Презентація "Лінгвістичний дайджест "Заговори, щоб я тебе побачив"

Про матеріал
Презентація містить матеріал для проведення позакласного заходу або уроку до Міжнародного дня рідної мови у формі лінгвістичного дайджесту: історичні факти про виникнення свята, вислови відомих людей, цікаві факти про мови світу та докази унікальності української мови, поетичну сторінку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Заговори, щоб я тебе побачив» ЛІНГВІСТИЧИЙ ДАЙДЖЕСТдо МІЖНАРОДНОГО ДНЯ рідної мови

Номер слайду 2

Сьогодні Міжнародний день рідної мови! Вітаю всіх, хто ввібрав в себе нашу мову, знає своє коріння та розуміє витоки Це дає нам силу і могутність. Бережімо і розвиваймо рідну мову, цінуймо її дари, не розпорошуючись на запозичення. Ми могутні й міцні в своїй мові. Наше слово – наша сила!

Номер слайду 3

“Мови – це важливо!” – цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови. 

Номер слайду 4

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ліна Костенко. Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Номер слайду 5

Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Ця країна і звернула увагу ЮНЕСКО на мовне питання. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні.

Номер слайду 6

Мова – це не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш значуще. Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу . Олесь Гончар У ЮНЕСКО вирішили, що привернення уваги до збереження мовного розмаїття – важливо для захисту різноманіття культур. Вивчення іноземних мов та багатомовність, зрештою, є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги на всій планеті. Відтак, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Починаючи з 21 лютого 2002 року, цей день відзначають і в Україні.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У сучасному світі налічують близько 7000 мов

Номер слайду 9

У Мексиці існує мова, яка може зникнути назавжди, т. щ. носіїв цієї мови залишилося всього двоє.

Номер слайду 10

В державі Папуа - Нова Гвінея розмовляють 840 мовами.

Номер слайду 11

Існує 13 різних способів написання звуку [0] французькою мовою.

Номер слайду 12

Алфавіт мови ротокас, на якому говорять 4 тисячі осіб, налічує всього 11 букв і є найкоротшим алфавітом у світі.

Номер слайду 13

Найбільше букв в алфавіті кхмерської мови - основної мови Камбоджі.Їх налічується аж 72 букви.

Номер слайду 14

У китайській мові близько 50 тисяч ієрогліфів. Щоб вільно читати пресу, необхідно вивчити близько 2 тисяч ієрогліфів.

Номер слайду 15

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Номер слайду 16

Щороку повністю перестають вживатися близько десяти мов.

Номер слайду 17

Тож цее свято стало для українців ще одним днем пошановування рідної української мови.

Номер слайду 18

Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу.

Номер слайду 19

Українська мова посідає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.

Номер слайду 20

Наша мова ОСОБЛИВА

Номер слайду 21

Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла. Микола Гоголь

Номер слайду 22

Українська мова – одна з найкрасивіших мов у світі. Так вважаємо не лише ми, українці, а й інші жителі світу. Так, наприклад, на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу після італійської, звісно. А в 1934 році в Парижі українська мова ввійшла до трійки найкрасивіших мов світу.

Номер слайду 23

У 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли, (на території сучасної України), того самого Аттіли, який розгромив Римську імперію, записав слова “мед” і “страва”.

Номер слайду 24

Українська дуже тісно пов’язана зі старослов’янською — спільною мовою предків всіх сучасних слов’ян; так само, як санскрит, є мовою, найближчою до спільної мови перших індоєвропейців (арійців). До речі, в українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті: “повітря”, “кохати”, “кінь”, “дерево”, “вогонь”.

Номер слайду 25

Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.

Номер слайду 26

Сучасна українська мова налічує, згідно словнику Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в даний час.

Номер слайду 27

Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово “вороги” – “вороженьки”.

Номер слайду 28

За межами Європи українська мова має напівофіційний статус в США (округ Кук штату Іллінойс). Відомо, що округ Кук в штаті Іллінойс – це 16-й з набільших у світі урядів місцевого самоврядування. В цьому окрузі проживає близько 5,5 мільйонів населеня, до складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями. Українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у даному районі.

Номер слайду 29

В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов’янського календаря — сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік ; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп» , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» — мерзла колія на дорозі).

Номер слайду 30

В українській мові безліч синонімів.

Номер слайду 31

Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів мають слова «говорити» (108) та «бити» (45 синонімів). Колошпалити, лупити, лупцювати, мотлошити, піднімати руку, всипати березової каші, годувати потиличниками, лущити, кулачити, гилити, батожити, стусувати, гателити, стьобати, човпти, чухрати, молотити,б ухкотіти, пірчити, маніжити, чустрити, гніздити, окладати, кресати, товкмачити, хворостити, періщити, локшити, хвиськати, колошматити, хвоїти, парити, сікти, хльостати, чесати, клепати, бичувати, кропити, шмагати, шкварити, товкти, гатити, гамселити, голомшити, гріти, дубасити, духопелити, жарити, пригощати, частувати.

Номер слайду 32

108 синонімів дієслова «говорити»

Номер слайду 33

ПОЕТИЧНИЙ ПЕРЕДЗВІН

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Спитай себе, дитино, хто ти є,    І в серці обізветься рідна мова;    І в голосі яснім ім’я твоє    Просяє, наче зірка світанкова.    З родинного гнізда, немов пташа,    Ти полетиш, де світу далечизна,    Та в рідній мові буде вся душа    І вся твоя дорога, вся Вітчизна.    У просторах, яким немає меж,    Не згубишся, як на вітрах полова.    Моря перелетиш і не впадеш,    Допоки буде в серці рідна мова.     Дмитро Павличко

Номер слайду 36

Л. Костенко. Д. Павличко. М. Рильський. М. Пироженко. О. Олесь. Ю. Шкрумеляк. Т. Масенко. В. Олійник. Л. Савчук. В. СимоненкоІ. Багряний

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку