Презентація "М. Забочень: людина щасливої долі"

Про матеріал

Актуальність роботи мотивована потребою вивчити історичне минуле школи і видатних особистостей рідного краю. Пам'ять про минуле допомагає людям глибше зрозуміти сучасність, усвідомити своє місце у світі, більш ясно прогнозувати своє майбутнє. Людині дається досвід, здобутий тяжкою працею і кров'ю його предків, з тим, аби можна було не повторювати своїх та чужих помилок. І людина цим нехтувати не повинна. Досліджуючи історію рідної школи, якій в цьому році виповнюється 113 років, дізналися про плеяду видатних випускників, які стали відомими як Україні, такі в усьому світі. Одним із них був Михайло Степанович Забочень – мистецтвознавець, колекціонер, популяризатор української поштової листівки

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Людина щасливої долі»Звенигородська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №3 Черкаської районної ради. Виконала учениця 10 класу Звенигородської спеціа-лізованої школи І-ІІІ ступенів Звенигородської районної ради Кичата Юлія

Номер слайду 2

План1. Біографія М. С. Забоченя.2. Створення колекції поштових листівок.3. Популяризація української поштової листівки.

Номер слайду 3

Михайло Степанович Забочень. Мистецтвознавець, колекціонер, філокартист, популяризатор української поштової листівки

Номер слайду 4

Актуальність теми мотивована потребою вивчити історичне минуле школи і видатних особистостей рідного краю. Досліджуючи історію рідної школи, ми з’ясували про плеяду видатних випускників, які стали відомими як Україні, такі в усьому світі. Метою дослідження є узагальнення відомостей про життєвий і творчий шлях М. С. Забоченя. Бажання знати і зберігати духовні традиції, надбання народу рідного краю, почуття гордості за нашу творчу спадщину.

Номер слайду 5

М. С. забочень (6 років)Народився Михайло Степанович в 1924 році в досить великій і дружній родині на самій околиці Звенигородки.

Номер слайду 6

М. Забочень – шкільні роки«Моё увлечение открытками началось ещё в школьные годы. Стояли 30-е годы, мно-гие перебивались продажей уцелевших вещей. В их числе были и открытки. Мне, сыну каменщика, они казались осколками незнакомой жизни.» ( М. Забочень)

Номер слайду 7

Листівки з колекціїїМихайликові для поповнення своєї колекції доводилося жертвувати сніданками. Дадуть батьки якусь копійчину на булочку, а він купує одну листівку. За рік-півтора набралося з півсотні: польських, російських, німецьких. Але найбільше захоплювався портретами і краєвидами...

Номер слайду 8

Табір смерті Освенцим. Польща18 червня 1941 р. Михайло отримав свідоцтво про перехід до дев’ятого класу, і мріяв, що стане студентом університету. Але через три дні почалася війна, і він опинився в камері фашистської в’язниці в польському місті Бельско. А після невдалої втечі – в концтаборі Овенцим.

Номер слайду 9

Курсант Михайло забочень. В 1956 році Забочень вступив до Ленінградської академії зв’язку. Навчаючись, він продовжував свою улюблену справу – колекціонування.

Номер слайду 10

Поштова листівка 1917 року. Особливо відклався у пам'яті образ Тараса Шевченка. Для багатьох він - поет й земляк, близька й дорога людина. З його думами і мріями ніби легше жити, переборювати труднощі, домагатися успіхів.

Номер слайду 11

До глибини душі зво-рушують його поштівки із світлинами небожа кра-янина Григорія Шевченка (Петрика) з Кирилівки.

Номер слайду 12

Забочень в Центрі командно-вимірювальних комплексів штучних супутників Землі Призначення до Москви після Ленінградської академії, праця в закри­тій, але престижній галузі космічного зв'язку - це нова, сторінка і в життєвій долі Михайла Забоченя, і в особистій історії власного колекціонування.

Номер слайду 13

Листівки з колекціїМихайло Забочень, часто "дістаючи" для колекції речі, за які міг поплатитися головою, ризикував своєю волею. Досить було однієї "закордонно-ворожої" листівки, щоб потрапити за грати.

Номер слайду 14

М. с. забочень демонструє свою колекцію Михайло Степанович займався не тільки колекціонуванням поштових листівок, а і їх популяризацією. Постійно друкував свої статті в газетах і журналах, доводячи їх цінність, як невичерпне джерело історії України.

Номер слайду 15

Виставка колекції забоченя в москвіЗнайомство з невеликою частиною колекції земляка справило на мене надзвичайне враження: дух часу завмер тут, переломившись через цю призму.

Номер слайду 16

ДЖЕРЕЛАЗабочень М. Україна у старій листівці. – К., 2000. Забочень М. Филокартия. – М., 1973. Забочень М. Українська Великодня листівка. - Український кур’єр. - №3-4. – 1994. Забочень М. Шевченківські дні в Москві. - Український кур’єр. - № 2-3. - 1995. Людина щасливої долі. – Український огляд. – 2002. – січе Особисті листи і фотоархів Забоченя М. Український археологічний щорічник. – Випуск 7 – К., 2002. Федорук О. Україна у старій листівці: Альбом – каталог. – К., 2000.

pptx
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку