Презентація "Магнітне поле"

Про матеріал

Освітня. Формувати уявлення про магнітні явища, магнітне поле, ознайомити з властивостями постійних магнітів.

Розвиваюча. Розвивати уміння аналізувати, порівнювати, проводити аналогії, робити висновки про магнітні явища. Розвивати пізнавальний інтерес на основі фізичного експерименту.

Виховна. Формувати науковий світогляд, збуджувати інтерес до вивчення фізики.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле.

Номер слайду 2

Постійні магніти N – північний полюс магніту S – південний полюс магніту Постійні магніти – тіла, які довго зберігають намагніченість. Підковоподібний магніт Штабовий магніт N N S S Полюс - місце магніта, де спостерігається найсильніше притягання

Номер слайду 3

Магніт Китайською «тшу-ши» «Камінь, що любить, притягує залізо, як ніжна мати притягує до себе своїх дітей» Французькою «aimant» «Той, який любить»

Номер слайду 4

Магніт притягує до себе: Залізо; Чавун; Сталь; Нікель; Кобальт; Манган; Деякі рідини й гази (чистий кисень) Магнітний залізняк — крихкий чорний мінерал, який від природи має магнітні властивості й у присутності якого залізо, сталь, нікель, кобальт також набувають магнітних властивостей.

Номер слайду 5

Властивості постійних магнітів. Різні частини магніту притягують до себе залізні предмети по-різному. Ділянки магніту, де виявляється найсильніша магнітна дія, називають полюсами.

Номер слайду 6

Властивості постійних магнітів. Кожний магніт має два полюси — північний (N) і південний (S). N S Неможливо одержати магніт тільки з одним полюсом. Якщо його розділити на частини, то кожна із частин магніту матиме два полюси.

Номер слайду 7

Властивості постійних магнітів. Різнойменні магнітні полюси притягуються, однойменні - відштовхуються.

Номер слайду 8

Властивості постійних магнітів. При нагріванні постійного магніту до певної температури його магнітні властивості зникають. Температуру, при досягненні якої постійні магніти втрачають магнітні властивості, називають точкою Кюрі.

Номер слайду 9

Ханс Християн Ерстед (1777–1851), данський фізик. Відкрив дію електричного струму на магнітну стрілку

Номер слайду 10

Андре Марі Ампер (1775—1836) відкрив магнітну взаємодію двох провідників зі струмом.

Номер слайду 11

Ампер показав, що котушки, в яких проходить електричний струм, поводяться як постійні магніти. притягуються відштовхуються

Номер слайду 12

Англійський фізик Майкл Фарадей (1791-1867) показав: 1) навколо намагніченого тіла та навколо будь-якого рухомого зарядженого тіла або рухомої зарядженої частинки існує магнітне поле; 2) магнітне поле діє на заряджені тіла та частинки, які рухаються в цьому полі; 3) магнітне поле завжди діє на намагнічені тіла (незалежно від того, рухаються ці тіла чи перебувають у стані спокою).

Номер слайду 13

Магнітне поле Магнітне поле — особливий вид матерії, який існує навколо намагнічених тіл, провідників зі струмом, рухомих заряджених тіл і частинок та діє на інші намагнічені тіла, провідники зі струмом, рухомі заряджені тіліа й частинки, розтащовані в цьому полі. Магнітне поле проникає крізь багато речовин. Є речовини, які послабляють дію магнітного поля, й речовини, що підсилюють її.

Номер слайду 14

Задача 1. Яким чином можна витягти металеву скріпку з посудини з водою, не опускаючи в неї ніяких предметів? Задача 2. Магніт південним полюсом підносять до підвішеної на нитці залізної кульки. Що в цьому випадку спостерігатиметься: притягування кульки чи відштовхування?

Номер слайду 15

Задача 4. Є дві однакові сталеві пластинки, одна з яких намагнічена. Як, не використовуючи інших предметів, визначити, яка саме пластинка є намагніченою? Задача 3. Чому на постійному магніті можна отримати ланцюжок залізних предметів?

Номер слайду 16

Контрольні запитання 1. Назвіть основні властивості постійних магнітів. 2. Опишіть дослід Г. Ерстеда. У чому суть його відкриття? 3. Опишіть досліди А. Ампера. Що вони доводять? 4. Біля яких об’єктів існує магнітне поле? На які об’єкти воно діє? 5. Дайте означення магнітного поля.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацювати параграф 1. Розвяз’ати задачі Впр.1 № 1 - 4. Дякую за увагу на уроці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Макєєнко Анжела
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 24. Постійні магніти. Магнітне поле. Лінії магнітної індукції
Додано
13 липня 2018
Переглядів
21961
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку