Презентація "Медіаграмотність"

Про матеріал
У світі, яким керує інформація, кожен з нас мусить вміти її критично оцінювати, знати, яким джерелам можна довіряти, що таке фейкові новини та як захиститися від маніпуляцій. Учні є активними користувачами інтернет-мережі, тому такі знання для них необхідні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медіаграмотність

Номер слайду 2

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Номер слайду 3

Ранкова зарядка

Номер слайду 4

Що таке медіаграмотність?Медіаграмотність — сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.

Номер слайду 5

Що означає бути «медіаграмотним»?Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

Номер слайду 6

Чому медіаграмотність є важливою?Медіаграмотність спонукає людей замислитися над тим, що вони чують, бачать, читають, допомагає критично аналізувати медіаповідомлення, щоб помічати пропаганду, цензуру, а також розуміти, які чинники впливають на інформацію .

Номер слайду 7

У світі, яким керує інформація, кожен з нас мусить вміти її критично оцінювати, знати, яким джерелам можна довіряти, що таке фейкові новини та як захиститися від маніпуляцій.

Номер слайду 8

Що таке фейк?Фейк — це подання фактів у спотвореному вигляді або подання свідомо неправдивої інформації. До того ж фейк — це спосіб маніпуляції свідомістю шляхом надання неповної інформації, спотворення контексту, частини інформації з метою підштовхнути аудиторію до дій чи думок, які потрібні маніпулятору.

Номер слайду 9

Ознаки, які можуть вказати на фейк: ДЖЕРЕЛА Відсутність джерел інформації. Анонімні джерела.Інформація, взята із соцмереж, з акаунтів, які не верифіковані. Лінк на підозрілі або маловідомі джерела (лінк на сайт huhurtrt.ru). Інформація від організацій, які були помічені в поширенні неправдивих даних. Дані соціологічних компаній, які не були активними в міжвиборчий період або були помічені у співпраці з політичними силами. Недостовірні цитати (перекручення з ніг на голову того, що сказали насправді / повністю вигадані цитати / неправильний переклад цитати).

Номер слайду 10

Ознаки, які можуть вказати на фейк: ЕКСПЕРТИПредставники структур, яких не існує в реальності. Експерти без вказування інституції, яку представляють. Анонімні експерти (“вчені вважають…”). Експерти, які фінансуються зацікавленою стороною і просувають її точку зору. Політично заангажовані експерти.

Номер слайду 11

Ознаки, які можуть вказати на фейк: ЕМОЦІЇДумка чи оцінка подається як факт. Заголовок не відповідає новині або є надміру емоційним. Емоційне накручування в матеріалі. Апеляція до забобонів, конспірологічних теорій. Журналіст вживає в матеріалі слова, що викликають позитивні або негативні емоції. Навішування ярликів, поширення стереотипів.

Номер слайду 12

Ознаки, які можуть вказати на фейк: ПОДАННЯ ФАКТІВСоціологічні дані без вказання вибірки, замовника, географії, похибки, дати. Однобоке подання фактів, оцінок і коментарів, узагальнення (“всі українці — фашисти”). Викривлене подання новини: реальні факти змішуються з неправдою. Недостовірні фото, відео, які використовуються як підтвердження інформації. Недостовірний або спотворений переклад цитати, коментаря з іноземних джерел.

Номер слайду 13

Як споживати інформацію правильно?Перевіряти факти. Перевіряти джерела інформації. Не плутати факти з оціночними судженнями.

Номер слайду 14

Завдання дня: Зіграйте гру “3 факти про мене”: кожен учень вигадує три факти про себе, один з яких неправда, й називає їх другові чи подрузі. Друг (подруга) намагаються здогадатися, який із цих фактів хибний, ставлячи уточнювальні запитання.

pptx
Додано
19 червня 2022
Переглядів
4507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку