Презентація "Література, театр і музичне мистецтво"

Про матеріал
друга половина XIX — початок XX ст. були складним і суперечливим періодом у розвитку української культури. Незважаючи на труднощі й за відсутності підтримки з боку держави, культура збагатилася визначними здобутками майже в усіх провідних галузях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 34. Література, театр і музичне мистецтво

Номер слайду 2

Завдання уроку:характеризувати розвиток української літератури, театру й музики у другій половині XIX — на початку XX ст.; розповідати про творчість видатних митців; давати оцінку рівня розвитку української літератури, театру, музики, показувати їх взаємозв'язок.

Номер слайду 3

План вивчення: Як розвивалося театральне мистецтво. Що визначало розвиток музичної культури і яка роль у ньому належить М. Лисенку. Що визначало розвиток української літератури

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: модерністська течія, «нова школа», «корифеї українського театру», «модернізм», «модерністський переворот у літературі».

Номер слайду 6

Персоналії: Марко Вовчок, Г. Барвінок, С. Руданський, Ю. Федькович, І. Нечуй-Левицький, Панас Мирний, І. Франко, В. Винниченко, М Коцюбинський, Леся Українка, М. Старицький, М. Кропивницький, І. Тобілевич (Карпенко-Карий), М. Заньковецька, С. Гулак-Артемовський, М. Лисенко, М. Вербицький.

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Пр. Робота з картою:

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Як розвивалося театральне мистецтво

Номер слайду 10

Театр корифеїв. Перший ряд зліва направо: М. Садовський, Г. Затиркевич-Карпинська, М. Кропивницький, М. Заньковецька

Номер слайду 11

Марія Заньковецька (1854-1934)

Номер слайду 12

Марко Кропивницький (1840-1910)

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу2. Що визначало розвиток музичної культури і яка роль у ньому належить М. Лисенку

Номер слайду 14

Соломія Крушельницька (1872-1952)

Номер слайду 15

Микола Лисенко (1842-1912)

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу3. Що визначало розвиток української літератури

Номер слайду 17

Письменники на відкритті пам’ятника І. Котляревському в Полтаві (зліва направо): М. Коцюбинський, В. Стефаник, Олена Пчілка, Леся Українка, М. Старицький, Г. Хоткевич, В. Самійленко. 1903

Номер слайду 18

Словник: Модернізм (від фр. moderne - сучасний) - загальноприйнятий термін для позначення мистецтва кінця 19 - першої половини 20 ст. Він застосовується до різних за ідейними шуканнями шкіл, об’єднуючи нереалістичні течії в мистецтві і літературі в один напрям.

Номер слайду 19

Леся Українка (1871-1913)

Номер слайду 20

Ольга Кобилянська (1863-1942)

Номер слайду 21

Володимир Винниченко (1880-1951)

Номер слайду 22

Василь Стефаник (1871-1936)

Номер слайду 23

Закріплення нових знань. Установіть хронологічну послідовність подій: взаснування М. Лисенком першої в Україні Музично-драматичної школи; створення М. Кропивницьким в Єлисаветграді театру корифеїв; створення в Києві першого стаціонарного професійного театру; заснування у Львові першого професійного українського театру «Руська бесіда».

Номер слайду 24

Закріплення нових знань2. Складіть речення, використавши поняття і терміни: «корифеї українського театру», «модернізм», «модерністський переворот у літературі».

Номер слайду 25

Закріплення нових знань3. Про кого з діячів культури йдеться?Композитор, основоположник української класичної музики, етнограф. Творець української оперної класики, зокрема опери «Тарас Бульба». 2. Неперевершена оперна співачка світового рівня. Володіла винятковими природними вокальними і сценічними даними, виступала на сценах провідних театрів світу - у Львові, Відні, Варшаві, Кракові, Петербурзі, Одесі. Парижі, Римі, Мілані, Буенос-Айресі та ін., виконуючи партії із 60 опер. 3. Письменниця, талант якої з особливою силою виявився в драматургії. Автор драматичних поем «Блакитна троянда», «Руфін і Прісцілла», «Лісова пісня», «Камінний господар». 4. Письменник, який першим в українській прозі розповів про життя української інтелігенції («Причепа», «Хмари», «Над Чорним морем»), торкаючись болісної проблеми її зросійщення. 5. Блискучий майстер поетичної творчості, автор соціально-психологічних та історичних повістей, письменник-драматург і учений-літературознавець, праці якого стали етапними в розвитку української критики. 6. Ініціатор створення першої української театральної трупи - Товариства українських акторів на Лівобережній Україні.

Номер слайду 26

Закріплення нових знань4. Укажіть, хто є автором названих творів. Опери «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Наталка Полтавка», «Енеїда», «Тарас Бульба». 2. Повісті «Fata morgana», «Тіні забутих предків». 3. Новели «Новина», «Виводили з села», «Синя книжечка», «У корчмі», «Катруся», «Кленове листя», «Стратився», «Камінний хрест». 4. Роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». 5. Повістей «Микола Джеря», «Кайдашева сім’я». 6. Драми «Одержима», «Вавилонський полон», «Кассандра», «Руфін і Прісцілла», «Оргія», «Камінний господар», «Лісова пісня».

Номер слайду 27

Закріплення нових знань5. До положень, що характеризують розвиток музики та літератури наприкінці 19 - на початку 20 ст., доберіть конкретні факти. Переломне значення для розвитку української національної класичної музики мала творчість її основоположника Миколи Лисенка.2. У 70–90-х рр. українське письменство зосереджується на соціальних і психологічних проблемах. 3. Важливою рисою літературного модерну в Україні було створення жіночої мистецької традиції. 4. Під впливом піднесення національно-визвольного руху на початку 20 ст. помітно урізноманітнилася тематика української літератури.

Номер слайду 28

Закріплення нових знань6. Дайте історичний коментар до подій та явищ, описаних у фрагменті джерела. У чому історичне значення згаданих подій/явищ?«Я палко люблю українську музику. Якщо Чайковського ми називаємо чародієм російської музики, то Лисенка, цього чудового і чаруючого красою своєї музики композитора, ми сміливо можемо назвати сонцем української музики. Такі українські актори, як Кропивницький, Заньковецька, Саксаганський, Садовський, – блискуча плеяда майстрів української сцени – ввійшли золотими літерами на скрижалі історії світового мистецтва... Той, хто бачив гру українських акторів, зберіг світлу пам’ять на все життя» (З листа К. Станіславського до А. Кримського).

Номер слайду 29

Підсумок уроку:друга половина XIX — початок XX ст. були складним і суперечливим періодом у розвитку української культури. Незважаючи на труднощі й за відсутності підтримки з боку держави, культура збагатилася визначними здобутками майже в усіх провідних галузях.в цей час відбулося становлення української національної літератури, театру та класичної музики.в другій половині XIX ст. романтизм поступився місцем реалізму. Однак у творчості українських письменників другої половини XIX ст. реалізм співіснував із романтизмом.незважаючи на урядові переслідування українства, у другій половині XIX ст. українське театральне мистецтво продовжувало розвиватися. Українські п’єси користувалися значною популярністю на сценах російських театрів.розвиток літератури й театру в другій половині XIX ст. надав потужного імпульсу процесу творення національної класичної музики.наприкінці XIX ст. вже було неможливо заперечувати існування національної української культури.

Номер слайду 30

Домашнє завдання: Підручник

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Дякую, дуже гарний візуальний матеріал.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
12631
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку