Презентація "Математика і ландшафтний дизайн"

Про матеріал

У матеріалі представлена презентація науково-практичного дослідження "Математика і ландшафтний дизайн", в якій систематизовано і узагальнено знання про взаємозв'язок математики та ландшафтного дизайну, розглянуто особливості регулярного саду, наведено приклади застосування математики в ландшафтному дизайні на прикладі Саду математичної краси.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика та ландшафтний дизайн. Науковий керівник: Філімонова Марія Олександрівна, учитель математики Пирятинського ліцею, кандидат педагогічних наук, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель. Виконав: Гриценко Іван, учень 8-А класу Пирятинського ліцею

Номер слайду 2

МЕТА РОБОТИ: з’ясувати, чи існує взаємозв’язок між математикою та дизайном; показати, що математика – красива наука. Для досягнення цієї мети були поставлені такізавдання: Систематизувати і узагальнити знання про взаємозв'язок математики та ландшафтного дизайну. Розглянути особливості регулярного саду. Навести приклади застосування математики в ландшафтному дизайні на прикладі Саду математичної краси.

Номер слайду 3

Ландшафтне мистецтво. Тисячолітня історія ландшафтного мистецтва тісно пов'язана з різними видами мистецтв, насамперед з архітектурою, скульптурою, живописом. І такою наукою як математика. У розмаїтті історично сформованих стилів чітко проглядаються два основних напрямки: регулярний (геометричний) і пейзажний. Ми поговоримо про регулярні сади і парки.

Номер слайду 4

У плануванні регулярного саду використовуються симетрично розташовані геометричні фігури та тіла: ромби, прямокутники, трикутники, круги, конуси, кулі та інші.

Номер слайду 5

Одна з основних умов, при яких сад будь-якого розміру може бути названо регулярним, - наявність у його композиції того чи іншого типу симетрії.     Симетрія - це повторення одного й того самого сюжету або конструкції, але не просто в іншому місці, а так, щоб ці елементи могли певним чином накладатися один на інший.

Номер слайду 6

Дзеркальна симетрія. Вона ж двостороння або осьова. Це однакове розміщення двох елементів щодо осі.

Номер слайду 7

Променева симетріяїї ще називають поворотною. Це коли елемент накладається сам на себе, якщо його повернути навколо деякої осі на кут певної градусної міри

Номер слайду 8

Переносна симетрія. Це коли один і той же елемент неодноразово повторюється з певним кроком.

Номер слайду 9

На виставці квітів у 2016 році в Челсі був вперше представлений публіці Сад Математичної краси, проект садівника Ніка Бейлі.

Номер слайду 10

Загальний ажіотаж викликала головна мета цього саду: показати, що природа заснована на числах. Не всі знають, що існують математичні правила, що визначають кількість пелюсток на квітці або розташування листя на рослині. Бейлі продемонстрував цей дуалізм в витонченому вигляді на прикладах, зрозумілим навіть дітям.

Номер слайду 11

В основі плану саду лежить математичний символ нескінченності ∞, який читається в садових доріжках, будівлях та насадженнях.

Номер слайду 12

Пропорції саду та структура бельведеру базуються на золотому перерізі та послідовності Фібоначчі. Панелі із матового скла, вбудовані в підлогу як нижнього, так і верхнього майданчиків бельведера, прикрашені візерунками з радіальних спіралей.

Номер слайду 13

Елегантна водна "чаша Фінбоначчі" з вихром-водоворотом, малюнок поверхні якої повторює спиралі соснової шишки, символізує початок життя і нескінченну енергію стихій.

Номер слайду 14

Через весь сад біжить звивиста, як синусоїда мідна стрічка, на поверхні якої написані відомі математичні та фізичні формули і рівняння, що в темну пору доби підсвічуються.

Номер слайду 15

Автор зізнався, що в математиці він «повний профан». Тому цей сад і користується таким величезним успіхом - він дозволяє побачити несподівану красу математичної науки.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
1817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку