Презентація Мацуо Басьо

Про матеріал
Презентація є допоміжним матеріалом до уроку "Відображення японських уявлень про красу в поезії Мацуо Басьо. Лаконізм форми і широта художнього змісту хайку."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Японія. Відображення японських уявлень про красу в поезії Мацуо Басьо. Лаконізм форми і широта художнього змісту хайку.

Номер слайду 2

Японія Столиця – Токіо. Це острівна держава, яка розташована в Тихому океані. Налічує 3000 островів. Найвищою горою-вулканом країни є гора Фудзіяма, висота якої становить 3776 м. 

Номер слайду 3

Мацуо Басьо(1644 – 1694)

Номер слайду 4

ПАМ'ЯТНИКИ МАЦУО БАСЬО

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ХАЙКУ (яп. 俳句, はいく) — жанр японської поезії, трирядковий неримований вірш, що складається з 17 складів і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу.

Номер слайду 7

ХАЙКУ (хоку) – трирядковий вірш без рими, який одним образом викликає в уяві закінчену картину. Складається з 17 складів: У перекладі кількість складів змінюється

Номер слайду 8

У 1680 році Басьо створив перший варіант в історії японської поезії хайку:

Номер слайду 9

ПРИРОДА + ЛЮДИНА= СЕНС ЖИТТЯ

Номер слайду 10

СЕЗОННІ СЛОВАВесна(сакура, квітуча слива, соловей, ластівка, жабка) Літо(жайворонок, троянда, зозуля, спека, роса, муха, равлик)Осінь(літаюче павутиння, хризантема, пожовкле листя, крук, всохла гілка)Зима(сніг, холодний вітер, снігопад, короткий день, кінець року)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

 «Дорога мандрів – творча майстерня поета» Поночуйте просто неба, Тоді й збагнете вірші мої!Осінній вітер. Довгий, довгий шлях – I нiхто не йде навстрiч, Лиш осiння нiч… Як давно я не прощався!Тоді бриль - у руці, на плечах -Легка святкова накидка.

Номер слайду 13

«Нічний красень» Милуюсь місяцем,Навколо ставка проблукав. Цілісіньку ніч. Перед вродою квітів. Страшно стало місяцю. Сховався за хмари. Повний місяць. Подивись на поверхню озера-Куди там усім красуням!

Номер слайду 14

 «Червона Фудзі» Туман - це щільна мжичка. Удень нам не видно Фудзі, -Якийсь химерний настрій. Хмари - біля підошви,Над ними - нетрі Фудзіями. Шпилем у небо. Я раптом побачив їїПлаче самотня... Разом на місяць дивитимемось.

Номер слайду 15

«Якщо у твоєму серці квітуча слива» Під час квітування сакур. Горам краси не додасть. Навіть ранкова зоря. Квітучі сливи,Ніжні верби...І подібні до них. Молоді хлопці, жінки! З'являйтесь, вірші й такі,Які схожі були б не на мене,А на перші квіти сакури.

Номер слайду 16

«Осінній і зимовий пейзаж - пора життя» На всохлу гілку. Сів ночувати крук,Глибока осінь. Осінь - праосінь. Як там живе сусіда. Не знаю зовсім. Нумо,друзі,Ходім милуватися снігом -Блукатимемо, поки впадемо! Перший сніг!Аж довгі листки нарцисів. Позгинались!

Номер слайду 17

«Жива природа» Старий ставок!Жабка стрибне -Сплеск пролунає. Кукуючи на льоту,Пронеслась зозуля -Яка заклопотаність. Я, метеличок, Собi крильця обiрву: На, цвiти, мачок!

Номер слайду 18

Творча робота«Складання хайку  за власним спостереженням».

Номер слайду 19

“Три правила доброго написання хайку” Сабі — зосередженість, спокійна радість самотності Сіфі — усвідомлення гармонії прекрасного. Наусомі — глибина проникнення

Номер слайду 20

Підсумки уроку Чим японська поезія відрізняється від європейської? Що таке хайку? Про що розповідають хайку Басьо? Які поетичні образи вам запамʼяталися?

Номер слайду 21

СИЛА МИСТЕЦТВА Мистецтво незбагненне й незрівнянне –Його не може розум осягнуть,Є в ньому вічна і священна тайна,Що кличе людство на духовну путь.

Номер слайду 22

Домашнє завдання Вивчити напамʹять 3 хайку Скласти сенкан до слова “хайку”

pptx
Додано
14 грудня 2022
Переглядів
1128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку