Презентація " Математика української вишивки"

Про матеріал
Презентацією можна скористатися на початку вивчення курсу геометрії в 7 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика Української вишивки. Міні - проєкт Наслєдова Л. В.

Номер слайду 2

За мотивами орнаменти вишивок діляться на три групи: геометричні (абстракні), рослинні, зоомофорні (тваринні). Геометричні орнаменти притаманні всій слов’янській міфологіі. В основі рослинного арнаментує прагнення принести у вишивку красу природи, рослинного світу, а в зооморфній вишивці перенести красу тваринного світу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Коло. Коло пов'язане з небесними світилами: Сонцем, Місяцем тощо. Для прадавніх українців Сонце було символом всевидящего божества, центру буття всесвіту моральної чистоти та духовного світла. Місяць у віруваннях пращурів є володарем царства зірок, він пробуджує на землі зерно життя, створюючи росу , яка рятує врожай від посухи. Коло – символ єдності,цілістності,нескінченності.

Номер слайду 5

Точки та Спіраль. За допомогою точок майстрині вишивали зорі, що є дітьми Сонця та Місяця. Це янголи, які сидять на небі із запаленими свічками в руках. Кожна людина має свого янгола-охоронця. Спіраль є давнім символом сили Сонця та Місяця, природної енергії – повітря, води, вогню та вітру

Номер слайду 6

Хрест. Хрест є давнім сакральним символом, відомим із дохристиянських часів. Дві перехрещені лінії символізують небесне та земне. Цей знак також є початком відліку для чотирьох напрямків всесвіту: Півночі, Півдня, Сходу і Заходу. Хрест також є символом вогню і життя

Номер слайду 7

Трикутник. Трикутник – символ вузької обрами, що веде до вічного життя . Також це три стіхії – вода, вогонь та повітря. Це мати , батько і дитина. Різновидом трикутника є тризуб, він символізує мир і творчу працю, спорідненість поколінь.

Номер слайду 8

ЛініїЗа допомогою прямої горизонтальної лінії майстрині зображали землю,горизонтальними хвилястими описували воду, а вертикальними хвилястими - дощ.

Номер слайду 9

Меандр Цей візерунок у вигляді ламаної або кривої лінії зі звивинами є прадавнім орнаментом. Меандрами зображали воду, що є символом морального та духовного очищення.

Номер слайду 10

Ромб. Ромб є улюбленим символом українців . Ромб перекреслений двома лініями – знак плодовитості та родючості. Іноді зовнішній контур ромба збагачений гострими зубцями, гачкоподібними елементами у вигляді кучерів та ріг, у середину ромба вписують восьмикутну зірку або хрест, який ділить ромб на 4 частини, символізуючи засіяне поле.

Номер слайду 11

Квадрат. Квадрат символізує землю, цілістність та справедливість . Квадрат асоціює чотири сторони світу; чотири стану доби: ранок, день, вечір та ніч; пори року: дитинство, юність, зрілість і старість.

pptx
Пов’язані теми
Математика, 7 клас, Презентації
Додано
9 січня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку