Презентація "Майстерне відтворення краси природи у вірші П.Г. Тичини «Гаї шумлять»

Про матеріал
Матеріал допоможе вчити виразно і вдумливо читати поезію; розвивати вміння відчувати вірш, усвідомлювати та висловлювати свої відчуття,поглиблювати вміння аналізувати поетичний текст, виховувати любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література5 клас

Номер слайду 2

Вправа «Подаруй посмішку!»

Номер слайду 3

Майстерне відтворення краси природи у вірші П. Г. Тичини «Гаї шумлять» "Зупинись ти в здивуванні перед красою, і в твоєму серці розквітне благородство. Дорожи красою, бережи її! "(В. Сухомлинський)

Номер слайду 4

Метод «Дивуй»Під звуки природи переглядаємо малюнки дітей

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Виразне читання

Номер слайду 7

Сприйняття прочитаного1. Чи сподобався вам вірш?2. Яка картина постала перед вами?3. Який настрій викликало у вас прослуховування твору?4. Хто є головним героєм?5. Що є предметом авторського опису у вірші ?6. Отже, до якого жанру належить дана лірична поезія?

Номер слайду 8

«Дерево рішень»Тему поезії: Оспівування краси літнього сонячного дня, музики його звуків, кольорів природиІдея твору: Захоплення природою, що служить людині,викликає в її душі прекрасні почуття

Номер слайду 9

Пошуково –дослідницька роботаІ ряд – епітети (тихий шепіт)ІІ ряд – метафори (дзвін гуде)ІІІ ряд – порівняння (ріка горить-тремтить, як музика)

Номер слайду 10

Завдання за варіантами. Випишіть з тексту:1-й зорові образи.2-й слухові образи.

Номер слайду 11

Аналізуємо першу строфу. А ви спостерігали за хмарками? Милувалися-дивувалися?Що складніше, почути шум гаїв чи побачити. як біжать хмарки?Кому з вас вдалося почути розмову дерев?

Номер слайду 12

Робота в групах. 1-ша: Прокоментувати другу строфу.2-га: Визначте, в третій строфі переважають картини природи чи почуття? Знайдіть слова,які це підтверджують.3-тя: Якими барвами вимальована остання картина. Символами чого вони є?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Рефлексія- Природа надихає мене …- У поезії Павла Тичини мене найбільше вразило те, що …- На уроці мені найбільше запам'яталося …- Я хотів би (-ла б)…

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВивчити вірш П. Тичини напам'ять

pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
1009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку