший – вони знають безліч слів і вміють ними користуватись.

Номер слайду 4

Лексика та її склад … ….

Номер слайду 5

… …. Не кожне поєднання звуків є словом. Бо слово повинно щось означати. А те, що воно означає, і є лексичне значення слова.

Номер слайду 6

… …. Що хотіла сказати Пепі, намалювавши окуляри пана Нельсона і їх частини? Лексичне значення складають загальні і головні ознаки предмета, явища або поняття

Номер слайду 7

… …. Тарасику, світла твоя голова, Ану, зустрічав ти, наприклад, слова: Красуля, красоля? Словник розгорни – І зразу побачиш, що значать вони: Красуля - красуня, красоля - цвіток. І тут же: краснуха - хвороба діток. Вивчатимеш мову: слова - в голові, Любов до них - в серці, в самому єстві. - Слова в голові? - розсміявся хлопчик, - То, значить, для слів не потрібний клумак! Виписати слова, на які звертає увагу автор, та їх лексичне значення Зробити синтаксичний розбір останнього речення, пояснити пунктограми.

Номер слайду 8

… …. Що ж не врахувала Пепі?

Номер слайду 9

Перевірте і виправте помилки, якщо є … …. Такі помилки називаються граматичними і позначаються - г Що Пепі хотіла сказати своїм малюнком? Королеви Лексика і Граматика нерозлучні, як невіддільні граматичне і лексичне значення слів

Номер слайду 10

Редагування тексту ( усно) … …. Тихо шепочуть верхушки дерев. А кусти мовчать, бо до низу вітерець не достає. Трава і грамочку не ворухнеться. І вода в озері, кажеться, застила. Прочитати відредаговані речення. Як називаються такі помилки? Це лексичні помилки. Позначаються - л.

Номер слайду 11

Вправа з ключем … …. Звір породи котячих, цар звірів. Рухатись, пересуватись без допомоги транспортних засобів. Скошена й висушена трава, що йде на корм худобі. Найхолодніша пора року. Ящик з отвором, куди під час виборів опускають бюлетені. Предмет меблів, що являє собою широку горизонтальну дошку на чотирьох високих ніжках. Стан скорботи з приводу чиєїсь смерті або іншої трагічної події. Гострим предметом щось розділяти на частини або подрібнювати. Взірець досконалості. Чемодан, ручна скринька. За поданими значеннями записати слова у стовпчик.

Номер слайду 12

Перевір себе … …. Лев. Іти. Сіно. Зима. Урна. Стіл. Траур. Різати. Ідеал. Валіза. Ключ: «Ліс зустрів мене, як друга».

Номер слайду 13

Домашнє завдання … …. - Підготувати усне повідомлення про лексику, лексичне значення слова ( за матеріалом підручника) За ключовою фразою останньої вправи («Ліс зустрів мене, як друга») скласти віршик, твір - мініатюру або 5-6 речень (На вибір )

Номер слайду 14

Кросворд … …. Цікавинка Цікавинка Розгадайте кросворд, і тоді в першому стовпчику по вертикалі можна буде прочитати назву мовного терміна: 1. Ледача людина. 2. Швидкий поїзд, автобус. З. Вид усної народної творчості. 4. Головне місто держави. б. Яка буква «ображається» за те, що її не пишуть на початку слів. б. Судно, у якому врятувався Ной. 7. Особа, яка написала твір.

Номер слайду 15

Відповіді … …. Цікавинка Цікавинка 1.Ледар. 2. Експрес З. Казка 4. Столиця. б. И. б. Ковчег. 7. Автор.

Номер слайду 16

Акровірші … …. Цікавинка Цікавинка Загадка з розгадкою Розтина блакить гостроголова, Аж до зір готова досягти. Космонавтики вона основа, Екіпаж споряджено - лети. Тут , у вірші, й відповідь готова, А тобі - лишається знайти. Д.Білоус. Що за птиця? Між людьми, як пташка , в'ється, У людей і їсть, і п'є. Ходить старець, просить, гнеться, А у неї всюди є. Л.Глібов.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чепіга Ганна Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 грудня 2019
Переглядів
7438
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку