Презентація " Метанол "

Про матеріал
Презентація на тему : Метанол , підходить як і до проведення теми у 9-му класі так і у 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Метанол10 клас

Номер слайду 2

Метано́л (метиловий спирт, деревний спирт, карбінол, метилгідрат, гідроксид метилу) - CH3 OH, найпростіший одноатомний спирт, безбарвна отруйна рідина. Метанол - це перший представник гомологічного ряду одноатомних спиртів.

Номер слайду 3

З повітрям в об'ємних концентраціях 6,72-36,5% утворює вибухонебезпечні суміші (температура спалаху 15,6 ° C). Метанол змішується в будь-яких співвідношеннях з водою і більшістю органічних розчинників

Номер слайду 4

Історія. Метанол був вперше виявлений Боулем в 1661 році в продуктах сухої перегонки деревини. Через два століття, в 1834 році, його виділили в чистому вигляді Думас і Пелігот. Тоді ж була встановлена ​​хімічна формула метанолу. У 1857 році Бертло отримав метанол омиленням метилхлориду.

Номер слайду 5

Одержання Відомо кілька способів отримання метанолу: суха перегонка деревини і лігніну, термічний розклад солей мурашиної кислоти, синтез з метану через метилхлорид з подальшим омиленням, неповне окислення метану і отримання з синтез-газу.

Номер слайду 6

Сучасний промисловий спосіб отримання - каталітичний синтез з оксиду вуглецю (II) (CO) і водню (2 H2) при наступних умовах:температура — 250 °C,тиск — 7 МПа (= 70 атм = 70 Бар = 71,38 кгс/см²),каталізатор — суміш Zn. O (оксид цинку) та Cu. O (оксид міді(II)):

Номер слайду 7

Використання В органічній хімії метанол використовується, як розчинник. Метанол використовується в газовій промисловості для боротьби з утворенням гідратів (через низьку температуру замерзання і гарну розчинність). В органічному синтезі метанол застосовують для випуску формальдегіду, формаліну, оцтової кислоти і ряду ефірів (наприклад, МТБЕ і ДМЕ), ізопрену та ін.

Номер слайду 8

Завдяки високому октановому числу, що дозволяє збільшити ступінь стиснення до 16 і більшою на 20% енергетичної потужністю заряду на основі метанолу і повітря, метанол використовується для заправки гоночних мотоциклів і автомобілів. Метанол горить в повітряному середовищі, і при його окисленні утворюється двоокис вуглецю і вода:

Номер слайду 9

Фізичні властивостіТемпература кипіння 64,7°. Теплота згоряння дорівнює 170,6, Теплота утворення 61,4 (Штоман, Клебер и Лангбейн).

Номер слайду 10

Метанол змішується в усіх відношеннях з водою, етиловим спиртом і ефіром; при змішуванні з водою відбувається стиснення і розігрівання. Горить синюватим полум'ям. Подібно етилового спирту - сильний розчинник, внаслідок чого в багатьох випадках може заміняти етиловий спирт.

Номер слайду 11

Безводний метанол, розчиняючи невелику кількість мідного купоросу, набуває блакитно-зелене забарвлення, тому мідним купоросом можна користуватися для відкриття слідів води в метанолі; але він не розчиняє Cu. SO4.7 H2 O (Клепль).

Номер слайду 12

Метанол (на відміну від етанолу) з водою не утворює азеотропної суміші, в результаті чого суміші вода-метанол може бути розділена ректифікаційною перегонкою.

pptx
Додано
14 січня 2022
Переглядів
2766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку